dc.contributor.advisor |
Řezková, Soňa |
cze |
dc.contributor.author |
Lamichová, Martina
|
|
dc.date.accessioned |
2015-09-27T10:27:20Z |
|
dc.date.available |
2015-09-27T10:27:20Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/61102 |
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce je zaměřena na složení medu a stanovení vybraných látek
spektrofotometrickými metodami a kapalinovou chromatografií. Teoretická část práce, se
zabývá charakteristikou základních složek medu a jeho fyzikálně chemickými vlastnostmi.
Dále jsou uvedeny fyzikálně chemické vlastnosti prolinu a 5-hydroxymethylfurfuralu.
V experimentální části byl spektrofotometrickou metodou stanoven obsah prolinu a technikou
kapalinové chromatografie v systému reverzních fází byl stanoven 5-hydroxymethylfurfural.
Proměřeno bylo celkem 14 vzorků medu, z toho 9 vzorků bylo získáno od včelařů a 5 bylo
zakoupeno v obchodních řetězcích. |
cze |
dc.format |
36 s. |
cze |
dc.format.extent |
808270 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
honey |
cze |
dc.subject |
proline |
cze |
dc.subject |
HMF |
cze |
dc.subject |
med |
cze |
dc.subject |
prolin |
cze |
dc.subject |
5-hydroxymethylfurfural |
cze |
dc.title |
Stanovení vybraných látek v medu spektrofotometrickými metodami |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of Selected Compounds in Honey by Spectrofotometric Methods |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2015 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This bachelor work is focused on honey composition and determination of selected
matters by spectrofotometric and liquid chromatography. The first theoretical part of this
work deals with characteristics of basic honey components and its physical and chemical
properties. Then by physical and chemical properties of proline and 5-hydroxymethylfurfural.
In the experimental part an analysis of selected matters was made. Spectrohotometric method
was used to determine proline and with the help of liquid chromatography in the system of
reverse phases 5-hydroxymethylfurfural was determined. These parameters were determined
for 14 samples. In the process 9 samples were obtained from bee-keepers and 5 were bought
in the supermarket chains. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D33224 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka zodpověděla dotazy komise a obhájila bakalářskou práci. |
cze |
dc.identifier.stag |
24080 |
cze |
dc.date.embargo |
2035-07-17 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |