Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works KBBV FCHT (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5779

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 484
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Stanovení karbohydrát-deficientního transferinu v klinických vzorcích
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hudcová, Barbora; Žáková, Pavla
    Tato bakalářská práce se zabývá metodami stanovení karbohydrát-deficientního transferinu (CDT), který má své hlavní využití jako biomarker při chronickém abúzu alkoholu. Hladiny CDT však mohou stoupat i při různých onemocněních, a proto bylo metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie stanoveno CDT u nemocných s karcinomem močového měchýře a u dobrovolných dárců.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Laboratorní biomarkery diagnostiky a monitorování průběhu preeklampsie
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kačírková, Tereza; Žáková, Pavla
    Bakalářská práce se věnuje patogenezi, diagnostice, laboratornímu stanovení a léčbě preeklampsie. Také se zmiňuje o dalších souvisejících onemocněních jako je HELLP syndrom a eklampsie. Hlavní část je věnovaná laboratorním biomarkerům, které se používají při screeningových stanoveních nebo jsou potencionálními adepty pro budoucí diagnostiku.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Moderní trendy v předcházení tvorby akrylamidu ve smažených bramborách (hranolcích)
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zahradníčková, Klára; Červenka, Libor
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na možnosti snížení rizika vzniku akrylamidu ve smažených bramborách/hranolcích. Úvod práce je věnován detailní charakteristice akrylamidu, jeho tvorbě a zdravotním rizikům spojeným s jeho přítomností v potravinách. Následující části práce se zabývají specifikací brambor jako hlavní suroviny pro výrobu smažených brambor a hranolků a technikou smažení včetně výroby hranolků. V poslední části práce jsou pak popsány metody, které mohou být využity k minimalizaci obsahu akrylamidu ve smažených bramborách/hranolcích.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Kriminalistické techniky detekce biologických materiálů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Trufan, Kateryna; Špryncová, Martina
    Tato práce popisuje důležité aspekty forenzní vědy - detekci a analýzu poskytnutých a odebraných materiálů pomocí presumptivních a/nebo přesnějších technik k identifikaci a zpracování hmotných důkazů. Práce zkoumá, jaké materiály lze použít, jak lze určit jejich biologický původ a jaké techniky se používají k jejich identifikaci a dalšímu zpracování. Cílem práce bylo porovnání současných metod, včetně výhod a nevýhod, a navrhnout zlepšení a zdokonalení stávajících technik.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Predikce zneužívání návykových látek mezi středoškolskou mládeží (případová studie)
    (Univerzita Pardubice, 2024) Judasová, Aneta; Pouzar, Miloslav
    Tato práce se zabývá problematikou užívání návykových látek mezi studenty středních škol. Teoretická část shrnuje data z dostupných studií a srovnává jejich výsledky. Zaměřuje se na užívání návykových látek mezi studenty středních škol v České republice a v dalších zemích Evropské unie. V rámci praktické části práce jsou využity otázky z dotazníkového šetření ESPAD k získání informaci o užívání vybraných návykových látek mezi studenty Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Analýza biologicky aktivních látek ve vzorcích Yerba Maté
    (Univerzita Pardubice, 2024) Malíková, Dana; Česlová, Lenka
    Cílem této bakalářské práce bylo analyzovat biologicky aktivní látky ve vzorcích Yerba maté pomocí spektrofotometrických metod. Optimalizované spektrofotometrické metody byly využity k určení celkového množství fenolických látek a antioxidační aktivity ve vzorcích Yerba maté. Z velkého množství využívaných metod byly vybrány metody ABTS, DPPH a Folin-Ciocalteuův test. Výsledky byly následně porovnány se vzorky čaje a kávy.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Genetické aspekty Crohnovy choroby
    (Univerzita Pardubice, 2024) Drozdová, Tereza; Královec, Karel
    Crohnova choroba je chronickým zánětlivým onemocněním trávicího traktu, které má významný dopad na kvalitu života pacientů a vyžaduje komplexní přístup k diagnostice a léčbě. Tato bakalářská práce poskytuje podrobný přehled aktuálních diagnostických metod, léčebných strategií a genetických faktorů spojených s Crohnovou chorobou. Diskutuje se o různých klinických projevech onemocnění, včetně fází remise a vzplanutí, a jejich vztahu k prognóze a léčbě. Dále se zkoumají faktory ovlivňující výskyt Crohnovy choroby, včetně genetických predispozic, enviromentálních faktorů a imunitní dysregulace. S ohledem na stále rostoucí počet případů Crohnovy choroby je důležité nejen léčit samotné příznaky, ale také identifikovat a adresovat hlavní genetické faktory a rizikové proměnné, které mohou ovlivnit její vývoj a průběh. Tato práce se zaměřuje na integraci poznatků z genetického výzkumu do klinické praxe a na využití nových diagnostických a terapeutických strategií ke zlepšení péče o pacienty s Crohnovou chorobou.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    HolcakovaL_RustKrystaluV_2024_JB
    (Univerzita Pardubice, 2024) Holčáková, Lucie; Barták, Jaroslav
    Tato bakalářská práce se zabývá analýzou rychlosti růstu krystalů v amorfním léčivu v závislosti na teplotě. Specifickým objektem studia je léčivo nifedipin, používané k léčbě hypertenze a anginy pectoris. Růst krystalů v amorfní formě nifedipinu v oblasti podchlazené taveniny byl monitorován pomocí optické mikroskopie.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Techniky kultivace žaludečních organoidů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Běhounková, Anna; Šmíd, Lenka
    Kultivace žaludečních organoidů představuje inovativní metodu v biomedicínském výzkumu, která umožňuje studium defektů žaludeční tkáně a chorob v prostředí blízkém reálným podmínkám. Tato bakalářská práce se zaměřuje na původce vzniku rakoviny žaludku, technikami kultivace žaludečních organoidů a jejich aplikace v klinické medicíně.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vliv návykových látek na imunitní systém
    (Univerzita Pardubice, 2024) Ščotková, Vanessa; Korecká, Lucie
    Tato bakalářská práce se zabývá vlivem dvou stále více se rozšiřujících rostlinných drog kratomu (Mitragyna speciosa) a marihuany (Cannabis sativa), na lidský imunitní systém. Kratom, tradičně používaný v jihovýchodní Asii pro své stimulační a analgetické vlastnosti, a marihuana, známá především pro své psychoaktivní účinky díky přítomnosti kanabinoidů. Tato práce shrnuje informace z dostupné literatury a studií, které se zaměřují na botanický původ, historii použití, chemické složení, účinky a imunitní odpovědi organismu při užívání těchto látek.