Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu a sacharidů v medovinách pomocí separačních technik v kapalné fázi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Řezková, Soňa cze
dc.contributor.author Moravcová, Kamila
dc.date.accessioned 2015-06-25T10:36:42Z
dc.date.available 2015-06-25T10:36:42Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/60115
dc.description.abstract První část diplomová práce se zabývá stanovením 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF) s využitím kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi a micelární elektrokinetické chromatografie ve spojení s UV detekcí. Dále byla optimalizována separace glukosy, fruktosy a sacharosy jako nejvýznamnějších sacharidů obsažených v medovinách. Pro jejich separaci byla využita chromatografie hydrofilních interakcí, kdy jako stacionární fáze byla použita chemicky vázaná aminopropylová fáze a jako mobilní fáze 80% acetonitril. Pro detekci byl využit univerzální refraktometrický detektor. Výše zmíněné separační techniky byly využity pro sledování obsahu HMF a sacharidů ve 23 vzorcích medovin získaných od různých výrobců. Obsah těchto látek ve vzorcích se značně liší v závislosti na technologickém postupu výroby medoviny. cze
dc.format 81 s. cze
dc.format.extent 1755923 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject medovina cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.subject micelární elektrokinetická chromatografie cze
dc.subject 5-hydroxymethylfurfural cze
dc.subject fruktosa cze
dc.subject glukosa cze
dc.subject sacharosa cze
dc.subject Mead cze
dc.subject liquid chromatography cze
dc.subject micellar elektrokinetic chromatography cze
dc.subject fructose cze
dc.subject glucose cze
dc.subject sucrose cze
dc.subject 5-hydroxymethylfurfural cze
dc.title Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu a sacharidů v medovinách pomocí separačních technik v kapalné fázi cze
dc.title.alternative Determination of 5-hydroxymethylfurfural and sacharides in mead using liquid phase separation techniques eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česla, Petr cze
dc.date.accepted 2015 cze
dc.description.abstract-translated First part of master thesis was focused on determination of 5-hydroxymethylfurfurale (HMF) using reversed phase liquid chromatography and micellar electrokinetic chromatography coupled to UV detector. Further, the separation of the most important saccharides in meads, glucose, fructose and sucrose, was optimized. The chromatography hydrophilic interaction was used for the separation, where the chemical bonded aminopropyl stationary phase and 80% acetonitrile as a mobile phase wad applied. The detection was performed using refractive index detector. Above mentioned techniques were employed for determination of content of HMF and saccharides in 23 samples of meads obtained by different producers. Content of this compounds highly vary in dependence on technological process of meads. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D33458 cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přistoupila k obhajobě diplomové práce, zodpověděla dotazy oponenta a úspěaně obhájila diplomovou práci. cze
dc.identifier.stag 27242 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account