dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
cze |
dc.contributor.author |
Havlová, Daniela
|
|
dc.date.accessioned |
2015-08-10T07:51:25Z |
|
dc.date.available |
2015-08-10T07:51:25Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/60638 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace
katechinů a dalších fenolických látek obsažených v zeleném čaji s využitím kapalinové
chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Pro separaci byla vybrána
chromatografická kolona plněná povrchově porézními částicemi a mobilní fáze směs
methanol a voda s přídavkem kyseliny mravenčí. S využitím tohoto systému byla docílena
separace všech katechinů během 2 minut, což umožnilo studium degradace katechinů během
dlouhodobého stání infuzí připravených ze zeleného čaje v závislosti na teplotě zalévací vody.
Dále byl u všech připravených infuzí stanoven celkový obsah fenolických látek a antioxidační
aktivita pomocí spektrofotometrických technik. Byl zjištěn významný rozdíl obsahu katechinů
v závislosti na teplotě zalévací vody a při dlouhodobém stání infuze zeleného čaje. |
cze |
dc.format |
81 s. |
cze |
dc.format.extent |
4339852 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
liquid chromatography |
cze |
dc.subject |
HPLC/MS |
cze |
dc.subject |
catechins |
cze |
dc.subject |
antioxidant activity |
cze |
dc.subject |
green tea |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
katechiny |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
zelený čaj |
cze |
dc.title |
Studium degradace katechinů v zeleném čaji pomocí HPLC s rychlými gradienty a hmotnostně spektrometrickou detekcí |
cze |
dc.title.alternative |
Study of catechin degradation in green tea using fast gradient HPLC and mass spectrometric detection |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Řezková, Soňa |
cze |
dc.date.accepted |
2015 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This master thesis was focused on optimization of chromatographic separation of
catechins and other phenolic compounds presented in green tea using liquid chromatography
coupled with mass spectrometry. Chromatographic column packed with porous shell particles
and the mixture of methanol and water with addition of formic acid as a mobile phase was
used for separation. All green tea catechins have been separated under optimal conditions in
two minutes, which allowed us to study a degradation of catechins during long stand period of
green tea infusions prepared by water differing in temperature. Further, total polyphenolic
content and antioxidant activity were determined using spectrophotometric methods in all
infusions. Significant differences of catechin contents were found between infusions in
dependence on temperature of water and during long stand period of green tea infusion. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D33466 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přistoupila k obhajobě diplomové práce, zodpověděla dotazy oponenta a úspěaně obhájila diplomovou práci. |
cze |
dc.identifier.stag |
27120 |
cze |
dc.date.embargo |
2035-05-29 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |