Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KTOL FCHT (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5807


Práce obhájené před rokem 2008 jsou uloženy pouze v kolekci Vysokoškolské kvalifikační práce. / Theses submitted before the 2008 are placed only in the Theses, dissertations, etc. collection.


Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 11
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Syntéza a vlastnosti melamin-kyanurátů
    (Univerzita Pardubice, 2009) Eliáš, Zdeněk; Hrdina, Radim
    Práce se zabývá melamin-kyanurátem (MC). V teoretické části jsou shrnuty dosavadní poznatky o této látce s důrazem na přípravu a vlastnosti. V experimentální části je popsána nová příprava MC a charakterizace připravené látky s důrazem na zajímavé vlastnosti především luminiscenci.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Deriváty diketo-pyrrolo-pyrrolu (DPP) pro vodíková čidla
    (Univerzita Pardubice, 2009) Horáčková, Pavlína; Vyňuchal, Jan
    Práce se zaměřuje na syntézu derivátů diketo-pyrrolo-pyrrolu (DPP). Zejména na syntézu N-analog DPP derivátu, které mají potenciální využití pro vodíková čidla. Zabývá se také alkylačními reakcemi pro zvýšení rozpustnosti DPP derivátu.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Syntéza a kondicionace Pigment Red 188
    (Univerzita Pardubice, 2009) Pauk, Karel; Hrdina, Radim; Chaloupka, Josef
    Práce je zaměřena na syntézu a kondicionaci Pigmentu Red 188. Zabývá se diazotací aktivní komponenty ACDB, kopulací na pasivní komponentu Ultrazol II a dále příslušnou kondicionací surového pigmentu.
  • Diplomová práce
    Syntéza a spektrální vlastnosti bichromoforu s fluorescencí v oblasti 650 nm
    (Univerzita Pardubice, 2008) Chudíková, Naděžda; Urbanec, Josef; Cee, Aleš
    Tato diplomová práce se zabývá přípravou bichromoforu 2-[2-(3-benzanthronylamino)ethylamino]-4-(3-benzanthronylamino)-6-chlor-1,3,5-triazinu a následným proměřením jeho základních spektrálních charakteristik. Tento bichromofor byl připraven nejdříve reakcí kyanurchloridu s 3-aminobenzanthronem za vzniku poloproduktu ABATC2 a následnou reakcí s N-(3-benzanthronyl)-1,2-diaminoethanem, kdy vznikl požadovaný bichromofor ABA-TC-AEABA, jehož struktura byla potvrzená spektrofotometrickým měřením a hmotnostní spektrometrii (MS). Meziprodukt ABATC2 byl připraven dvěma způsoby v závislosti na použitém rozpouštědle. Rozpouštědlem byl buď aceton s přídavkem vody a NaHCO3 , anebo CH3COOH. N-(3-benzanthronyl)-1,2-diaminoethan je sloučenina v literatuře dosud nepopsaná. Pro jeho přípravu byly vyzkoušeny různé varianty syntéz. Nejlepší výsledky byly dosaženy Gabrielovou metodou vycházející z 2-bromethylftalimidu (BEFI) a 3-aminobenzanthronu v DMF s přídavkem Et3N.
  • Diplomová práce
    Nové postupy modifikace kyseliny hyaluronové
    (Univerzita Pardubice, 2008) Říkovská, Kateřina; Hrdina, Radim; Pravda, Martin
    Byly studovány nové postupy modifikace kyseliny hyaluronové na primární hydroxylové skupině pomocí směsných anhydridů. Byl zkoumán vliv silného elektrostatického pole na tyto reakce a bylo zjištěno, že toto pole nemělo v daném uspořádání na reakce žádný vliv. Dále bylo při modifikaci kyseliny hyaluronové využito dehydratačních vlastností silikagelu. Krystalová violeť a silně bazický iontoměnič byly použity jako blokátory karboxylových skupin v molekule kyseliny hyaluronové a byly provedeny modifikační reakce. Produkty modifikace kyseliny hyaluronové připravené studovanými postupy byly analyzovány infračervenou spektroskopií, UV spektroskopií, nukleární magnetickou rezonancí a gelovou permeační chromatografií. Nejlepší výsledky poskytl postup využívající silikagelu.
  • Diplomová práce
    Navázání biologicky aktivních látek na kyselinu hyaluronovou
    (Univerzita Pardubice, 2008) Berková, Miroslava; Hrdina, Radim; Palek, Lukáš
    Byly připraveny biologicky aktivní látky: kyselina acetylsalicylová a dva deriváty glycinu - N,N,N-triethylglycin a N,N-dihexylaminooctová kyselina. Předpokládaná struktura látek byla potvrzena pomocí elementární analýzy, IR spektroskopie, porovnáním dat z databáze SDBS a použité literatury. Tyto sloučeniny, spolu ještě s kyselinou nikotinovou a kyselinou palmitovou, byly aktivovány v prostředí aprotického rozpouštědla pomocí triethylaminu a chlormravenčanu ethylnatého za vzniku směsných anhydridů – acyl-alkyl-karbonátů. Vzniklé anhydridy byly napojeny na polysacharid - kyselinu hyaluronou - přes její primární hydroxylovou skupinu za vzniku esterů. Připravené produkty byly analyzovány metodami běžně používanými v organické chemii. Dále byl připraven jodamin-T (draselná sůl N-jodo-p-toluensulfonamidu) jako stabilnější náhrada komplexu KI3 pro přípravek Hyiodine®. Předpokládaná struktura látky byla potvrzena pomocí elementární analýzy a IR spektroskopie.
  • Diplomová práce
    Optimalizace syntézy DPP pigmentů
    (Univerzita Pardubice, 2008) Drápalová, Michaela; Luňák, Stanislav; Holuša, Radim
  • Diplomová práce
    Příprava dialkylesterů 1,2,4,5-tetrazin-3,6-dikarboxylové kyseliny
    (Univerzita Pardubice, 2008) Machačová, Martina; Almonasy, Numan; Hejtmánková, Ludmila
    Esterifikací kyseliny 1,4-dihydro-1,2,4,5-tetrazin-3,6-dikarboxylové methanolem byl připraven dimethylester kyseliny 1,4-dihydro-1,2,4,5-tetrazin-3,6-dikarboxylové. Jeho následnou reesterifikací za přítomnosti isopropoxidu hlinitého jako katalyzátoru bylo připraveno 10 dalších esterů. Působením NOx na připravené estery kyseliny 1,4-dihydro-1,2,4,5-tetrazin-3,6-dikarboxylové byly získány odpovídající estery kyseliny 1,2,4,5-tetrazin-3,6-dikarboxylové. Struktura připravených látek byla potvrzena elementární analýzou, hmotnostní a NMR spektrometrií. Jejich čistota byla ověřena pomocí vysokotlaké kapalinové chromatografie.
  • Diplomová práce
    Syntéza a vlastnosti organických luminoforů na bázi triazinylových derivátů 3-aminoperylenu
    (Univerzita Pardubice, 2008) Hyková, Šárka; Almonasy, Numan; Weidlich, Tomáš
    Cílem mé diplomové práce bylo připravit anilino- a methoxy- deriváty kyanurovaného aminoperylenu, což se úspěšně podařilo. Při syntéze těchto látek jsme vycházeli z postupů, které se zabývaly přípravou analogických derivátů kyanurovaného aminopyrenu. Stejně jako deriváty aminopyrenu patří i analoga aminoperylenu do skupiny fluorescenčních barviv. Naší snahou tudíž bylo tyto látky nejenom syntetizovat, ale také zkoumat jejich fluorescenční charakteristiky. V závěrečných výsledcích a diskuzích porovnáváme kvantové výtěžky fluorescence derivátů v závislosti na substituci na triazinovém kruhu a na polaritě rozpouštědla.
  • Diplomová práce
    Barviva s isoindigoidním chromoforem
    (Univerzita Pardubice, 2008) Nadrchalová, Petra; Luňák, Stanislav; Zmeškal, Oldřich
    Kysele nebo bazicky katalyzovanou kondenzací aldehydů a dialdehydů s oxindolem a 2-kumaranonem byla syntetizována série isoindigoidních barviv a luminoforů. Část látek nebyla dosud v literatuře popsána. Byla zkoumána absorpční spektra, luminiscence a fotoisomerace připravených sloučenin. U některých látek byla objevena silná fluorescence v polykrystalické fázi.