Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KBBV FCHT (Mgr.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5780

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 476
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Toll-like receptor 4 a jeho úloha při střevních infekcích gramnegativními bakteriemi
    (Univerzita Pardubice, 2024) Poláková, Kateřina; Korecká, Lucie
    Diplomová práce se zaměřuje na studium vztahu mezi Toll-like receptory (TLR) a gramnegativními infekcemi reprezentovanými střevním patogenem Salmonella Typhimurium za využití modelu gnotobiotického selete. TLR jsou klíčové receptory imunitního systému, kterými rozpoznává organismus hostitele cizí i vlastní nebezpečné molekulární struktury, což vede k aktivaci nespecifické imunitní odpovědi. Na základě použitých metod real-time PCR, ELISA a xMAP technologie popisujeme expresi mRNA Toll-like receptorů (TLR) 2, 4 a 9 a s nimi spjatých molekul - koreceptorů MD-2 a CD14, adaptorových proteinů MyD88 a TRIF a lipopolysacharid-binding proteinu (LBP) v ileu a kolonu. Aktivace TLR signálních drah je hodnocena hladinami zánětlivých cytokinů interleukinů (IL)-6, IL-12/23p40 a jaderného proteinu high mobility group box 1 (HMGB1). Výsledky těchto experimentů byly publikovány ve dvou impaktovaných vědeckých časopisech. Součástí práce bylo také snaha o zavedení detekce proteinů těsných spojů claudin-1 a okludin metodou ELISA.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Stanovení antimikrobiální aktivity vybraných sulfonamidových derivátů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Lhotská, Alexandra; Pejchal, Vladimír
    Tato diplomová práce se zabývá v teoretické části sulfonamidy a antimikrobiální rezistencí a problémy s ní spojené. Praktická část se skládá ze syntézy sulfonamidových derivátů. Poté jsou jednotlivé deriváty testovány, zda jsou schopny inhibovat růst různých mikroorganismů a v jaké minimální koncentraci. Mikrobiologická část se řídí normou ČSN EN ISO 20776-1 ED. 2.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Hodnocení funkce u kultivovaných buněk žaludečního karcinomu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vlček, Antonín; Roušar, Tomáš
    Diplomová práce se zabývá funkční a morfologickou charakterizací a vzájemným porovnáním komerční buněčné linie karcinomu žaludku s primárními buněčnými liniemi nenádorového a nádorového původu odvozenými ze žaludeční tkáně. Teoretická část se věnuje popisu, klasifikaci, epidemiologii a diagnostice karcinomu žaludku. Pozornost je věnována také vybraným buněčným liniím ustanoveným z buněk karcinomu žaludku. Experimentální část je zaměřena na zavedení a optimalizaci stanovení specifických buněčných markerů cytokeratinu 18 a karcinoembryonálního antigenu. Dále se zaměřuje na testování toxicity farmakologicky aktivních látek po inkubaci všech tří linií buněk s kamptothecinem, staurosporinem, cisplatinou a acetaminofenem v časovém intervalu 24 hod. Pro charakterizaci toxického působení vybraných látek jsme stanovovali intracelulární koncentraci glutathionu a dehydrogenázovou aktivitu buněk. Mikroskopickými technikami jsme sledovali také vliv modelových látek na buněčnou morfologii. V poslední části práce jsou prezentovány a diskutovány výsledky.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Tvorba biofilmu u kmenů Arcobacter butzleri
    (Univerzita Pardubice, 2024) Musilová, Irena; Šilha, David
    Diplomová práce pojednává o schopnosti tvorby biofilmu u vybraných kmenů Arcobacter butzleri. Teoretická část práce je zaměřena na obecnou charakteristiku rodu Arcobacter a mikrobiálních biofilmů, popsány jsou také metody využívané pro jejich detekci. Experimentální část se zabývá hodnocením předpokladů pro tvorbu biofilmů na základě výsledků testů motility a testů na agaru s kongo červení. Kvantitativně byla tvorba biofilmu hodnocena s využitím Christensenovy metody v mikrotitračních destičkách, a to za statických a dynamických podmínek kultivace. Cílem práce bylo také optimalizovat protokol PCR pro detekci genů souvisejících s tvorbou biofilmu arkobakterů a vyhodnotit vliv přítomnosti těchto genů na intenzitu tvorby biofilmu.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Sledování antimikrobiálních účinků olejových extraktů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vintrová, Denisa; Šilha, David
    Diplomová práce se zabývá sledováním antimikrobiálních účinků olejových extraktů. Teoretická část je zaměřena na charakterizaci arganového oleje, opunciového oleje a Sacha Inchi oleje. Dále jsou v textu uvedeny metody průkazu antimikrobiálních účinků a přehled mikroorganismů významných pro testování antimikrobiálních látek. V experimentální části byly hodnoceny antimikrobiální účinky olejových extraktů diskovou difúzní metodou, stanovením minimální inhibiční a baktericidní koncentrace a sledováním růstových parametrů vybraných mikroorganismů. Antibiofilmová aktivity olejových extraktů byla sledována pomocí Christensenovy metody.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Jaderný histon H2AX a jeho využití v biodozimetrii
    (Univerzita Pardubice, 2024) Uttendorfská, Kateřina; Metelka, Radovan
    Diplomová práce se zabývá jaderným histonem H2AX a jeho využitím v oblasti zpětného odhadu absorbované dávky ionizujícího záření (biodozimetrie). V rámci teoretické části jsou vysvětleny biologické účinky interakce ionizujícího záření s živou tkání a aktuálně využívané biodozimetrické přístupy. Experimentální část se zabývá testováním vytipovaných faktorů (dávkový příkon, inkubační podmínky potřebné pro transport krevního materiálu, vliv analyzátoru-průtokového cytometru), které mohou ovlivnit výsledné stanovení H2AX metodou průtokové cytometrie. V rámci diskuze jsou získaná data zhodnocena a jsou navržena řešení pro eliminaci vlivů jednotlivých faktorů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Sledování genové exprese N-acetyltransferáz v HK-2 buňkách
    (Univerzita Pardubice, 2024) Matyková, Barbora; Nývltová, Pavlína
    Diplomová práce se zabývá sledováním genové exprese N-acetyltransferáz v HK-2 buňkách. Teoretická část se věnuje popisu biotransformace xenobiotik se zaměřením na vybrané enzymy. Důraz byl kladen hlavně na N-acetyltransferázy. V závěru se teoretická část zabývala buněčnou linií HK-2 a popisem polymerázové řetězové reakce se zaměřením na PCR v reálném čase a s reverzní transkripcí. Experimentální část je zaměřena na sledování genové exprese N-acetyltransferáz indukovanou acetaminofenem a cisplatinou v adherentní buněčné linii ledvinných proximálních tubulů HK-2. Genová exprese byla sledována metodou RT-PCR. Za tímto účelem byly navrženy oligonukleotidy pro geny N-acetyltransferáz a referenční geny. Následně byly optimalizovány podmínky pro jejich použití pro metodu RT-PCR.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Elektrochemické stanovení kinetických parametrů solubilní a imobilizované proteinkinázy A
    (Univerzita Pardubice, 2024) Malíková, Kristina; Korecká, Lucie
    Cílem teoretické části diplomové práce bylo popsat proteinkinázu A, metody imobilizace enzymů a elektroanalytické metody stanovení aktivity proteinkinázy A. V praktické části jsem se zabývala imobilizací proteinkinázy A na vybrané magnetické částice. Dále byla práce zaměřena na elektrochemické stanovení její enzymové aktivity pomocí nízkomolekulárního substrátu Biotin-Kemptide v přítomnosti adenosin thiotrifosfátu (ATP-S) a porovnání se solubilní formou enzymu. Dále stanovení kinetických parametrů solubilní a imobilizované proteinkinázy A. Metoda stanovení je založena na detekci zlatých nanočástic square-wave voltametrií.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Radionuklidy významné z hlediska radiační mimořádné události
    (Univerzita Pardubice, 2024) Bacílková, Karolína; Metelka, Radovan
    Diplomová práce se zabývá problematikou radionuklidů, které vznikají a mohou být uvolňovány do životního prostředí v důsledku radiační mimořádné události. Charakterizuje především radionuklidy významné z pohledu zdravotního rizika v případě vnitřní kontaminace osob. Dává ucelený přehled možných terapeutických přístupů vnitřní kontaminace se zaměřením na inovace v oblasti chelatačního léčiva Pruská modř. V praktické části se práce zabývá problematikou testování vnitřní kontaminace na zvířecím myším modelu. Standardizuje postupy aplikace radioaktivního cesia a detekce jeho aktivity in vivo prostřednictvím gama spektrometrie.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Průkaz vybraných druhů rodu Capnocytophaga v zubním plaku
    (Univerzita Pardubice, 2024) Horká, Lucie; Vydržalová, Markéta
    V teoretické části se práce zabývá anatomickým popisem dutiny ústní, její mikrobiální kolonizací a taxonomií bakteriálního rodu Capnocytophaga, zohledněna je zde i patologie v dutině ústní, na které se tento rod podílí. Dále jsou v této práci zahrnuty faktory virulence a biochemické vlastnosti rodu Capnocytophaga. Závěr teoretické části je zaměřen na laboratorní diagnostiku. Praktická část mapuje průkaz vybraných druhů rodu Capnocytophaga prostřednictvím kultivace a metodou polymerázové řetězové reakce, součástí praktické části je i dotazníkové šetření, které se zabývá povědomím veřejnosti o patologiích parodontu a hygieně dutiny ústní