Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KDCP FCHT (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5783

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 11
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Hypermolekulární vlastnosti celulózových materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2009) Šolínová, Hana; Češek, Břetislav; Koplík, Milan
    Cílem této diplomové práce bylo stanovení hypermolekulárních vlastností celulózových materiálů. K měření byly použity vzorky spalitelných mas. Byla sledována kinetika navlhání a kinetika absorpce organických par při různých teplotách. Zaznamenáváním přírůstků hmotnosti vzorků v závislosti na době absorpce par vybraných kapalin spolu s vyhodnocením těchto naměřených hodnot a následnými výpočty byly získány strukturní a povrchové parametry těchto materiálů, je pórovitost, velikost středních pórů, kompaktnost, adhezní napětí a povrchové napětí.
  • Diplomová práce
    Sulfátová várka ihličnanového dreva s antrachinónom
    (Univerzita Pardubice, 2009) Szabo, Martin; Potůček, František; Votavová, Milena
    Vsádkové sulfátové várky smrekových pilarských štiepok boli uskutočnené v laboratórnom varáku, ktorý obsahoval šesť tlakových nádob. Prvá časť experimentom bola venovaná vyšetrovaniu jednak závislosti stupňa delignifikáce na H-faktore pre konvenčnú várku a jednak vplyvu prídavku antrachinónu na dosiahnutý stupeň delignifikácie buničiny uvarenej pre rovnaký H-faktor 357 h. V druhej časti experimentov, kedy sulfátové várky boli uskutočnené s dávkou 0,08 % antrachinónu, bol sledovaný vplyv prídavku buď sulfitového výluhu, alebo bieleho luhu do antrachinónovej suspenzie na kappa číslo uvarenej buničiny, výťažok a množstvo neprevarov.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Mechanická rafinace konopí
    (Univerzita Pardubice, 2009) Beznosková, Hana; Češek, Břetislav; Gebrtová, Jana
    Cílem této práce bylo vyzkoušení možností rafinace konopné suroviny na bežných mlecích zarízeních s durazem na snížení podílu pazderí mlecími postupy a trídením a dále mechanickou predúpravou suroviny pred vlastním mlecím procesem. Také bylo analyzováno chemické složení konopí. Vyhodnocení procesu rafinace bylo provedeno metodou tzv. rheosedimentace, stanovením parametru WRV a pomocí tzv. microscanneru urcení poctu a velikosti necistot (pazderí). Mlecí pokusy byly doplneny mikrofotografiemi vláken.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Hodnocení papírotvorných vlastností celulózových vláken
    (Univerzita Pardubice, 2009) Bureš, Jan; Češek, Břetislav; Milichovská, Svatava
    Práce se zabývá hodnocením papírotvorných vlastností celulózových vláken pomocí metody tzv. rheosedimentace. Výsledky této metody jsou porovnány s výsledky dalších běžně užívaných metod např. WRV. Práce se též zaměřuje na mikroskopické zhodnocení morfologického vzhledu studovaných materiálů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Alkalická várka řepky olejky
    (Univerzita Pardubice, 2009) Batelková, Eva; Potůček, František; Milichovská, Svatava
    Cílem práce bylo uskutečnit diskontinuální alkalické várky slámy brukve řepky olejky (Brassica napus) při různých varných podmínkách. Chemická analýza slámy řepky olejky byla zaměřená na stanovení minerálních látek, tříslovin, pryskyřic, Klasonova ligninu a látek extrahovatelných do vody a zředěného roztoku hydroxidu sodného. Buničiny připravené za různých varných podmínek byly charakterizovány celkovým výtěžkem, kappa číslem, obsahem alfa-celulózy a množstvím neprovarů. U buničiny uvařené za nejvhodnějších laboratorních podmínek byly také stanoveny její pevnostní vlastnosti.
  • Diplomová práceStatus neznámý
    Diskontinuální alkalická várka konopí
    (Univerzita Pardubice, 2008) Šimková, Jana; Potůček, František
    Cílem práce bylo vyšetřit, jak se projeví mechanická nebo enzymatická úprava vláken konopí před várkou na vlastnostech uvařené buničiny. Mechanická úprava konopí byla provedena mletím v laboratorním holandru. Enzymatická úprava byla uskutečněna před mechanickým způsobem přidáním enzymů, celulázy nebo xylanázy, do suspenze konopných vláken. Získané výsledky ukázaly, že mechanická i enzymatická úprava měla vliv na obsah alfacelulózy a delignifikaci buničiny připravené z konopí alkalickou várkou za laboratorních podmínek.
  • Diplomová práceStatus neznámý
    Vliv teploty na odvodňovací schopnost papíroviny
    (Univerzita Pardubice, 2008) Stráník, Jiří; Češek, Břetislav; Adámková, Gabriela
    Cílem práce bylo zjištění teploty na odvodňovací schopnost primárních a sekundárních vláknin používaných při výrobě nasávané kartonáže.
  • Diplomová práceStatus neznámý
    Separace Cd2+ pomocí oxidované celulózy a aktivované buničiny
    (Univerzita Pardubice, 2008) Hynková, Eva; Milichovský, Miloslav; Milichovská, Svatava
    Tato práce si klade za cíl prozkoumat mechanismus separace Cd2+ z modelové směsi pomocí oxycelulózy a speciálně aktivované sulfitové bělené buničiny. Pro porovnání byl experiment proveden i s neaktivovanou sulfitovou bělenou buničinou. Cílem práce bylo sledovat sorpci Cd2+ na oxycelulózu a buničinu z různě koncentrovaných roztoků Cd2+. Byla měřena rovnovážná koncentrace Cd2+ pomocí metody standardního přídavku a bylo sledováno množství naadsorbovaného Cd2+ na oxycelulózu a buničinu. Naměřené hodnoty byly použity k výpočtu separační účinnosti. Měření bylo prováděno s oxycelulózou Okcel H-L 284/05 1/3 – krátivě namletá.
  • Diplomová práce
    Diskontinuální alkalická várka lnu
    (Univerzita Pardubice, 2008) Nesládek, Michal; Potůček, František; Stejskal, Jiří
    Diskontinuální alkalické várky lnu byly uskutečněny v laboratorním vařáku se šesti tlakovými nádobami. Nejprve bylo analyzováno chemické složení lnu, a to zejména obsah holocelulózy, extraktivních látek, ligninu a popela. V první části experimentů byly do varného louhu přidávány dva druhy antrachinonových suspenzí spolu s tenzidem. V druhé rozsáhlejší části experimentů byl vyhodnocen vliv teploty várky v intervalu 142 ºC až 170 ºC na obsah alfacelulózy a stupeň delignifikace buničiny nemleté a mleté ve Valley holandru.
  • Diplomová práce
    Separace Cd pomocí CMC a buničiny
    (Univerzita Pardubice, 2008) Ottmarová, Kateřina; Milichovský, Miloslav; Milichovská, Svatava
    V této práci bylo cílem seznámit se s CMC a jejím významem, prozkoumat separaci Cd2+ v modelové směsi pomocí CMC ve spojení se systémy obsahující aktivovanou i neaktivovanou buničinu. Byla měřena rovnovážná koncentrace Cd2+ pomocí metody standardního přídavku. Bylo sledováno množství naadsorbovaného Cd2+ na CMC a buničinu. Ze zjištěných hodnot byly sestaveny závislosti separačních účinností.