Digitální knihovnaUPCE
 

Chemické složení a analýza piva

Bakalářská práceOmezený přístup
Náhled

Datum publikování

2014

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Cílem teoretické části bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši, která nastiňuje technologický proces výroby piva, chemické složení a chemickou analýzu hotového piva. Na úvod práce jsou zmíněny zdravotní účinky piva na lidské zdraví. V kapitole výroby sladu a piva jsou uvedeny suroviny potřebné k výrobě, a to voda, sladovnický ječmen, chmel a pivovarské kvasinky. Popsán je technologický postup vedoucí k hotovému pivu. Další kapitola charakterizuje nejvýznamnější látky obsažené v pivu. Zmíněn je vliv polyfenolů na antioxidační stabilitu piva. Na závěr teoretické části práce jsou popsány úpravy piva před samotnou analýzou, jednotlivá analytická stanovení uvedených parametrů a sledovaných látek. Praktická část je zaměřena především na stanovení K+, NH4+ a PO43- iontů. V praktické části je popsána také příprava používaných roztoků, elektrolytů a výsledky měření provedených kapilární izotachoforézou s vodivostní detekcí.

Rozsah stran

61 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 18.7.2015

Název akce

ISBN

Studijní obor

Zdravotní laborant

Studijní program

Speciální chemicko-biologické obory

Signatura tištěné verze

D30883

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

pivo, chemická výroba, chemické složení, analýza, kapilární izotachoforéza, beer, chemical production, chemical composition, analysis, capillary izotachophoresis

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced