dc.contributor.advisor |
Švecová, Blanka |
cze |
dc.contributor.author |
Machačová, Andrea
|
|
dc.date.accessioned |
2015-08-10T07:51:32Z |
|
dc.date.available |
2015-08-10T07:51:32Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/60645 |
|
dc.description.abstract |
Tato práce je zaměřena na analýzu vybraných polyfenolických látek ve čtyřech superpotravinách. V teoretické části jsou charakterizovány analyzované superpotraviny, jedná se konkrétně o propolis, brusinky, chia semínka a rakytník. Tato část je také věnována charakteristice polyfenolických látek, základům technik ultrazvukové extrakce a kapalinové chromatografie a dále jsou zpracovány vybrané konkrétní aplikace zabývající se analýzou superpotravin zkoumaných v této práci. V praktické části byla provedena optimalizace přípravy vzorků před analýzou polyfenolických látek a jejich stanovení pomocí HPLC se dvěma typy detekce coulometrickou a spektrofotometrickou. V analyzovaných vzorcích byl také stanoven celkový obsah fenolických látek pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. |
cze |
dc.format |
68 s. |
cze |
dc.format.extent |
5667627 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
superfoods |
cze |
dc.subject |
polyphenolic compounds |
cze |
dc.subject |
propolis |
cze |
dc.subject |
cranberries |
cze |
dc.subject |
chia seeds |
cze |
dc.subject |
sea buckthorn |
cze |
dc.subject |
HPLC |
cze |
dc.subject |
electrochemical detection |
cze |
dc.subject |
DAD detection |
cze |
dc.subject |
superpotraviny |
cze |
dc.subject |
polyfenolické látky |
cze |
dc.subject |
propolis |
cze |
dc.subject |
brusinky |
cze |
dc.subject |
chia seminka |
cze |
dc.subject |
rakytník řešetlákovitý |
cze |
dc.title |
Analýza polyfenolických látek v super potravinách II |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of polyphenolic compounds in superfoods II |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Červenka, Libor |
cze |
dc.date.accepted |
2015 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This thesis is focused on the analysis of polyphenolic compounds in four samples of superfoods. The theoretical part characterizes analyzed superfoods propolis, cranberries, chia seeds and sea buckthorn. This part also deals with a characteristic of polyphenolic compounds, fundamentals of ultrasonic extraction and liquid chromatography and specifically selected applications analysis of superfoods are described as well. In practical part, sample preparation was optimized prior to analysis of polyphenols, and their determination by means of HPLC with two types of detection - the coulometric and spectrophotometric. In the analyzed samples total content of phenolic compounds using the Folin-Ciocalteu reagent was also determined. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D33459 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student(ka), přistoupil(a) k obhajobě diplomové práce, zodpověděl(a) dotazy oponenta a obhájil(a) diplomovou práci. |
cze |
dc.identifier.stag |
27661 |
cze |
dc.date.embargo |
2015-05-14 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |