Výroba nízkoalkoholických nápojů s využitím membránových separací
Diplomová práceOmezený přístupDatum publikování
2015
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce je zaměřena na výrobu nízkoalkoholických nápojů s využitím membránových procesů. V teoretické části byly popsány metody přípravy nealkoholického piva. V experimentální části je zkoumán vliv technických parametrů, např. tlaku a průtoku retentátu na separaci látek obsažených v modelových roztocích. Výstupy získané při těchto experimentech byly následně použity pro proces diafiltrace modelového roztoku etanolu, vody a glukózy. V dalším kroku byl vybrán model, který popisoval uvedený typ diafiltračního režimu. Na základě zjednodušujících předpokladů byl vypočten modelový průběh koncentrace etanolu v nástřiku v závislosti na přidaném objemu diafiltrační kapaliny. Tyto hodnoty byly porovnány s experimentálními daty.
Rozsah stran
91 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Chemické inženýrství
Studijní program
Chemické a procesní inženýrství
Signatura tištěné verze
D31986
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Low-alcoholic beer, model solution, reverse osmosis, diafiltration