Studium degradace katechinů v zeleném čaji pomocí HPLC s rychlými gradienty a hmotnostně spektrometrickou detekcí

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Česlová, Lenka cze
dc.contributor.author Havlová, Daniela
dc.date.accessioned 2015-08-10T07:51:25Z
dc.date.available 2015-08-10T07:51:25Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/60638
dc.description.abstract Tato diplomová práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace katechinů a dalších fenolických látek obsažených v zeleném čaji s využitím kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Pro separaci byla vybrána chromatografická kolona plněná povrchově porézními částicemi a mobilní fáze směs methanol a voda s přídavkem kyseliny mravenčí. S využitím tohoto systému byla docílena separace všech katechinů během 2 minut, což umožnilo studium degradace katechinů během dlouhodobého stání infuzí připravených ze zeleného čaje v závislosti na teplotě zalévací vody. Dále byl u všech připravených infuzí stanoven celkový obsah fenolických látek a antioxidační aktivita pomocí spektrofotometrických technik. Byl zjištěn významný rozdíl obsahu katechinů v závislosti na teplotě zalévací vody a při dlouhodobém stání infuze zeleného čaje. cze
dc.format 81 s. cze
dc.format.extent 4339852 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject liquid chromatography cze
dc.subject HPLC/MS cze
dc.subject catechins cze
dc.subject antioxidant activity cze
dc.subject green tea cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.subject katechiny cze
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.subject zelený čaj cze
dc.title Studium degradace katechinů v zeleném čaji pomocí HPLC s rychlými gradienty a hmotnostně spektrometrickou detekcí cze
dc.title.alternative Study of catechin degradation in green tea using fast gradient HPLC and mass spectrometric detection eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Řezková, Soňa cze
dc.date.accepted 2015 cze
dc.description.abstract-translated This master thesis was focused on optimization of chromatographic separation of catechins and other phenolic compounds presented in green tea using liquid chromatography coupled with mass spectrometry. Chromatographic column packed with porous shell particles and the mixture of methanol and water with addition of formic acid as a mobile phase was used for separation. All green tea catechins have been separated under optimal conditions in two minutes, which allowed us to study a degradation of catechins during long stand period of green tea infusions prepared by water differing in temperature. Further, total polyphenolic content and antioxidant activity were determined using spectrophotometric methods in all infusions. Significant differences of catechin contents were found between infusions in dependence on temperature of water and during long stand period of green tea infusion. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D33466 cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přistoupila k obhajobě diplomové práce, zodpověděla dotazy oponenta a úspěaně obhájila diplomovou práci. cze
dc.identifier.stag 27120 cze
dc.date.embargo 2035-05-29 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet