Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KBBV FCHT (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5779

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 205
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Laboratorní biomarkery diagnostiky a monitorování průběhu preeklampsie
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kačírková, Tereza; Žáková, Pavla
    Bakalářská práce se věnuje patogenezi, diagnostice, laboratornímu stanovení a léčbě preeklampsie. Také se zmiňuje o dalších souvisejících onemocněních jako je HELLP syndrom a eklampsie. Hlavní část je věnovaná laboratorním biomarkerům, které se používají při screeningových stanoveních nebo jsou potencionálními adepty pro budoucí diagnostiku.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Predikce zneužívání návykových látek mezi středoškolskou mládeží (případová studie)
    (Univerzita Pardubice, 2024) Judasová, Aneta; Pouzar, Miloslav
    Tato práce se zabývá problematikou užívání návykových látek mezi studenty středních škol. Teoretická část shrnuje data z dostupných studií a srovnává jejich výsledky. Zaměřuje se na užívání návykových látek mezi studenty středních škol v České republice a v dalších zemích Evropské unie. V rámci praktické části práce jsou využity otázky z dotazníkového šetření ESPAD k získání informaci o užívání vybraných návykových látek mezi studenty Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vliv návykových látek na imunitní systém
    (Univerzita Pardubice, 2024) Ščotková, Vanessa; Korecká, Lucie
    Tato bakalářská práce se zabývá vlivem dvou stále více se rozšiřujících rostlinných drog kratomu (Mitragyna speciosa) a marihuany (Cannabis sativa), na lidský imunitní systém. Kratom, tradičně používaný v jihovýchodní Asii pro své stimulační a analgetické vlastnosti, a marihuana, známá především pro své psychoaktivní účinky díky přítomnosti kanabinoidů. Tato práce shrnuje informace z dostupné literatury a studií, které se zaměřují na botanický původ, historii použití, chemické složení, účinky a imunitní odpovědi organismu při užívání těchto látek.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Syfilis
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šurinová-Regulý, Viktória; Vydržalová, Markéta
    Táto bakalárska práca sa zaoberá komplexným štúdiom syfilisu ako infekčného ochorenia, ktoré v priebehu dejín výrazným spôsobom ovplyvnilo ľudskú spoločnosť. Práca je rozdelená do troch hlavných častí: syfilis ako choroba, laboratórna diagnostika, moderné prístupy k liečbe.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Enterokokové infekce
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šupáková, Květoslava; Vydržalová, Markéta
    Bakalářská práce se zabývá bakteriemi rodu Enterococcus a infekcemi, které způsobují. V práci je shrnuta historie enterokoků, taxonomie, morfologie, biochemické vlastnosti a faktory virulence. Rovněž je popsána laboratorní diagnostika enterokoků. Pozornost je také věnována problematice antibiotické rezistence.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Testování toxicity vybraných komplexů přechodných kovů na sladkovodních řasách
    (Univerzita Pardubice, 2024) Brabcová, Aneta; Vinklárek, Jaromír
    Tato bakalářská práce se zabývá studiem toxicity vybraných sloučenin kobaltu a vanadu na řasách Chlorella kessleri, Pseudokirchneriella subcapitata a Desmodesmus subspicatus. Zkoušky byly provedeny v jamkových mikrotitračních destičkách. Po 72 hodinách působení testovaných látek byla změřena absorbance. Získaná data byla vyhodnocena pomocí softwaru GraphPad Prism 9.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Kalprotektin a jeho význam v diagnostice a léčbě střevních zánětů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Ryšlavá, Kateřina; Bílková, Zuzana
    Tato práce se zabývá kalprotektinem, a jeho rolí ve střevních zánětech. V práci jsou popsány nejčastěji se vyskytující střevní záněty, jejich patogeneze, diagnostika a možnosti léčby. Dále je v práci popsán kalprotektin. Uvedeny jsou základní informace o kalprotektinu, jeho historie a biologická funkce v těle. Dále jsou v práci uvedeny metody jeho stanovení, a jeho role jako biomarkeru ve střevních zánětech.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Huntingtonova choroba
    (Univerzita Pardubice, 2024) Avramová, Kateřina; Stříbrná, Lucie
    Tato bakalářská práce se zabývá Huntingtonovou chorobou, geneticky podmíněným neurodegenerativním onemocněním. Popisuje genetické základy a molekulární mechanismy spojené s tvorbou patologického huntingtinu, vedoucího k degeneraci neuronů ve striatum. Práce dále zkoumá hlavní klinické příznaky, jako jsou motorické poruchy, kognitivní deficit a psychiatrické problémy, a shrnuje aktuální diagnostické a terapeutické možnosti. Cílem je přispět k lepšímu pochopení choroby a možností péče o pacienty.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Moderní přístupy k léčbě diabetes mellitus
    (Univerzita Pardubice, 2024) Melicherová, Tereza; Roušar, Tomáš
    Tato bakalářská práce popisuje aktuální metody a přístupy k léčbě onemocnění diabetes mellitus. První část popisuje patofyziologii diabetu a jeho hlavní subtypy. Následující část se věnuje tradičním léčebným metodám, jako jsou inzulinové terapie a perorální antidialektika. Závěrečná část práce se zabývá nejnovějšími metodami a technologiemi v oblasti izolace, transplantace a použití moderních biotechnologických postupů, včetně makroenkapsulace a mikroenkapsulace, které chrání transplantované Langerhansovy ostrůvky.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vrozené vývojové vady se zaměřením na nervovou soustavu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Charvátová, Denisa; Špryncová, Martina
    Bakalářská práce se věnuje vrozeným vývojovým vadám nervové soustavy. Nejprve popisuje příčiny vzniku a vývoj vrozených vad, dále prenatální vývoj nervové soustavy člověka, konkrétní příklady malformací, statistiky výskytu, a nakonec zobrazovací metody, kterými lze tyto vady diagnostikovat.