Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KBBV FCHT (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5779

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 1030
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    Moderní trendy v předcházení tvorby akrylamidu ve smažených bramborách (hranolcích)
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zahradníčková, Klára; Červenka, Libor
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na možnosti snížení rizika vzniku akrylamidu ve smažených bramborách/hranolcích. Úvod práce je věnován detailní charakteristice akrylamidu, jeho tvorbě a zdravotním rizikům spojeným s jeho přítomností v potravinách. Následující části práce se zabývají specifikací brambor jako hlavní suroviny pro výrobu smažených brambor a hranolků a technikou smažení včetně výroby hranolků. V poslední části práce jsou pak popsány metody, které mohou být využity k minimalizaci obsahu akrylamidu ve smažených bramborách/hranolcích.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Laboratorní biomarkery diagnostiky a monitorování průběhu preeklampsie
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kačírková, Tereza; Žáková, Pavla
    Bakalářská práce se věnuje patogenezi, diagnostice, laboratornímu stanovení a léčbě preeklampsie. Také se zmiňuje o dalších souvisejících onemocněních jako je HELLP syndrom a eklampsie. Hlavní část je věnovaná laboratorním biomarkerům, které se používají při screeningových stanoveních nebo jsou potencionálními adepty pro budoucí diagnostiku.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Stanovení karbohydrát-deficientního transferinu v klinických vzorcích
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hudcová, Barbora; Žáková, Pavla
    Tato bakalářská práce se zabývá metodami stanovení karbohydrát-deficientního transferinu (CDT), který má své hlavní využití jako biomarker při chronickém abúzu alkoholu. Hladiny CDT však mohou stoupat i při různých onemocněních, a proto bylo metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie stanoveno CDT u nemocných s karcinomem močového měchýře a u dobrovolných dárců.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Kriminalistické techniky detekce biologických materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Trufan, Kateryna; Špryncová, Martina
    Tato práce popisuje důležité aspekty forenzní vědy - detekci a analýzu poskytnutých a odebraných materiálů pomocí presumptivních a/nebo přesnějších technik k identifikaci a zpracování hmotných důkazů. Práce zkoumá, jaké materiály lze použít, jak lze určit jejich biologický původ a jaké techniky se používají k jejich identifikaci a dalšímu zpracování. Cílem práce bylo porovnání současných metod, včetně výhod a nevýhod, a navrhnout zlepšení a zdokonalení stávajících technik.
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    Stabilita amorfních léčiv
    (Univerzita Pardubice, 2024) Táborská, Kristýna; Shánělová, Jana
    Tato bakalářská práce se zabývá studiem stability amorfních léčiv, se zaměřením v experimentální části na léčivo nifedipin. Amorfní formy léčiv jsou důležité z hlediska jejich biologické dostupnosti, avšak jejich nestabilita může omezit jejich praktické využití. Práce zkoumá různé aspekty fyzikální a tepelné stability amorfních látek pomocí metod termické analýzy. Hlavním cílem práce je analyzovat vliv různých faktorů, jako je příměs polymeru polyvinylpyrrolidonu (PVP10), velikost části či doba skladování na stabilitu amorfního nifedipinu. Výsledky experimentální části ukazují, jak příměsi a podmínky zpracování ovlivňují krystalizaci a tepelnou stabilitu amorfních léčiv.
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    Problematika výskytu rodu Ralstonia v čištěné vodě
    (Univerzita Pardubice, 2024) Matějková, Markéta; Pejchalová, Marcela
    Tato bakalářská práce pojednává o bakteriálním rodu Ralstonia se zaměřením na jeho problematickém výskytu v čištěné vodě (aqua purificata). V první kapitole je popsána obecná charakteristika mikroorganismů, včetně jejich morfologie a růstu, přičemž je kladen důraz na tvorbu biofilmu a antibiotickou rezistenci. Druhá kapitola pojednává o úpravě vod pitných a následně čištěných vod. Následuje třetí kapitola s detailním popisem rodu Ralstonia včetně morfologie, patogenity a detekce tohoto rodu. Součástí bakalářské práce jsou čtyři kazuistiky týkající se infekcí způsobené bakteriemi Ralstonia spp.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Transformace lipidů na mastné kyseliny nejen pomocí enzymatické katalýzy
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šmardová, Marie; Hájek, Martin
    Bakalářská práce se zabývá přeměnou volných mastných kyselin (VMK) z rostlinných olejů s obsahem fosfolipidů pomocí homogenní a enzymatické katalýzy. Teoretická část popisuje vlastnosti a využití lipidů (zejména triacylglycerolů a fosfolipidů) a možnosti jejich přeměny na mastné kyseliny včetně jejich vlastností a využití. V rámci experimentální práce bylo provedeno zmýdelnění rostlinného oleje a fosfolipidu a pak jejich neutralizace na VMK, což bylo potvrzeno vysokým číslem kyselosti. V případě enzymatické katalýzy byla pro přeměnu fosfolipidu využita fosfolipáza A1 z Aspergullis oryzae imobilizované na magnetických částicích makroporézní perlové celulózy. Součástí práce byla optimalizace reakčních podmínek pro solubilní fosfolipázu a ověření hydrolytické aktivity solubilní a imobilizované fosfolipázy. Produkt reakce byl analyzován pomocí infračervené a Rammanovy spektrometrie, kde byly sledovány funkční skupiny vzniklé hydrolytickým štěpením.
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    3D kultivace buněk
    (Univerzita Pardubice, 2024) Košková, Anna; Handl, Jiří
    Tato bakalářská práce se zabývá 3D metodami kultivace buněk, jejich základní charakterizací a porovnáním s jinými metodami. V úvodu práce jsou popsány složky extracelulární matrix a buněčná spojení, která mají zásadní vliv na růst buněk v buněčných agregátech. Následně jsou popsány metody buněčné kultivace a jejich základní porovnání ve 2D a 3D systémech. V hlavní části je uveden detailní popis metod 3D kultivace. První skupinou jsou metody bez použití nosiče, kam se řadí metoda visící kapky, kultivace buněk na nepřilnavých substrátech a akustická levitace. Druhou skupinu pak představují metody s využitím nosiče. Do této skupiny se řadí kultivační metody využívající scaffoldy, hydrogely, bioreaktory, biotisk a orgány na čipu. Cílem práce je poskytnout čtenářům hlubší porozumění moderním přístupům v buněčné kultivaci a jejich potenciálu pro biologický a medicínský výzkum.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Virulenční vlastnosti Candida lusitaniae
    (Univerzita Pardubice, 2024) Šeredová, Tereza; Šilha, David
    Tato bakalářská práce pojednává o virulenčních vlastnostech Candida lusitaniae v souvislosti s patogenezí této kvasinky. V bakalářské práci jsou shrnuty obecné informace o kvasinkách se zaměřením na klinicky významné kvasinky, dále také informace o nově vznikajícím oportunním patogenu Candida lusitaniae a možnostech její diagnostiky. Práce rovněž detailně popisuje faktory virulence této kvasinky. Studie je také zaměřena na onemocnění v souvislosti s kvasinkou Candida lusitaniae a možnosti léčby i prevence.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Antimikrobiální a antibiofilmové účinky Boswellia
    (Univerzita Pardubice, 2024) Solaničová, Sofia; Šilha, David