Digitální knihovnaUPCE
 

Katedra fyzikální chemie / Department of Physical Chemistry

Stálý URI pro tuto komunituhttps://hdl.handle.net/10195/5787

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 179
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Růst krystalů v tenkých vrstvách Ge-Se
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hrubcová, Eliška; Barták, Jaroslav
    Tato bakalářská práce se věnuje studiu růstu krystalů ve vzorcích chalkogenidových tenkých vrstev o složení Ge20Se80. Krystalizace byla studována zejména infračervenou mikroskopií, dále elektronovou mikroskopií spolu s energiově disperzní spektroskopií a rentgenovou difrakční analýzou. Z experimentálních dat byla určena aktivační energie růstu krystalů a byla porovnána s literaturou.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Směsné oxidy jako katalyzátory pro přípravu vyšších alkoholů z ethanolu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Buriánek, Petr; Hájek, Martin
    Práce popisuje přeměnu ethanolu na vyšší alkoholy pomocí Guerbetovy reakce katalyzované směsnými oxidy kovů. V teoretické části práce jsou uvedeny možnosti valorizace ethanolu, základy katalýzy a vlastnosti materiálů, jejichž syntézou se práce zabývá, včetně popisu relevantních analytických metod. Samostatná kapitola se věnuje Guerbetově reakci. V rámci experimentální části práce byly syntetizovány směsné oxidy Li, Ni a Al o různých molárních poměrech kovů a byly charakterizovány pomocí několika analytických metod (např. ICP-MS, XRD). Tyto materiály byly použity jako katalyzátory. Výsledky katalytických testů, jejichž produkty byly analyzovány pomocí plynové chromatografie, byly vyhodnoceny s pomocí vytvořeného Python programu, který vyhodnocení dat zjednodušuje.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Využití in-situ Ramanovy spektroskopie pro studium kinetiky krystalizace léčiva indomethacin
    (Univerzita Pardubice, 2024) Koutná, Nicola; Košťálová, Daniela; Honcová, Pavla
    Tato diplomová práce se zabývá studiem kinetiky krystalizace léčiva indomethacin. Indomethacin se řadí mezi antiflogistika, antipyretika a analgetika, a zároveň patří mezi nesteroidní protizánětlivé látky (NSAID). Kinetika krystalizace indomethacinu byla studována za neizotermních podmínek pomocí diferenční skenovací kalorimetrie a in-situ Ramanovy spektroskopie při 12 různých rychlostech ohřevu. Hlavním cílem této diplomové práce bylo porovnat kinetiku krystalizace sledovanou těmito dvěma metodami a následně určit aktivační energii krystalizačního procesu pomocí Kissingerovy metody.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Příprava fotokatalyzátorů na bázi TiO2 ve formě tenkých vrstev s potenciálem jejich využití ve fotokatalytickém rozkladu vodného roztoku methanolu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Rudolfová, Zdena; Smoláková, Lucie; Kočí, Kamila
    Diplomová práce se zaměřuje na zlepšení vlastností TiO2 fotokatalyzátoru pomocí dopování mědí a přípravou TiO2 a Cu-TiO2 ve formě tenkých vrstev fotokatalyzátorů. V teoretické části jsou popsány způsoby přípravy fotokatalyzátorů v podobě tenkého filmu a důraz je kladen zejména na přípravu fotokatalyzátoru sol-gel metodou a nanášení tenké vrstvy pomocí dipcoateru. Dále se teoretická část zaměřuje na modifikování TiO2 fotokatalyzátoru dopováním nekovy a kovy, zejména pak mědí. V experimentální části se zabýváme přípravou a charakterizací fotokatalyzátorů TiO2 a Cu-TiO2 ve formě tenké vrstvy. Charakterizacemi jsou stanoveny strukturní, optické a elektronové vlastnosti a informace o prvkovém složení a distribuci, jako je: přítomná krystalická fáze, velikost krystalitu a mřížkových parametrů, informace o šíři pásu zakázaných energií, rovnoměrnost rozmístění prvků, zejména pak dopující mědi a prvkové složení fotokatalyzátorů a v neposlední řadě také o tloušťce tenké vrstvy. Následně jsou všechny vlastnosti zhodnoceny spolu s fotokatalytickou aktivitou v produkci vodíku při fotokatalytickém rozkladu vodného roztoku methanolu v mikroreaktoru za účasti TiO2 a Cu-TiO2 fotokatalyzátorů v podobě tenkého filmu. Pro srovnání jsou rovněž připraveny, charakterizovány a zhodnoceny ve fotokatalytickém rozkladu vodného roztoku methanolu i TiO2 a Cu-TiO2 fotokatalyzátory v práškové podobě.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Termokinetická charakterizace léčiva griseofulvin
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kozlová, Kateřina; Košťálová, Daniela; Zmrhalová, Zuzana
    Předložená diplomová práce je zaměřena na zkoumání amorfního léčiva griseofulvinu, které se používá jako antimykotikum k léčbě plísňové infekce. Griseofulvin byl zkoumán řadou metod. Ke zkoumání krystalizace sloužila optická mikroskopie a diferenční skenovací kalorimetrie. Diferenční skenovací kalorimetrie byla taktéž použita ke zkoumání kinetiky krystalizace a následně pomocí kinetického modelu byla určena predikce chování griseofulvinu. Další použitá metoda v této práci byla termogravimetrie, pomocí které byl zkoumán teplotní rozklad griseofulvinu. Nakonec byl griseofulvin podroben disoluční zkoušce, která je pro farmaceutický průmysl velmi důležitá.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Extruze a 3D tisk filamentů s API
    (Univerzita Pardubice, 2024) Půšová, Jitka; Komersová, Alena; Svoboda, Roman
    Diplomová práce popisuje možnost přípravy tablet s inkorporovaným léčivem metodou 3D tisku v kombinaci s holt melt extruzí (HME). Teoretická část zahrnuje popis 3D tisku, jeho metod a jeho využití především ve farmacii. Zaobírá se zlepšením rozpustnosti léčiv vlivem jejich amorfizace prostřednictvím extruze a 3D tisku. Dále popisuje přípravu filamentů s možností různého zatížení léčivem. Součástí je popis disoluční zkoušky pevných lékových forem, průběh metody DSC a Ramanovy spektroskopie. Experimentální část se věnuje přípravě tablet pomocí metody FDM 3D tisku a k tomu potřebné extruzi filamentů s API na bázi vybraných sulfonamidů. Zahrnuje disoluční testy, vyhodnocení získaných disolučních profilů a ověření procesu amorfizace metodou DSC a Ramanovou spektroskopií.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vliv různých prekurzorů na vlastnosti Mg-Al a Mg-Fe směsných oxidů, zejména zbytkového sodíku
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kerlín, Martin; Hájek, Martin; Kaluža, Luděk
    Práce se zabývá vlivem zbytkových látek obsahující sodík v Mg-Al a Mg-Fe směsných oxidech na jejich vlastnosti a katalytickou aktivitu v transesterifikaci rostlinných olejů za dvou podmínek. Směsné oxidy byly připraveny kalcinací z hydrotalcitů syntetizovaných z prekurzorů chloridů a dusičnanů pomocí koprecipitace. Cílem bylo stanovit zbytkový obsah sodíku i prekurzorů a popsat jejich vliv na samotný směsný oxid a výtěžek transesterifikace. V teoretické části je popsána transesterifikace, druhy katalýzy, hydrotalcity, vliv různých prekurzorů na stabilitu hydrotalcitů v transesterifikaci a použité analytické metody (XRD, ICP/MS, SEM/EDX, TPD, GC). Byly připraveny 3 série hydrotalcitů: jedna byla připravena z chloridů hořčíku a hliníku, druhá z chloridů hořčíku a železa a třetí z dusičnanů hořčíku a železa. Hydrotalcity byly promyty různým množstvím redestilované vody (0,25; 3 a 5 l), aby v nich zůstal různý zbytek látek obsahujících sodík. Byla analyzována struktura, bazicita a katalytická aktivita připravených směsných oxidů. Bylo zjištěno že sodné ionty se nacházív hydrotalcitech a směsných oxidech připravovaných z chloridů ve formě chloridu sodného, zatímco v případě prekurzorů z dusičnanů se sodík nachází ve formě dusičnanu sodného. Bylo zjištěno že vznikající chlorid sodný nemá vliv na katalytické vlastnosti směsných oxidů při transesterifikaci, ale zanáší póry a tím snižuje povrch i množství směsného oxidu použitého do reakce.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Polysacharidové tobolky připravované technikou FDM 3D tisku
