Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KOANCH FCHT (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5794

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 129
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Příprava 1,3-disubstituovaných ferrocenů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Chuděj, Karel; Erben, Milan
    Teoretická část této práce shrnuje postupy používané při přípravě ferrocenových derivátů, důraz je kladen na sloučeniny vícenásobně substituované na jednom kruhu. Tyto molekuly lze získat pomocí elektrofilních substitucí, s využitím metallovaných ferrocenů, případně mohou být syntetizovány ze substituovaných cyklopentadienů a pentafulvenů. V krátkosti jsou shrnuty možnosti chemické přeměny N,N-dimethylkarbonylové funkční skupiny vedoucí k novým, doposud nepopsaným 1,3-disubstituovaným derivátům ferrocenu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Syntéza a charakterizace iontových kapalin na bázi ferrocenu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Řehák, Matouš; Vinklárek, Jaromír
    Tato práce popisuje přípravu iontových kapalin na bázi monosubstituovaného ferrocenu a 1,1?-disubstituovaného ferrocenu obsahujících N,N?-dialkylimidazolium. Teoretická část shrnuje způsoby přípravy iontových kapalin a derivátů ferrocenu. Experimentální část popisuje vícekrokovou syntézu zvolených iontových kapalin. Prvním krokem byla příprava monosubstituované a 1,1?-disubstituované ferrocenkarboxylové kyseliny, po kterém následovala příprava jejich 3-brompropyl esterů, sloužících jako prekurzory iontových kapalin. Posledním krokem byla samotná syntéza iontových kapalin. K přípravě kyselin byly použity odlišné postupy, další kroky byly provedeny stejně u monosubstituovaných i 1,1?-disubstituovaných sloučenin.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Chemická analýza kráterů vzniklých laserovým zápisem do vybraných skel
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vaňourek, Jan; Knotek, Petr
    Tato bakala.ska prace se v.nuje studiu chemickych zm.n v utvarech vzniklych laserovou expozici na sklech o r.znem chemickem slo.eni. Byla p.ipravena .tve.ice skel s rozdilnym chemickym slo.enim. Pote byla v ka.dem skle, vyle.t.neho do opticke kvality, pomoci laser. vytvo.ena .ada utvar. s po.adavkem na mikrokratery a mikrolinie. Vznikle utvary byly charakterizovany pomoci opticke mikroskopie, skenovaciho elektronoveho mikroskopie s energiov. disperzni rentgenfluorescen.ni spektrometrii a mikrorentgenfluorescen.ni spektrometrii. Velikost vzniklych utvar. byla v rozmezi 60 a. 500 ?Ęm.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Studium termoelektrických vlastností monokrystalů selenidu bismutitého s příměsí ruthenia
    (Univerzita Pardubice, 2024) Slavík, Tomáš; Kucek, Vladimír
    Tato práce se zabývá výzkumem vlivu příměsi ruthenia v monokrystalech selenidu bismutitého na jeho termoelektrické a transportní vlastnosti. Metodou řízeného chladnutí taveniny byla připravena řada pěti vzorků Bi2-xRuxSe3 o koncentraci ruthenia od 0 do 0,04. U všech vzorků byla měřena elektrická vodivost, Hallův koeficient, Seebeckův koeficient v teplotním rozsahu od 95 do 475 K.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Fosforečnanová skla s antimonem
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dvořák, Vít; Ruleová, Pavlína
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na studium fosforečnanových skel s antimonem, která se zdají být vhodná pro aplikace v optoelektronických zařízeních. Přídavek antimonu do skloviny může ovlivnit její strukturu, mechanické vlastnosti a optické charakteristiky. Vliv rostoucího obsahu antimonu na strukturu binárních fosforečnanových skel systému xSb2O3-(1-x)P2O5, kde x = 25, 30, 35, 40, byl studován pomocí nukleární magnetické rezonance a Ramanovy spektroskopie.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Studium fosfátových skel draselných modifikovaných oxidem niobičným a vanadičným
    (Univerzita Pardubice, 2024) Branný, Daniel; Koudelka, Ladislav
    V této bakalářské práci byla studována skla systému K2O-Nb2O5-V2O5-P2O5 v kompoziční řadě 40K2O-(30-x)Nb2O5-xV2O5-30P2O5 s obsahem x = 0?30 mol.% V2O5. Celkem bylo připraveno a studováno 7 vzorků skel, u kterých byly stanoveny základní fyzikálně-chemické vlastnosti (měrná hmotnost, molární objem, chemická odolnost, teplota skelného přechodu, dilatometrická teplota měknutí a koeficient teplotní roztažnosti).
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vliv přídavku oxidu boritého na strukturu a vlastnosti sodných niobáto-fosfátových skel
    (Univerzita Pardubice, 2024) Ormandy, Imrich; Mošner, Petr
    Bakalářská práce se zaměřuje na přípravu a změny chování sodných niobáto-fosfátových skel s přídavkem oxidu boritého v kompoziční řadě (100-x)(0,4Na2O-0,4P2O5-0,2Nb2O5)-xB2O3. V práci je popsán postup přípravy, chemicko-fyzikální vlastnosti, termické chování a struktura připravených vzorků.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Příprava a charakterizace manganem dopovaných uhlíkových kvantových teček
    (Univerzita Pardubice, 2023) Žiačiková, Petra; Vinklárek, Jaromír
    Předkládaná bakalářská práce pojednává o přípravě a charakterizaci manganem dopovaných uhlíkových kvantových teček. Uhlíkové kvantové tečky byly připravovány metodou "bottom up" pyrolýzou směsi citronanu mono amonného a tetrahydrátu octanu manganatého za různých podmínek. Výsledné produkty byly charakterizovány pomocí vhodných analytických metod (infračervená spektroskopie, EPR spektroskopie, optická emisní spektroskopie s indukčně vázaným plazmatem a skenovací elektronová mikroskopie).
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Multielementární analýza jehličí borovic metodou ICP-MS
    (Univerzita Pardubice, 2023) Vagunda, Jakub; Husáková, Lenka
    Práce byla věnována prvkové analýze jehličí metodou hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu (ICP-MS) a možnostem jejího využití pro monitorování znečištění ovzduší polymetalickým prachem v oblasti skládky bývalé niklové huti v Seredi a jejím okolí. Pro tyto účely bylo analyzováno jehličí borovice černé (Pinus nigra) odebrané z blízkosti skládky a kontrolních lokalit. Před vlastní analýzou byly vzorky mineralizovány ve vysokotlakém rozkladném zařízení. Spektrální a nespektrální interference při ICP-MS analýze byly eliminovány s využitím oktapólové kolizní cely s heliem jako kolizním plynem, resp. pomocí Rh jako vnitřního porovnávacího prvku. Stanoveno bylo celkem 54 prvků v 54 vzorcích, validace analytického postupu byla provedena pomocí certifikovaných referenčních materiálů. Pro odhalení vztahu mezi prvkovým profilem vzorků a jednotlivými lokalitami, byly výsledky zpracovány pomocí analýzy hlavních komponent (PCA), analýzy rozptylu aplikované na hlavní komponenty (PCA-ANOVA) a analýzy sousedních komponent (NCA).
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Lithná vanadáto-fosfátová skla modifikovaná oxidem molybdenovým
    (Univerzita Pardubice, 2023) Neugebauer, Tomáš; Mošner, Petr
    Bakalářská práce je zaměřena na možnosti přípravy lithných vanadáto-fosfátových skel a jejich modifikace postupnou záměnou oxidu vanadičného za oxid molybdenový. S tímto cílem byla připravena a charakterizována skla kompoziční řady 40Li2O-(30-x)V2O5-xMoO3-30P2O5 s obsahem 0, 5, 10, 15, 20, 25 a 30 mol.% MoO3. Skla byla připravena konvenční metodou chlazením taveniny v temperované grafitové formě. U připravených skel byla studována struktura metodami Ramanovy a infračervené spektroskopie, jejich termické chování pomocí DSC, TMA, XRD, vysokoteplotní mikroskopie a současně byly zjišťovány základní fyzikálně chemické vlastnosti (hustota, molární objem, chemická odolnost).