Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KBBV FCHT (Mgr.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5780

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 70
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Antimikrobiální účinek textilních materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Wagnerová, Sofie; Vydržalová, Markéta
    Diplomová práce se zabývá problematikou vývoje antimikrobiálních textilií a jejich důležitosti v prevenci přenosu patogenů skrze textilní materiály. V práci jsou shrnutá účinná a nová antimikrobiální činidla, stejně jako přírodní činidla, která mají jak antibakteriální účinek, tak malý dopad na životní prostředí. V teoretické části jsou též stručně popsány postupy testování účinnosti tkanin s antimikrobiální aktivitou. Experimentální část je věnována testování antimikrobiálně ošetřených textilií s cílem ověření jejich zamýšleného účinku.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Testování antimikrobiálního účinku textilních materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2023) Pospíchalová, Pavlína; Vydržalová, Markéta
    Diplomová práce se zabývá vztahem textilních materiálů a mikroorganismů, popisuje v současnosti nejčastěji využívaná činidla pro ošetření antimikrobiálních textilií a jejich možné využití v rámci prevence infekcí spojených se zdravotní péčí. Závěr teoretické části je věnován metodám testování antimikrobiálních textilií. Experimentální část je zaměřena na testování antimikrobiálního účinku textilních materiálů a činidel, která by mohla být využita na ošetření textilií.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Pharmacokinetics of orally administered collagen and hyaluronan to small laboratory animals
    (Univerzita Pardubice, 2022) Novotná, Lenka; Česlová, Lenka; Korecká, Lucie
    Teoretická část této práce shrnuje základní informace o struktuře, zdrojích, roli v organismu, farmakokinetice, detekci a kvantifikaci kolagenu a kyseliny hyaluronové. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci a validaci vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií (HPLC-MS) pro kvantifikaci aminokyselin a dipeptidů kolagenu. Validovaná metoda je poté použita k popisu vstřebávání kolagenu a jeho účinků na vstřebání hyaluronanu a naopak vlivu hyaluronanu na vstřebávání kolagenu.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Izotachoforetické stanovení sulfonamidů
    (Univerzita Pardubice, 2022) Sisková, Diana; Bartoš, Martin
    Diplomová práce se zabývá stanovením sulfonamidů pomocí izotachoforézy. Teoretická část je zaměřena na problematiku antibakteriálních léčiv a jejich vliv na lidské tělo. V experimentální části je zpracováno stanovení sulfamethoxazolu pomocí izotachoforézy ve vybraných léčivech.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Využití 2,6-dichlorindofenol acetátu jako substrátu pro acetylcholinesterázu
    (Univerzita Pardubice, 2021) Šimková, Barbora; Štěpánková, Šárka
    Teoretická část popisuje strukturu, funkci cholinesteráz a metody jejich stanovení. Dále se věnuje inhibitorům a jejich uplatnění při léčbě Alzheimerovy choroby. Experimentální část se týká optimalizace podmínek pro stanovení inhibice. Věnuje se také stanovení inhibiční účinnosti s použitím 2,6-dichlorindofenol acetátu jako substrátu. Poslední část práce se zabývá určením rozdělovacího koeficientu a polární povrchové plochy molekuly.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Kolorimetrická analýza vybraných biochemických markerů pomocí fotografické techniky
    (Univerzita Pardubice, 2021) Mackurová, Kateřina; Pohanka, Miroslav
