Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KBBV FCHT (Mgr.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5780

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 560
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Izolace a analýza monoklonálních protilátek v séru pro diagnostiku mnohočetného myelomu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Syrový, Aleš; Korecká, Lucie
    Diplomová práce se zabývá proteomickou analýzou biologických vzorků a k tomu využívá metody, které jsou v proteomice běžné k identifikaci, separaci nebo kvantifikaci proteinů a peptidů. Hlavním úkolem praktické části byla izolace protilátek ze séra a jejich následná HPLC nebo LC-MS/MS analýza. Byly analyzovány jak vzorky séra s přídavkem monoklonálních protilátek, tak i vzorky pacientů s mnohočetným myelomem. Dílčím úkolem byl také výběr vhodného postup přípravy sér před vlastní LC-MS/MS analýzou. Při porovnání postupu štěpení vzorků proteolytickými enzymy se ukázalo jako nejvhodnější předizolovat protilátky séra na afinitních nosičích. Další postup přímého štěpení séra nebo separace a frakcionace vzorků pomocí HPLC s následným štěpením nebyly tak výtěžné. Všechny takto připravené vzorky, ať už se jednalo o vzorky definované nebo vzorky pacientů, byly pak úspěšně analyzovány pomocí LC-MS/MS a softwarově vyhodnoceny.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Toll-like receptor 4 a jeho úloha při střevních infekcích gramnegativními bakteriemi
    (Univerzita Pardubice, 2024) Poláková, Kateřina; Korecká, Lucie
    Diplomová práce se zaměřuje na studium vztahu mezi Toll-like receptory (TLR) a gramnegativními infekcemi reprezentovanými střevním patogenem Salmonella Typhimurium za využití modelu gnotobiotického selete. TLR jsou klíčové receptory imunitního systému, kterými rozpoznává organismus hostitele cizí i vlastní nebezpečné molekulární struktury, což vede k aktivaci nespecifické imunitní odpovědi. Na základě použitých metod real-time PCR, ELISA a xMAP technologie popisujeme expresi mRNA Toll-like receptorů (TLR) 2, 4 a 9 a s nimi spjatých molekul - koreceptorů MD-2 a CD14, adaptorových proteinů MyD88 a TRIF a lipopolysacharid-binding proteinu (LBP) v ileu a kolonu. Aktivace TLR signálních drah je hodnocena hladinami zánětlivých cytokinů interleukinů (IL)-6, IL-12/23p40 a jaderného proteinu high mobility group box 1 (HMGB1). Výsledky těchto experimentů byly publikovány ve dvou impaktovaných vědeckých časopisech. Součástí práce bylo také snaha o zavedení detekce proteinů těsných spojů claudin-1 a okludin metodou ELISA.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    HPLC/MS stanovení symetrického a asymetrického dimethylargininu v lidské plazmě
    (Univerzita Pardubice, 2024) Novák, Dominik; Žáková, Pavla
    Tato práce se zabývá stanovením symetrického a asymetrického dimethyl-L-argininu. Oba jsou potenciálními biomarkery řady onemocnění. Ke stanovení byla využita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s tandemovou hmotnostní detekcí. Separace probíhala na koloně Arion Polar C18 určené pro reverzní fáze. Hmotnostní spektrometr se skládal ze tří kvadrupólů s ESI ionizací.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Analýza 4-chlorfenolů v odpadních vodách
    (Univerzita Pardubice, 2024) Pánková, Eliška; Špryncová, Martina
    Práce se zaměřuje na stanovení 4-chlorfenolu v dichlormethanových extraktech pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem. Chlorfenoly se do přírody dostávají jako perzistentní látky z průmyslové aktivity člověka. Využití pak zejména nacházejí v dezinfekčních prostředcích a pesticidech. Jejich dlouhodobé používání však přináší vážná zdravotní a environmentální rizika, včetně negativních dopadů na životní prostředí. Nově vyvíjené technologie umožní efektivní odstraňování halogenovaných aromatických sloučenin. Problém se týká hlavně odpadních vod, které jsou vypouštěny do okolní krajiny. Jejich odstraňování je pak prevencí vzniku některých onemocnění.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Hodnocení funkce u kultivovaných buněk žaludečního karcinomu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vlček, Antonín; Roušar, Tomáš
    Diplomová práce se zabývá funkční a morfologickou charakterizací a vzájemným porovnáním komerční buněčné linie karcinomu žaludku s primárními buněčnými liniemi nenádorového a nádorového původu odvozenými ze žaludeční tkáně. Teoretická část se věnuje popisu, klasifikaci, epidemiologii a diagnostice karcinomu žaludku. Pozornost je věnována také vybraným buněčným liniím ustanoveným z buněk karcinomu žaludku. Experimentální část je zaměřena na zavedení a optimalizaci stanovení specifických buněčných markerů cytokeratinu 18 a karcinoembryonálního antigenu. Dále se zaměřuje na testování toxicity farmakologicky aktivních látek po inkubaci všech tří linií buněk s kamptothecinem, staurosporinem, cisplatinou a acetaminofenem v časovém intervalu 24 hod. Pro charakterizaci toxického působení vybraných látek jsme stanovovali intracelulární koncentraci glutathionu a dehydrogenázovou aktivitu buněk. Mikroskopickými technikami jsme sledovali také vliv modelových látek na buněčnou morfologii. V poslední části práce jsou prezentovány a diskutovány výsledky.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Stanovení antimikrobiální aktivity vybraných sulfonamidových derivátů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Lhotská, Alexandra; Pejchal, Vladimír
    Tato diplomová práce se zabývá v teoretické části sulfonamidy a antimikrobiální rezistencí a problémy s ní spojené. Praktická část se skládá ze syntézy sulfonamidových derivátů. Poté jsou jednotlivé deriváty testovány, zda jsou schopny inhibovat růst různých mikroorganismů a v jaké minimální koncentraci. Mikrobiologická část se řídí normou ČSN EN ISO 20776-1 ED. 2.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Analýza vlivu metforminu na zastoupení mastných kyselin v plazmě diabetiků typu 2
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kepková, Markéta; Špryncová, Martina
    Tato diplomová práce se zabývá léčbou diabetes mellitus 2. typu pomocí nejčastěji využívaného léku na diabetes mellitus, kterým je metformin. Je zde sledován vliv metforminu na mastné kyseliny obsažené v plazmě pacientů s diabetem mellitus 2. typu. V teoretické části diplomové práce jsou stručně popsány jednotlivé typy diabetu a podrobně rozebraný mechanismus vzniku diabetes mellitus 2. typu. Taktéž jsou v práci uvedeny příznaky diabetes mellitus 2. a genetické predispozice včetně rizikových faktorů. Následně je uveden celosvětový výskyt tohoto onemocnění a také laboratorní diagnostika. Dále diplomová práce seznámí s prevencí a léčbou onemocnění. V dalších kapitolách je uveden pravděpodobný mechanismus působení metforminu a stručné popsání lipidů s důrazem na mastné kyseliny. V neposlední řadě je zde popsána metoda tenkovrstvé a plynové chromatografie. V experimentální části je uveden postup přípravy vzorků EDTA plazmy pro plynovou chromatografii a zároveň rozdělení této plazmy do pěti tříd lipidů pomocí preparativní tenkovrstvé chromatografie. Jsou zde porovnány koncentrace mastných kyselin u kontrolní skupiny diabetiků a diabetiků, kteří jsou léčeni metforminem. Zároveň je sledována koncentrace lipogenních enzymů. Výsledky jsou statisticky vyhodnoceny a prezentovány pomocí grafů.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Tvorba biofilmu u kmenů Arcobacter butzleri
    (Univerzita Pardubice, 2024) Musilová, Irena; Šilha, David
    Diplomová práce pojednává o schopnosti tvorby biofilmu u vybraných kmenů Arcobacter butzleri. Teoretická část práce je zaměřena na obecnou charakteristiku rodu Arcobacter a mikrobiálních biofilmů, popsány jsou také metody využívané pro jejich detekci. Experimentální část se zabývá hodnocením předpokladů pro tvorbu biofilmů na základě výsledků testů motility a testů na agaru s kongo červení. Kvantitativně byla tvorba biofilmu hodnocena s využitím Christensenovy metody v mikrotitračních destičkách, a to za statických a dynamických podmínek kultivace. Cílem práce bylo také optimalizovat protokol PCR pro detekci genů souvisejících s tvorbou biofilmu arkobakterů a vyhodnotit vliv přítomnosti těchto genů na intenzitu tvorby biofilmu.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Sledování antimikrobiálních účinků olejových extraktů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vintrová, Denisa; Šilha, David
    Diplomová práce se zabývá sledováním antimikrobiálních účinků olejových extraktů. Teoretická část je zaměřena na charakterizaci arganového oleje, opunciového oleje a Sacha Inchi oleje. Dále jsou v textu uvedeny metody průkazu antimikrobiálních účinků a přehled mikroorganismů významných pro testování antimikrobiálních látek. V experimentální části byly hodnoceny antimikrobiální účinky olejových extraktů diskovou difúzní metodou, stanovením minimální inhibiční a baktericidní koncentrace a sledováním růstových parametrů vybraných mikroorganismů. Antibiofilmová aktivity olejových extraktů byla sledována pomocí Christensenovy metody.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Srovnání transkripce fosfatázy PHO15 u Candida albicans a Candida parapsilosis při různých stresových podmínkách
    (Univerzita Pardubice, 2024) Frydrychová, Lucie; Vejvoda, Vojtěch
    Tato práce se zabývá srovnáním transkripce fosfatázy Pho15 u Candida albicans a Candida parapsilosis při různých stresových podmínkách. Konkrétně jsou zvoleny různé zdroje uhlíku v porovnání s glukózou. K těmto stresovým podmínkám bylo zvoleno ještě vaginální simulační tekuté médium, které napodobuje sekrece ženského genitálního traktu. Cílem práce bylo zjistit, jak se změní transkripce fosfatázy Pho15 za těchto podmínek.