Vliv průběhu sladování a vaření piva na zastoupení fenolických látek obsažených ve sladovnickém ječmeni
Diplomová práceOmezený přístupDatum publikování
2014
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
První část diplomové práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace dvaceti dvou fenolických látek s využitím gradientové eluce. Optimalizovaná separace byla využita pro analýzu extraktů volných a vázaných fenolických látek obsažených v ječmeni, sladu a meziproduktů při výrobě sladu a piva. Dále byla stanovena antioxidační kapacita jednotlivých extraktů a celkový obsah fenolických látek. Výsledky získané těmito spektrofotometrickými technikami byly porovnány s obsahem fenolických látek stanovených pomocí kapalinové chromatografie. V neposlední řadě bylo sledováno fragmentační chování dostupných fenolických standardů pomocí hmotnostní spektrometrie a ve spojení s kapalinovou chromatografií byla tato technika využita ke kvantifikaci minoritních fenolických látek obsažených v jednotlivých extraktech.
Rozsah stran
62 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 27.5.2024
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D31072
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
kapalinová chromatografie, fenolické látky, extrakce, antioxidační kapacita, ječmen, slad, pivo, liquid chromatography, phenolic compounds, extraction, antioxidant activity, barley, malt, beer