    (Univerzita Pardubice, 2024) Pospíšilová, Adéla; Komersová, Alena; Muselík, Jan
    Tato práce se v teoretické části zabývá novými poznatky v oblasti přípravy tobolek z biopolymerních materiálů, s důrazem na alternativní techniky, jež otevírají perspektivní možnosti pro farmaceutický průmysl. Konkrétně se zaměřuje na kombinaci technologií hot melt extruze (HME) a FDM 3D tisku. V experimentální části byly tyto inovativní metody aplikovány na přípravu enterosolventních polysacharidových tobolek. Pro výrobu těchto tobolek byla použita kombinace polosyntetického a biopolymerního materiálu (AffinisolTM s citrusovým pektinem nebo alginátem sodným). Studován byl také přídavek plastifikátoru polyethylenglykolu (PEG) scílem snížit teplotu extruze a zlepšit vlastnosti extrudovaného vlákna s ohledem na 3D tisk. Proces přípravy zahrnoval extruzi filamentů metodou HME, následovanou samotným 3D tiskem, plněním a testováním tobolek (rozměrová analýza, disoluční testování). Tato práce přináší nové poznatky v oblasti výzkumu enterických tobolek na bázi polysacharidů pro cílený transport léčiva do oblasti kolonu. V rámci diskuze byly zhodnoceny možnosti použití připravených tobolek, jak z hlediska směrování léčiv do oblasti kolonu, tak i jako potenciálního přístupu pro fekální mikrobiální transplantaci.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Studium vlivu druhu matrice a prekurzoru na strukturní vlastnosti mědí dopovaných směsných oxidů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Záveský, Lukáš; Drobná, Helena; Kocík, Jaroslav
    Tato diplomová práce se zaměřuje na přípravu a charakterizaci směsných oxidů na bázi Mg - Al a Mg - Fe dopovaných mědí. Základní matrice byly připravené koprecipitačním srážením příslušných dusičnanů kovů, následnou kalcinací při 450 °C po dobu 4 hodin. Poté byly dopovány dvěma různými prekurzory (trihydrát dusičnanu měďnatého a monohydrát octanu měďnatého) tak, aby výsledné materiály obsahovaly 0,5; 5 a 10 hm% mědi. Účelem bylo zjistit vliv hmotnostního zastoupení mědi a použitého prekurzoru na strukturní, chemickéa fyzikální vlastnosti syntetizovaných materiálů. K charakterizaci byly zvoleny analytické techniky jako teplotně programovaná redukce, teplotně programovaná desorpce, rentgenová spektroskopie, infračervená spektroskopie, UV - VIS spektroskopie či indukčně vázané emisní spektroskopie. Výsledky této práce obohacují pohled na strukturu a vlastnosti Cu/Mg-Al a Cu/Mg-Fe směsných oxidů a jejich potenciál pro technologické aplikace.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Viskozitní chování v chalkogenidovém sklotvorném systému As-Se
    (Univerzita Pardubice, 2024) Sedláček, Lukáš; Barták, Jaroslav; Košťál, Petr
    Diplomová práce se zabývá viskozitou sklotvorného systému AsxSe100-x (x=5;10;15) připraveného ve formě objemových vzorků. K měření bylo využito termomechanické analýzy za použití penetrační metody a metody paralelních desek. Získaná viskozitní data ve skelné fázi a fázi podchlazené taveniny byla zkombinována s literárními daty a proložena nejpoužívanějšími modely. Dále byla rovněž provedena měření pro zjištění koeficientu teplotní roztažnosti a teploty skelného přechodu pomocí termomechanické analýzy a diferenční skenovací kalorimetrie.