Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KBBV FCHT (Mgr.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5780

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 177
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Elektrochemické stanovení kinetických parametrů solubilní a imobilizované proteinkinázy A
    (Univerzita Pardubice, 2024) Malíková, Kristina; Korecká, Lucie
    Cílem teoretické části diplomové práce bylo popsat proteinkinázu A, metody imobilizace enzymů a elektroanalytické metody stanovení aktivity proteinkinázy A. V praktické části jsem se zabývala imobilizací proteinkinázy A na vybrané magnetické částice. Dále byla práce zaměřena na elektrochemické stanovení její enzymové aktivity pomocí nízkomolekulárního substrátu Biotin-Kemptide v přítomnosti adenosin thiotrifosfátu (ATP-S) a porovnání se solubilní formou enzymu. Dále stanovení kinetických parametrů solubilní a imobilizované proteinkinázy A. Metoda stanovení je založena na detekci zlatých nanočástic square-wave voltametrií.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Antimikrobiální účinek textilních materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Wagnerová, Sofie; Vydržalová, Markéta
    Diplomová práce se zabývá problematikou vývoje antimikrobiálních textilií a jejich důležitosti v prevenci přenosu patogenů skrze textilní materiály. V práci jsou shrnutá účinná a nová antimikrobiální činidla, stejně jako přírodní činidla, která mají jak antibakteriální účinek, tak malý dopad na životní prostředí. V teoretické části jsou též stručně popsány postupy testování účinnosti tkanin s antimikrobiální aktivitou. Experimentální část je věnována testování antimikrobiálně ošetřených textilií s cílem ověření jejich zamýšleného účinku.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Inhibice vybraných enzymů hrajících roli v rozvoji neurodegenerativních onemocnění
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zachrdlová, Daniela; Štěpánková, Šárka
    Tato diplomová práce se zabývá problematikou inhibice vybraných enzymů hrajících roli v rozvoji neurodegenerativních onemocnění. Na začátku teoretické části jsou popsány testované enzymy. Další část obsahuje některé metody stanovení enzymů. Poslední část je zaměřena na příčinu vzniku, diagnostiku a terapii Alzheimerovy choroby. Experimentální část se věnuje inhibiční účinnosti studovaných inhibitorů a použitých standardů vůči cholinesterasam za použití acetylthiocholinu a butyrylthiocholinu jako substrátu. Dále se zabývá optimalizací podmínek pro stanovení aktivity a inhibice prolyloligopeptidasy a zároveň i stanovení inhibiční účinnosti studovaných inhibitorů vůči tomuto enzymu. Poslední část se zabývá stanovením inhibiční účinnosti studovaných inhibitorů vůči monoaminooxidase.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Stanovení symetrického dimethylargininu v lidské plazmě
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hejdová, Michaela; Žáková, Pavla
    Symetrický dimethylarginin je metabolit aminokyseliny L-argininu, který se přirozeně vyskytuje v lidském organismu. Klinicky významný může být při predikci renálních či kardiovaskulárních onemocnění. Symetrický dimethylarginin je nejčastěji stanovován separačními chromatografickými metodami, a to především vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s různými způsoby detekce.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Testování nosiče z polymerních nanovláken pro imunochromatografický test
    (Univerzita Pardubice, 2023) Bartušková, Jana; Slováková, Marcela
    Tato diplomová práce je zaměřena na testování nosičů z polymerních nanovláken pro oblast imunochromatografických testů. V teoretické části je stručně popsána výroba nanovláken, další kapitoly jsou zaměřeny na popis vlastností vybraných materiálů, jako jsou: polyamid 6, acetylcelulóza, polyvinylidenfluorid a chitosan. Dále navazuje pasáž zaměřující se na principy imunochromatografických testů. Teoretická část je zakončena kapitolou věnující se způsobům vazeb protilátek a proteinů na nanomateriály. Experimentální část obsahuje postupy optimalizace podmínek adsorpce ovalbuminu, karbodiimidovou kovalentní vazebnou interakci, detekci navázaného proteinu metodami BCA testu a SDS PAGE elektroforézou. Ověření vazby pomocí specifické protilátky proběhlo imunochemickým principem dot blotu. Na závěr jsou dosažené výsledky jednotlivých testovaných nanomateriálů srovnány mezi sebou.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Testování antimikrobiálního účinku textilních materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2023) Pospíchalová, Pavlína; Vydržalová, Markéta
    Diplomová práce se zabývá vztahem textilních materiálů a mikroorganismů, popisuje v současnosti nejčastěji využívaná činidla pro ošetření antimikrobiálních textilií a jejich možné využití v rámci prevence infekcí spojených se zdravotní péčí. Závěr teoretické části je věnován metodám testování antimikrobiálních textilií. Experimentální část je zaměřena na testování antimikrobiálního účinku textilních materiálů a činidel, která by mohla být využita na ošetření textilií.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Studium toxicity těžkých kovů v suspenzních buněčných systémech
    (Univerzita Pardubice, 2023) Hrušovská, Tereza; Handl, Jiří
    Předložená diplomová práce se zabývá studiem toxicity těžkých kovů in vitro pomocí pokročilých moderních bioanalytických metod. Teoretická část diplomové práce je zaměřena na působení těžkých kovů rtuti a kadmia. Dále jsou také zmíněny nejčastěji používané buněčné modely suspenzních buněk pro studium cytotoxicity těžkých kovů. Závěrečná pasáž teoretické části diplomové práce je zaměřena na využití moderních bioanalytických metod pro stanovení cytotoxicity těžkých kovů na lidských suspenzních buněčných liniích. Experimentální část práce shrnuje přípravu a kultivaci buněčných linií HL-60, Jurkat a Raji. Dále je diplomová práce věnována popisu cytotoxického působení CdCl2, HgCl2 a cisplatiny u zvolené buněčné linie Jurkat. K detekci funkčních změn buněk Jurkat inkubovaných s výše zmíněnými toxiny bylo využito stanovení koncentrace intracelulárního glutathionu a dehydrogenázové aktivity. Získané výsledky byly vyhodnoceny, diskutovány a následně v závěru diplomové práce shrnuty.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vliv přípravy vzorku na elektrochemické stanovení ergosterolu s využitím vybraných elektrod
    (Univerzita Pardubice, 2023) Strnadová, Pavlína; Korecká, Lucie
    Cílem práce bylo elektrochemické stanovení ergosterolu a zavedení vhodné úpravy vzorku pro měření pomocí extrakce stanovované látky. V teoretické části jsou shrnuty obecné informace o ergosterolu, jeho funkce v souvislosti s vitamínem D a korelace jeho obsahu s přítomností některých mykotoxinů. V dalších kapitolách jsou popsány způsoby extrakce ergosterolu ze vzorku, z nichž vybrané byly následně využity v experimentální části práce. Dále jsou popsány vybrané typy elektrod, které byly použity pro detekci ergosterolu a porovnány. Praktická část je věnována optimalizaci některých podmínek elektrochemické detekce pro použité elektrody porovnání vybraných extrakčních postupů. Optimalizace a stanovení výtěžnosti extrakcí bylo provedeno s pomocí standardu ergosterolu. Extrakce s nejvyšší výtěžností byla použita pro stanovení reálných vzorků čistých plísní narostlých na médiu a uměle kontaminovaných vzorků potravin. V závěrečné části práce jsou popsány a diskutovány získané výsledky.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Analýza mastných kyselin ve vzorcích placenty
    (Univerzita Pardubice, 2023) Hnojská, Veronika; Špryncová, Martina
    Diplomová práce se zaměřuje na analýzu mastných kyselin ve fyziologických a patologických vzorcích placenty. Patologické vzorky pochází od žen, u nichž došlo ke spontánnímu potratu z neznámých příčin. Cílem práce bylo zaměřit se na vybrané mastné kyseliny, které mohou být významné jak klinicky, tak statisticky a porovnat koncentrace mezi vzorky patologickými a fyziologickými (zdravé kontroly). Vzorky placentární tkáně byly zhomogenizovány a rozděleny do pěti lipidových frakcí pomocí tenkovrstvé chromatografie. Posléze došlo k převedení na methylestery mastných kyselin a analýze plynovou chromatografií s plamenově ionizačním detektorem.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Typizace izolátů Capnocytophaga canimorsus vybranými mikrobiologickými technikami
    (Univerzita Pardubice, 2023) Lejsková, Martina; Šilha, David
    Diplomová práce se zabývá bakteriemi rodu Capnocytophaga. V teoretické části je rod charakterizován, jsou zde specifikovány jeho biochemické vlastnosti, faktory virulence a patogenita. Dále je obsah zaměřen na bakterie, které se nacházejí v dutině ústní psů a koček, především na druh Capnocytophaga canimorsus. Popsané jsou zde i molekulárně biologické metody, které slouží k rychlé identifikaci tohoto rodu. Cílem experimentální části bylo optimalizovat PCR-RFLP a sérotypizaci pro C. canimorsus. Optimalizované postupy byly aplikovány na kmeny získané z přirozeného prostředí. Dále byla zkoumána tvorba biofilmu u C. canimorsus. Získané výsledky jsou porovnány a diskutovány.