    Za hlavní neurotransmiter v mozkových neuronech je považován acetylcholin (ACh), který je zodpovědný za přenos vzruchu. Je degradován dvěma enzymy, a to acetylcholinesterázou (AChE) (EC 3.1.1.7) a butyrylcholinesterázou (BChE) (EC 3.1.1.8) na cholin a acetát. Na inhibitory AChE je kladen velký důraz ve vědecké sféře, jelikož stále patří mezi hlavní léčiva při léčbě Alzheimerovy choroby či nemoci myastenia gravis. Cílem této práce bylo ověřit fotometrickou techniku při stanovení reakce AChE se substrátem na pH papírcích, stanovit kinetické parametry AChE a optimalizovat metodu pro stanovení inhibitoru - takrinu. Dále pak bylo cílem zjistit vliv vybraných matric na AChE pomocí fotometrické techniky. Pokus probíhal na pH papírcích MACHEREY-NAGEL a také na spektrofotometru metodou dle Ellmana. Použitá AChE byla z paúhoře elektrického. Bylo zjištěno, že fotometrická technika je reprodukovatelná a vhodná pro použití stanovení aktivity AChE a je vhodná pro měření skutečných vzorků. Vliv vybraných matric na tento enzym byl minimální.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Kvantifikace proteinových vzorků pomocí hmotnostní spektrometrie s využitím stabilních izotopových značek
    (Univerzita Pardubice, 2021) Vykydalová, Iva; Kupčík, Rudolf
    Tato diplomová práce se zabývá relativní kvantifikací proteinů s využitím stabilních izotopových značek ve vzorcích lidské plazmy pacientů s dilatační kardiomyopatií. Experimentální část práce představuje komparativní proteomickou analýzu zahrnující přípravu proteomického vzorku k analýze - deplece abundantních proteinů, denaturace, redukce, alkylace a acetonová precipitace, tryptické štěpení a značení vzorků izobarickými TMT-sixplex značkami. Takto připravené vzorky byly podrobeny frakcionaci, která byla provedena třemi různými chromatografickými technikami, a to v manuálním uspořádání využívající plynotěsnou mikrostříkačku a příslušnou kapilární kolonku. Kromě již zavedených technik manuální frakcionace peptidů na reverzní fázi v bazickém prostředí a hydrofilní interakční chromatografie byla optimalizována třetí frakcionační technika - iontoměničová chromatografie na silném katexu. Získané frakce byly proměřeny nejprve pomocí LC-UV a následně LC-MS/MS analýzy. K bioinformatickému zpracování dat byl využit software Proteome Discoverer. Některé proteiny s identifikovanou změnou zastoupení mezi analyzovanými skupinami byly popsány.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Vliv nanočástic z kyseliny hyaluronové na lymfocyty ex vivo: stanovení buněčné smrti po ozáření
    (Univerzita Pardubice, 2020) Poláčková, Nikol; Bílková, Zuzana
    Tato diplomová práce je zaměřená na zjištění vlivu nanočástic z kyseliny hyaluronové na jednotlivé populace lymfocytů po ozáření. Teoretická část práce je soustředěna především na procesy v buňkách, respektive lymfocytech, v reakci na ionizující záření, k nimž patří především zástava buněčného cyklu a apoptóza. V experimentální části byl sledován vliv nanočástic z kyseliny hyaluronové na B a T-lymfocytární populace po ozáření.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Suplementy na bázi monolaurinů pro pozitivní ovlivnění lidského mikrobiomu
    (Univerzita Pardubice, 2020) Sluková, Michaela; Pejchalová, Marcela
    Diplomová práce se věnuje testování suplementům na bázi monolaurinu, který má pozitivní vliv na ovlivnění lidského mikrobiomu. Teoretická část je věnována lidskému mikrobiomu, testovaným látkám, patogenním mikroorganismům a normě ČSN EN ISO 11930. Praktická část se zaměřuje na testování vzorků podle zmíněné normy, a také podle Českého lékopisu.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Vliv extraktů včelích produktů na přežívání a tvorbu biofilmů Arcobacter spp.
    (Univerzita Pardubice, 2020) Masná, Eva; Šilha, David
    Diplomová práce je věnovaná vlivům vzorků včelích produktů a také laboratorně připravenému extraktu na přežívání a tvorbu biofilmů bakterií rodu Arcobacter. Studie se zabývá především vlivem několika různých vzorků medů, ale také vzorkem mateří kašičky a propolisu. Antimikrobiální účinky a vliv na biofilmovou aktivitu byl sledován v případě několika kmenů Arcobacter spp. v porovnání s modelovou bakterií Staphylococcus aureus CCM 4223.