Chemické složení a analýza piva
Bakalářská práceOmezený přístupDatum publikování
2014
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Cílem teoretické části bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši, která nastiňuje technologický proces výroby piva, chemické složení a chemickou analýzu hotového piva. Na úvod práce jsou zmíněny zdravotní účinky piva na lidské zdraví. V kapitole výroby sladu a piva jsou uvedeny suroviny potřebné k výrobě, a to voda, sladovnický ječmen, chmel a pivovarské kvasinky. Popsán je technologický postup vedoucí k hotovému pivu. Další kapitola charakterizuje nejvýznamnější látky obsažené v pivu. Zmíněn je vliv polyfenolů na antioxidační stabilitu piva. Na závěr teoretické části práce jsou popsány úpravy piva před samotnou analýzou, jednotlivá analytická stanovení uvedených parametrů a sledovaných látek. Praktická část je zaměřena především na stanovení K+, NH4+ a PO43- iontů. V praktické části je popsána také příprava používaných roztoků, elektrolytů a výsledky měření provedených kapilární izotachoforézou s vodivostní detekcí.
Rozsah stran
61 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 18.7.2015
Název akce
ISBN
Studijní obor
Zdravotní laborant
Studijní program
Speciální chemicko-biologické obory
Signatura tištěné verze
D30883
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
pivo, chemická výroba, chemické složení, analýza, kapilární izotachoforéza, beer, chemical production, chemical composition, analysis, capillary izotachophoresis