Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KDCP FCHT (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5783

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 4 z 4
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Hypermolekulární vlastnosti celulózových materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2009) Šolínová, Hana; Češek, Břetislav; Koplík, Milan
    Cílem této diplomové práce bylo stanovení hypermolekulárních vlastností celulózových materiálů. K měření byly použity vzorky spalitelných mas. Byla sledována kinetika navlhání a kinetika absorpce organických par při různých teplotách. Zaznamenáváním přírůstků hmotnosti vzorků v závislosti na době absorpce par vybraných kapalin spolu s vyhodnocením těchto naměřených hodnot a následnými výpočty byly získány strukturní a povrchové parametry těchto materiálů, je pórovitost, velikost středních pórů, kompaktnost, adhezní napětí a povrchové napětí.
  • Diplomová práce
    Diskontinuální alkalická várka konopí
    (Univerzita Pardubice, 2008) Šimková, Jana; Potůček, František
    Cílem práce bylo vyšetřit, jak se projeví mechanická nebo enzymatická úprava vláken konopí před várkou na vlastnostech uvařené buničiny. Mechanická úprava konopí byla provedena mletím v laboratorním holandru. Enzymatická úprava byla uskutečněna před mechanickým způsobem přidáním enzymů, celulázy nebo xylanázy, do suspenze konopných vláken. Získané výsledky ukázaly, že mechanická i enzymatická úprava měla vliv na obsah alfacelulózy a delignifikaci buničiny připravené z konopí alkalickou várkou za laboratorních podmínek.
  • Diplomová práce
    Separace Cd pomocí CMC a buničiny
    (Univerzita Pardubice, 2008) Ottmarová, Kateřina; Milichovský, Miloslav; Milichovská, Svatava
    V této práci bylo cílem seznámit se s CMC a jejím významem, prozkoumat separaci Cd2+ v modelové směsi pomocí CMC ve spojení se systémy obsahující aktivovanou i neaktivovanou buničinu. Byla měřena rovnovážná koncentrace Cd2+ pomocí metody standardního přídavku. Bylo sledováno množství naadsorbovaného Cd2+ na CMC a buničinu. Ze zjištěných hodnot byly sestaveny závislosti separačních účinností.
  • Diplomová práce
    Vliv plniva na vlastnosti slepu vinuté kartonáže
    (Univerzita Pardubice, 2008) Stárková, Miluše; Milichovský, Miloslav; Gebrtová, Jana
    Diplomová práce na téma „Vliv plniva na vlastnosti slepu vinuté kartonáže“ se zabývá vlivem použitého plniva na pevnost slepu vinuté kartonáže. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Teoretická část byla zaměřena na metody výroby vinuté kartonáže a výrobky. Praktická část se zabývá měřením pevnosti slepu v tahu ve směru Z a dynamickou pevností slepu v tahu na třech druzích kartonů se 16 lepidly.