Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KFCH FCHT (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5788

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 89
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Růst krystalů v tenkých vrstvách Ge-Se
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hrubcová, Eliška; Barták, Jaroslav
    Tato bakalářská práce se věnuje studiu růstu krystalů ve vzorcích chalkogenidových tenkých vrstev o složení Ge20Se80. Krystalizace byla studována zejména infračervenou mikroskopií, dále elektronovou mikroskopií spolu s energiově disperzní spektroskopií a rentgenovou difrakční analýzou. Z experimentálních dat byla určena aktivační energie růstu krystalů a byla porovnána s literaturou.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Směsné oxidy jako katalyzátory pro přípravu vyšších alkoholů z ethanolu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Buriánek, Petr; Hájek, Martin
    Práce popisuje přeměnu ethanolu na vyšší alkoholy pomocí Guerbetovy reakce katalyzované směsnými oxidy kovů. V teoretické části práce jsou uvedeny možnosti valorizace ethanolu, základy katalýzy a vlastnosti materiálů, jejichž syntézou se práce zabývá, včetně popisu relevantních analytických metod. Samostatná kapitola se věnuje Guerbetově reakci. V rámci experimentální části práce byly syntetizovány směsné oxidy Li, Ni a Al o různých molárních poměrech kovů a byly charakterizovány pomocí několika analytických metod (např. ICP-MS, XRD). Tyto materiály byly použity jako katalyzátory. Výsledky katalytických testů, jejichž produkty byly analyzovány pomocí plynové chromatografie, byly vyhodnoceny s pomocí vytvořeného Python programu, který vyhodnocení dat zjednodušuje.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Oxidické katalyzátory na bázi podvojných vrstevnatých hydroxidů obsahující lithium a hliník
    (Univerzita Pardubice, 2023) Linha, Jakub; Frolich, Karel
    Tato práce se zabývá směsnými oxidy na bázi lithia a hliníku připravenými kalcinací podvojných vrstevnatých hydroxidů. Směsné oxidy jsou perspektivními bazickými katalyzátory, u kterých se byla provedena především její syntéza, charakterizace a výzkum katalytické aktivity při transesterifikaci. Při syntéze byly katalyzátory připraveny v různých poměrech Li:Al a byly měřeny rozdíly ve vlastnostech a katalytické aktivitě mezi těmito různými poměry. Vlastnosti katalytické aktivity byly porovnávány s katalytickou aktivitou směsného oxidu na bázi hořčíku a hliníku.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Studium ko-adsorpce plynů na zeolitech chromatografickými metodami
    (Univerzita Pardubice, 2023) Kouřil, Vojtěch; Čičmanec, Pavel
    Bakalářská práce se zabývá multikomponentní adsorpci - koadsorpci plynů na zeolitech. Rešeršní část se zabývá metodikami měření adsorpce jedné a koadsorpce více složek na povrchu pevných látek a popisem jejich vyhodnocování. Další součástí rešeršní části jsou studie o koadsorpci různých plynů o více složkách na určitých mikroporézních zeolitech. V experimentální části se věnuje koadsorpci CH4 - Ar a CO2 - CH4 na zeolitu Na-FAU metodou ZLC, v poslední části je diskutován výsledek a je porovnán s výsledky jiných studií.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Cu-Li-Al směsné oxidy odvozené z podvojných vrstevnatých hydroxidů: příprava a vlastnosti
    (Univerzita Pardubice, 2023) Chovanec, Ondřej; Frolich, Karel
    Bakalářská práce je zaměřená na směsné oxidy Cu-Li-Al vytvořené tepelným rozkladem podvojných vrstevnatých hydroxidů. Zabývá se především jejich redoxními a acidobazickými vlastnostmi. Byly studovány směsné oxidy o různém zastoupení přechodového kovu ve struktuře. Vybrané vlastnosti směsných oxidů byly studovány pomocí experimentálních technik teplotně programovaných, jako je teplotně programovaná redukce s H2, a desorpce s CO2 a NH3, čímž byl získán popis o množství redoxních, bazických a kyselých center na povrchu směsného oxidu, která se uplatňují při katalýze např. Guerbetovy reakce při přípravě vyšších alkoholů. Údaje o množství aktivních center byly doplněny o další dostupné strukturní informace, z technik rentgenové difrakční analýzy a N2-fyzisorpce. Pomocí těchto technik byla ověřena struktura materiálů, prostudována textura a teplotní stabilita.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Příprava core-shell materiálů a zhodnocení jejich možného využití ve fotokatalytických a katalytických aplikacích
    (Univerzita Pardubice, 2023) Jelínek, Jakub; Dubnová, Lada
    Bakalářská práce se zaměřuje na tzv. core-shell částice, zejména na jejich rozdělení, vlastnosti, výrobu a využití v katalytických aplikacích. Experimentální část je pak fokusována na samotnou syntézu SiO2@TiO2 core-shell částic a prostřednictvím vymývání jádra SiO2 i na přípravu tzv. dutých core-shell částic. Strukturní, optické a morfologické vlastnosti připravených core-shell materiálů jsou zhodnoceny pomocí rentgenové difrakční analýzy, Ramanovy spektroskopie, difusně-reflexní spektroskopie v UV-VIS a skenovací elektronové mikroskopii s energiově-disperzní rentgenovou analýzou.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Použití epoxidovaných esterů jako povrchové ochrany materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2023) Krejčí, Jakub; Hájek, Martin
    Práce se zabývá možností využití methylesterů dvou typů rostlinných olejů (řepkový a lničkový) jako výchozích látek pro přípravu povrchově ochranných nátěrových hmot. V teoretické části je popsáno složení olejů, produkty, které se z olejů získávají (především epoxidy a jejich využití), základy povrchové ochrany a základy polymerace (zejména kationtové). V rámci experimentální práce byla provedena transesterifikace olejů, epoxidace vzniklých esterů a jejich aplikace v povrchové ochraně materiálů (kationtová polymerace pomocí UV záření) včetně měření různých vlastností. Výsledkem práce bylo zjištění, že samostatné epoxidy, připravené z přírodních olejů, jsou k povrchové ochraně materiálů nevhodné kvůli nízké reaktivitě epoxidových skupin na alifatickém řetězci. Nicméně směsi epoxidů s komerčně dostupnými pojivy jsou vhodné. Mechanické zkoušky pak dokázaly, že u směsí epoxidů s komerčními pojivy došlo ke zvýšení pružnosti a snížení tvrdosti filmů oproti čistým komerčním pojivům.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Možnosti využití vyšších mastných kyselin, zejména pro epoxidaci
    (Univerzita Pardubice, 2023) Korelová, Kateřina; Hájek, Martin
    Práce se zabývá přípravou vyšších mastných kyselin řepkového, slunečnicového a lničkového oleje a zejména jejich epoxidací. V teoretické části jsou stručně popsány lipidy a detailněji jsou popsány vlastnosti, příprava a použití vyšších mastných kyselin. Také je popsáno průmyslové zpracování olejnin. Pozornost je zaměřena na přípravu epoxidů z přírodních zdrojů a jejich přípravu. V rámci experimentální práce byly připraveny směsi vyšších mastných kyselin z výše uvedených olejů a následně epoxidovány za stejných podmínek (60 °C, 300 ot/min). U vyšších mastných kyselin bylo stanoveno číslo kyselosti, které potvrdilo že byly úspěšně připraveny. U epoxidů bylo staveno jodové číslo, epoxidový index a viskozita. Připravené epoxidy vykazovaly nízký epoxidový index (cca 0,3-1,7 mol/kg) a za laboratorní byly teploty tuhé. Důvodem byla pravděpodobně následná reakce epoxidů za vzniku alkoholů, která byla podpořena kyselím prostředím.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Modifikované fotokatalyzátory na bázi oxidu titaničitého
    (Univerzita Pardubice, 2022) Rudolfová, Zdena; Dubnová, Lada
    Bakalářská práce je zaměřena na studium modifikace TiO2 materiálu a možnosti zlepšení vlastností TiO2 jakožto fotokatalyzátoru. Rešeršní část práce je fokusována zejména na způsoby modifikace TiO2 pomocí dopování nekovy a kovy či jeho spojování v tzv. heterostrukturní fotokatalyzátory a možnosti přípravy fotokatalyzátorů ve formě tenkých vrstev. Experimentální část bakalářské práce je pak zaměřena na přípravu a charakterizaci SiC-TiO2 modifikovaných fotokatalyzátorů a následně na zhodnocení jejich fotokatalytické aktivity během rozkladu vodného roztoku methanolu za účelem produkce vodíku pomocí těchto fotokatalyzátorů.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vliv způsobu přípravy a prekurzoru NiO na fyzikálně chemické vlastnosti Ni-NiO-TiO2 materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2022) Záveský, Lukáš; Drobná, Helena
    Tato bakalářská práce se zabývá fotokatalyzátory na bázi TiO2 dopované niklem za použití dvou různých prekurzorů. Materiály byly připraveny metodami mechanického smíchání a impregnace, které jsou popsány v první části bakalářské práce. Všechny získané fotokatalyzátory obsahovaly shodně 1 hm. % kovu. U připravených fotokatalyzátorů byly použity metody rentgenové difrakční analýzy (XRD), Ramanovy spektroskopie, difusně reflexní spektroskopie v ultrafialové a viditelné oblasti (UV/VIS) a tepelně programované redukce (TPR) za účelem dosažení informací o strukturních, elektronových a optických vlastnostech materiálu. V neposlední řadě byla testována samotná fotokatalytická aktivita připravených materiálů za pomocí modelové rozkladné reakce vodného roztoku metanolu v poměru 50:50 za působení ultrafialového záření.