Digitální knihovnaUPCE
 

Vliv průběhu sladování a vaření piva na zastoupení fenolických látek obsažených ve sladovnickém ječmeni

Diplomová práceOmezený přístup
Náhled

Datum publikování

2014

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

První část diplomové práce byla zaměřena na optimalizaci chromatografické separace dvaceti dvou fenolických látek s využitím gradientové eluce. Optimalizovaná separace byla využita pro analýzu extraktů volných a vázaných fenolických látek obsažených v ječmeni, sladu a meziproduktů při výrobě sladu a piva. Dále byla stanovena antioxidační kapacita jednotlivých extraktů a celkový obsah fenolických látek. Výsledky získané těmito spektrofotometrickými technikami byly porovnány s obsahem fenolických látek stanovených pomocí kapalinové chromatografie. V neposlední řadě bylo sledováno fragmentační chování dostupných fenolických standardů pomocí hmotnostní spektrometrie a ve spojení s kapalinovou chromatografií byla tato technika využita ke kvantifikaci minoritních fenolických látek obsažených v jednotlivých extraktech.

Rozsah stran

62 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 27.5.2024

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D31072

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

kapalinová chromatografie, fenolické látky, extrakce, antioxidační kapacita, ječmen, slad, pivo, liquid chromatography, phenolic compounds, extraction, antioxidant activity, barley, malt, beer

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced