Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KFCH FCHT (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5788

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 34
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Cu-Li-Al směsné oxidy odvozené z podvojných vrstevnatých hydroxidů: příprava a vlastnosti
    (Univerzita Pardubice, 2023) Chovanec, Ondřej; Frolich, Karel
    Bakalářská práce je zaměřená na směsné oxidy Cu-Li-Al vytvořené tepelným rozkladem podvojných vrstevnatých hydroxidů. Zabývá se především jejich redoxními a acidobazickými vlastnostmi. Byly studovány směsné oxidy o různém zastoupení přechodového kovu ve struktuře. Vybrané vlastnosti směsných oxidů byly studovány pomocí experimentálních technik teplotně programovaných, jako je teplotně programovaná redukce s H2, a desorpce s CO2 a NH3, čímž byl získán popis o množství redoxních, bazických a kyselých center na povrchu směsného oxidu, která se uplatňují při katalýze např. Guerbetovy reakce při přípravě vyšších alkoholů. Údaje o množství aktivních center byly doplněny o další dostupné strukturní informace, z technik rentgenové difrakční analýzy a N2-fyzisorpce. Pomocí těchto technik byla ověřena struktura materiálů, prostudována textura a teplotní stabilita.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Možnosti využití vyšších mastných kyselin, zejména pro epoxidaci
    (Univerzita Pardubice, 2023) Korelová, Kateřina; Hájek, Martin
    Práce se zabývá přípravou vyšších mastných kyselin řepkového, slunečnicového a lničkového oleje a zejména jejich epoxidací. V teoretické části jsou stručně popsány lipidy a detailněji jsou popsány vlastnosti, příprava a použití vyšších mastných kyselin. Také je popsáno průmyslové zpracování olejnin. Pozornost je zaměřena na přípravu epoxidů z přírodních zdrojů a jejich přípravu. V rámci experimentální práce byly připraveny směsi vyšších mastných kyselin z výše uvedených olejů a následně epoxidovány za stejných podmínek (60 °C, 300 ot/min). U vyšších mastných kyselin bylo stanoveno číslo kyselosti, které potvrdilo že byly úspěšně připraveny. U epoxidů bylo staveno jodové číslo, epoxidový index a viskozita. Připravené epoxidy vykazovaly nízký epoxidový index (cca 0,3-1,7 mol/kg) a za laboratorní byly teploty tuhé. Důvodem byla pravděpodobně následná reakce epoxidů za vzniku alkoholů, která byla podpořena kyselím prostředím.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Možnosti epoxidace esterů připravených z rostlinných olejů
    (Univerzita Pardubice, 2021) Apeltauer, Vojtěch; Hájek, Martin
    Bakalářská práce se zabývá epoxidací různých esterů řepkového a slunečnicového oleje, a jejich následnou analýzou. Teoretická část je primárně zaměřena na přeměny olejů a esterů na biomaziva. Jsou popsány (i) reakční podmínky epoxidace, (ii) použití možných katalyzátorů a (iii) vybrané analytické metody, kterými se zjišťovaly vlastnosti epoxidovaných esterů. Experimentální část popisuje transesterifikaci řepkového a slunečnicového oleje pomocí různých alkoholů (methanol, ethanol a butanol), jejich následnou epoxidaci a analytické stanovování. Ke zjištění vlastností epoxidovaných esterů byla použita HPLC, stanovení jodového čísla, měření viskozity a obsahu vody. Bylo zjištěno, epoxidace proběhla u všech esterů, ale u estery z alkoholů s více uhlíky se epoxidují podstatně hůře (za stejných podmínek), než estery z nižších alkoholů a mají vyšší viskozitu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vývoj a příprava tobolek metodou 3D tisk
    (Univerzita Pardubice, 2020) Tlustoš, Jiří; Lochař, Václav
    Bakalářská práce se zabývá vývojem modelů tobolek určených pro výrobu metodou 3D tisk a testováním těchto vyvinutých tobolek připravených z materiálu PVA. V práci je popsána technologie FDM 3D tisku a možnosti jejího využití při přípravě tobolek. Je zde také nastíněno, co aplikace 3D tisku ve výrobním procesu léčiv může přinést. V práci je podrobně zmapován vývoj modelů tobolek, jejich příprava pomocí FDM 3D tisku a také testování těchto tobolek. Bylo vyvinuto a připraveno celkem šest typů tobolek, tyto tobolky byly charakterizovány a u tří typů vyvinutých tobolek byla provedena zkouška disoluce, ze které vyplynulo, že vyvinuté tobolky z materiálu PVA se v kyselém médiu rozpadají po 155 minutách, bylo by je tedy možné využívat jako enterosolventní tobolky nebo tobolky se zpožděným uvolňováním.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Využití spolurozpouštědel při transesterifikaci zejména heterogenně katalyzované
    (Univerzita Pardubice, 2019) Straková, Anna; Hájek, Martin
    Práce se zabývá využitím spolu rozpouštědel (butanol, ethylacetát a diethylether) při transesterifikaci řepkového oleje za použití methanolu a směsného oxidu Mg-Al jako katalyzátoru. Jako spolu rozpouštědla se používají organické látky, které jsou mísitelné s olejem i methanolem a zároveň s nimi nereagují. V teoretické části je popsáno použití spolu rozpouštědel za homogenní a heterogenní katalýzy s různými katalyzátory. V experimentální části byl sledován vliv přidaného spolu rozpouštědla na vzniklé množství esterů vyšších mastných kyselin. Bylo zjištěno, že spolu rozpouštědla měla negativní vliv na výtěžek, nejvíce esterů bylo přítomno ve vzorku bez přidaného spolu rozpouštědla a v tomto případě je vhodnější provádět transesterifikaci bez spolu rozpouštědla.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Pokročilé syntézní techniky přípravy ZrO2 s vysokým specifickým povrchem
    (Univerzita Pardubice, 2019) Macek, Karel; Bulánek, Roman
    Tato práce se zabývá přípravou oxidu zirkoničitého s vysokým specifickým povrchem pro použití zejména v oblasti nosičů katalyzátorů a dalších aplikací benefitujících z této vlastnosti. Pro syntézu využívá metodu hard-template z anorganických prekurzorů, kde strukturu definující činidla zastupují porézní struktury oxidu křemičitého. Připravené vzorky byly analyzovány pomocí fyzikální adsorpce dusíku, SEM a EDX.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Viskozita a růst krystalů v tenké vrstvě Se95Te5
    (Univerzita Pardubice, 2019) Casková, Magdaléna; Barták, Jaroslav
    Tato bakalářská práce je zaměřena na studium kinetiky krystalizace v tenkých vrstvách Se95Te5. Krystalizace byla studována pomocí optické mikroskopie, rentgenové difrakce a diferenční skenovací kalorimetrie. Dále byl studován vztah mezi viskozitou a růstem krystalů v připravených tenkých vrstvách.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Texturní a acidobázické vlastnosti geopolymerních materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2019) Marklová, Kristýna; Bulánek, Roman
    Tato bakalářská práce je zaměřena na zkoumání texturních a acidobazických vlastností geopo-lymerů. První část popisuje historii a obecné informace o alkalicky aktivovaných materiálech. V další části jsou popsány metody, které byly použity pro stanovení texturních a acidobazic-kých vlastností geopolymerů. Poslední část je zaměřena na výsledky vlastního měření pomocí teplotně programované desorpce (TPD) a infračervené spektroskopie s Fourierovou transfor-mací (FTIR) a jejich diskuzi.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Potenciál směsných oxidů jako katalyzátorů v transesterifikaci rostlinných olejů
    (Univerzita Pardubice, 2019) Darvaš, Adam; Hájek, Martin
    Předmětem této práce je prověření katalytických vlastností různých směsných oxidů v transesterifikaci. V teoretické části jsou popsány látky používané v transesterifikaci s podrobnějším zaměřením na podvojné vrstevnaté hydroxidy a směsné oxidy, tj. struktura, vlastnosti a použití. Detailně byly také popsány metody používané k jejich charakterizaci. Vybrané typy směsných oxidů byly připraveny kalcinací hydrotalcitů a použity v transesterifikaci řepkového oleje s methanolem ve vysokotlakém reaktoru. Produkty reakce byly charakterizovány plynovou chromatografii. Posuzujícím parametrem byl hmotnostní podíl methylesterů (hlavní produkt). Testované vzorky vykazovaly různé katalytické vlastnosti.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Lithium, jeho vlastnosti a využití v technologické praxi
    (Univerzita Pardubice, 2018) Moravec, Jakub; Frolich, Karel
    Lithium získalo na popularitě teprve nedávno (počátek 21. století), ačkoliv bylo objeveno již před dvě stě lety. Tato práce se zabývá vlastnostmi lithia a jeho aplikacemi v průmyslu. V současnosti lithium nachází uplatnění především ve výrobě elektrických baterií. Vyrábí se jak nenabíjecí, tak nabíjecí baterie, akumulátory. Práce je zaměřena především na lithiové akumulátory a jejich vývoj. Zároveň se v této práci zabývám i možnostmi recyklace baterií, jelikož jejich recyklace je velice nákladná nebo k ní vůbec nedochází a použité baterie se pouze skladují. Mnoho průmyslových odvětví také využívá lithium, v některých tvoří dokonce nenahraditelnou surovinu. Lithium tvoří mnoho minerálů a je obsaženo v mnoha horninách, ovšem ekonomicky dostupná ložiska se vyskytují jen na několika místech na Zemi.