dc.contributor.advisor |
Řezková, Soňa |
cze |
dc.contributor.author |
Moravcová, Kamila
|
|
dc.date.accessioned |
2015-06-25T10:36:42Z |
|
dc.date.available |
2015-06-25T10:36:42Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/60115 |
|
dc.description.abstract |
První část diplomová práce se zabývá stanovením 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF) s využitím kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi a micelární elektrokinetické chromatografie ve spojení s UV detekcí. Dále byla optimalizována separace glukosy, fruktosy a sacharosy jako nejvýznamnějších sacharidů obsažených v medovinách. Pro jejich separaci byla využita chromatografie hydrofilních interakcí, kdy jako stacionární fáze byla použita chemicky vázaná aminopropylová fáze a jako mobilní fáze 80% acetonitril. Pro detekci byl využit univerzální refraktometrický detektor. Výše zmíněné separační techniky byly využity pro sledování obsahu HMF a sacharidů ve 23 vzorcích medovin získaných od různých výrobců. Obsah těchto látek ve vzorcích se značně liší v závislosti na technologickém postupu výroby medoviny. |
cze |
dc.format |
81 s. |
cze |
dc.format.extent |
1755923 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
medovina |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
micelární elektrokinetická chromatografie |
cze |
dc.subject |
5-hydroxymethylfurfural |
cze |
dc.subject |
fruktosa |
cze |
dc.subject |
glukosa |
cze |
dc.subject |
sacharosa |
cze |
dc.subject |
Mead |
cze |
dc.subject |
liquid chromatography |
cze |
dc.subject |
micellar elektrokinetic chromatography |
cze |
dc.subject |
fructose |
cze |
dc.subject |
glucose |
cze |
dc.subject |
sucrose |
cze |
dc.subject |
5-hydroxymethylfurfural |
cze |
dc.title |
Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu a sacharidů v medovinách pomocí separačních technik v kapalné fázi |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of 5-hydroxymethylfurfural and sacharides in mead using liquid phase separation techniques |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Česla, Petr |
cze |
dc.date.accepted |
2015 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
First part of master thesis was focused on determination of 5-hydroxymethylfurfurale (HMF) using reversed phase liquid chromatography and micellar electrokinetic chromatography coupled to UV detector. Further, the separation of the most important saccharides in meads, glucose, fructose and sucrose, was optimized. The chromatography hydrophilic interaction was used for the separation, where the chemical bonded aminopropyl stationary phase and 80% acetonitrile as a mobile phase wad applied. The detection was performed using refractive index detector. Above mentioned techniques were employed for determination of content of HMF and saccharides in 23 samples of meads obtained by different producers. Content of this compounds highly vary in dependence on technological process of meads. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D33458 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přistoupila k obhajobě diplomové práce, zodpověděla dotazy oponenta a úspěaně obhájila diplomovou práci. |
cze |
dc.identifier.stag |
27242 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |