Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KOCH FCHT (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5797

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 12
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Příprava β-enaminoamidů a jejich reakce s diazoniovými solemi
    (Univerzita Pardubice, 2009) Socha, Luboš; Svobodová, Markéta;
    V teoretické části práce jsou uvedeny různé metody přípravy β-enaminoamidů. Experimentální část se zabývá přípravou pěti β-enaminoamidů. Jeden z nich byl následně podroben reakci s diazioniovou solí. Produkty reakce byly identifikovány pomocí multinukléární magnetické rezonance.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Syntézy a využití pyrazolů
    (Univerzita Pardubice, 2009) Michejdová, Jana; Šimůnek, Petr
    Sloučeniny obsahující pyrazolový skelet vykazují široké spektrum biologické aktivity. Mnoho z nich nalezlo využití jako léčiva nebo agrochemikálie. Vedle toho se používají i jako barviva, ve fotografii a jako ligandy v supramolekulární chemii. Metodám vedoucím k syntéze pyrazolového skeletu a vlastnostem derivátů pyrazolu je proto věnována velká pozornost.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Isokyanáty a jejich využití při přípravě biologicky aktivních sloučenin
    (Univerzita Pardubice, 2009) Radil, Martin; Pejchal, Vladimír;
    V práci jsou uvedeny výsledky literární rešerše jejímž cílem bylo nalézt možnosti přípravy vytipovaných izokyanátů a jejich aplikace při přípravě biologicky aktivních močovin a karbamátů.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Syntéza nových derivátů biologicky aktivních benzoxazolů
    (Univerzita Pardubice, 2009) Kozic, Ján; Imramovský, Aleš;
    Predkladaná práca sa venuje syntéze antimykobakteriálnych 2-sty-rylbenzo[\kur{d}]oxazolov a 2-(4-fenylbuta-1,3-dienyl)benzo[\kur{d}]oxazolov. Na začiatku je uvedený stručný prehľad biologických účinkov benzoxazolov a styrylbenzoxazolov a popis ich mechanizmu antituberkulotického účinku. Pomerne širšie je podaný prehľad vzťahu štruktúra aktivita. Naznačené sú ďalšie možné prístupy k syntéze týchto zlúčenín. V ďalšej časti práce je prinášaný popis syntézy antituberkuloticky účinných 2-substituovaných benzoxazolov spolu s ich charakterizáciou.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Syntéza 4,5-disubstituovaných derivátů imidazolu
    (Univerzita Pardubice, 2009) Opršal, Jakub; Kulhánek, Jiří;
  • Bakalářská práce
    Syntéza chirálního amidu odvozeného od vinné kyseliny
    (Univerzita Pardubice, 2009) Kousalová, Jana; Pytela, Oldřich;
    Byla provedena rešerše zaměřená na amidy vinné kyseliny a související témata. Byly navrženy možné postupy přípravy bisamidů odvozených od vinné kyseliny a 2 amino 1\kur{H} imidazolu. (4\kur{R},5\kur{R})-dimethyl-2,2-dimethyl-1,3-dioxolan-4,5-dikarboxylát byl jako výchozí látka a bylo vyzkoušeno několik syntetických cest k přípravě (4\kur{R},5\kur{R})-\kur{N},\kur{N}'-bis(1\kur{H}-imidazol-2-yl)-2,2-dimethyl-1,3-dioxolan-4,5-dikarbox-amidu. Požadovaný produkt se však nepodařilo připravit.
  • Bakalářská práce
    Příprava a charakterizace 5-amino-4-chlor-2,7-dimethyl-1H-benzimidazolu
    (Univerzita Pardubice, 2008) Kopřivová, Radka; Sedlák, Miloš
    Komerčně dodaný 2-chlor-5-methyl-1,4-fenylendiamin (1t) nebyl identický s běžně dodávaným barvářským meziproduktem. Bylo zjištěno, že se jedná o čisté, ale dosud nepopsané chemické individuum. Pomocí 1H, 13C NMR, MS, mikroanalýzou a rtg-difrakcí bylo zjištěno, že se jedná o 5-amino-4-chloro-2,7-dimethyl-1H(3H)-benzimidazol. Chyba výrobce byla ověřena nezávislou syntézou. Klíčovým stupněm syntézy 5-amino-4-chlor-2,7-dimethyl-1H(3H)-benzimidazolu byla nitrace N-(5-chlor-2-methyl-4-nitrofenyl)acetamidu na N-(5-chlor-2-methyl-4,6-dinitrofenyl)acetamid, která vyžaduje katalýzu Fe(III) iontem. Při následné redukci N-(5-chlor-2-methyl-4,6-dinitrofenyl)acetamidu vodíkem na Pd/C vzniká pouze N-(2,4-diamino-3-chlor-6-methylfenyl)acetamid. Cyklizační reakce na 5-amino-4-chloro-2,7-dimethyl-1H(3H)-benzimidazol se uplatňuje při redukci železem.
  • Bakalářská práce
    Příprava organokovových sloučenin z derivátů 4,5-dihydro-1H-imidazol-5-onu
    (Univerzita Pardubice, 2008) Brož, Břetislav; Drabina, Pavel
    Byl připraven a charakterizován 4-isopropyl-2-(2-jodfenyl)-1,4-dimethyl-4,5-dihydro- 1H-imidazol-5-on a 1,3-bis(4-isopropyl-1,4-dimethyl-4,5-dihydro-1H-imidazol-5-on-2-yl) benzen v racemické formě. U těchto sloučenin byla studována jejich reaktivita s organolithnými činidly a palladnatými solemi. Při syntéze se vycházelo z 2-amino-2,3-dimethylbutanamidu, který byl acylován 2-jodbenzoylchloridem resp. benzen-1,3-dikarbonylchloridem. Vzniklé acylaminobutanamidy 2 a 5 byly následně podrobeny bazicky katalyzované cyklizační reakci za vzniku 4,5-dihydro-1H-imidazol-5-onových derivátů 3 a 6. V posledním kroku byl 4,5-dihydro-1Himidazol- 5-onový cyklus sloučenin 3 a 6 alkylován methyljodidem za vzniku požadovaných derivátů 4 a 7. Všechny nově připravené sloučeniny byly charakterizovány pomocí 1H a 13C NMR spektroskopie, elementární analýzy a bodem tání.
  • Bakalářská práce
    Využití terpenů v syntéze opticky aktivních pyrazinů
    (Univerzita Pardubice, 2008) Jirešová, Petra; Kulhánek, Jiří
    Byla studována syntéza chirálních derivátů pyrazinu odvozených od terpenů. Jako výchozí látky byly použity deriváty dvou bicyklických terpenů (+)-kafru a (+)-nopinonu. Byly syntetizovány dva deriváty pyrazinu obsahující dva terpenové skelety připojené na centrálním pyrazinovém jádru. Dibornanopyrazin byl připraven redukcí monoximu daného terpenu na aminoketon, následnou cyklizací na dihydropyrazin a oxidací na požadovaný pyrazin. Dipinanopyrazin vznikl přímou kondenzací výchozího monooximu odvozeného od nopinonu. Derivát odvozený od (+)-nopinonu není v literatuře dosud popsán.
  • Bakalářská práce
    Využití heterocyklických diazoniových solí v syntéze
    (Univerzita Pardubice, 2008) Šimek, Jan; Svobodová, Markéta
    Tato bakalářská práce se zabývá reakcemi heterocyklických diazoniových solí, konkrétně pětičlenných nenasycených cyklů majících ve svém kruhu jeden až čtyři dusíkové atomy (pyrroly, pyrazoly, imidazoly, triazoly, tetrazoly).