dc.contributor.advisor |
Bajerová, Petra |
cze |
dc.contributor.author |
Hajnová, Marie |
|
dc.date.accessioned |
2014-06-19T10:18:18Z |
|
dc.date.available |
2014-06-19T10:18:18Z |
|
dc.date.issued |
2014 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/56456 |
|
dc.description.abstract |
Práce se zabývá identifikováním organosirných sloučenin a dalších těkavých látek v pažitce a jiné zelenině využívající metodu HS-SPME s následnou analýzou na GC-MS. Na vzorku pažitky byly optimalizovány podmínky extrakce (teplota, čas, NaCl) a typ SPME vlákna. Experimentální data byla statisticky vyhodnocena. Statistickým vyhodnocením byly určeny následující optimální podmínky: extrakce na šedém vláknu (DVB/PDMS/Carbovax), teplota 70 °C, čas 50 minut bez přídavku roztoku NaCl. Za optimálních podmínek byly analyzovány těkavé látky ve vzorcích zeleniny. |
cze |
dc.format |
51 s. |
cze |
dc.format.extent |
5297529 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 14.5.2024 |
cze |
dc.subject |
Allium |
cze |
dc.subject |
SPME |
cze |
dc.subject |
organosirné sloučeniny |
cze |
dc.subject |
organosulfur compounds |
eng |
dc.title |
Stanovení těkavých látek v pažitce |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of volatile compounds in chive |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Adam, Martin |
cze |
dc.date.accepted |
2014 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This work deals with identifying of organosulfur compounds and other volatile substances in chive and further vegetable using HS-SPME method followed by GC-MS. Extraction conditions (temperature, time, NaCl) and the type of SPME fiber were optimized on the chive sample. Experimental data were statistically analyzed. Statistical evaluation identified the following optimum conditions: extraction on gray fiber (DVB/PDMS/Carbowax), temperature 70 °C, time 50 minutes without the addition of NaCl solution. Under optimum conditions were analyzed volatile substances in samples of vegetable. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D31312 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie |
cze |
dc.description.defence |
Student přednesl obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
23835 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |