Analýza antioxidantů v bylinných nápojích s využitím miniaturizované extrakce tuhou fází
Diplomová práceOmezený přístup Náhled není k dispozici
Datum publikování
2014
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce je zaměřena na aplikaci extrakce na tuhou fázi v pipetovací špičce pro izolaci antioxidantů z bylinných čajů. V teoretické části je uvedena historie čaje, jeho zdravotní účinky na člověka a technologické zpracování. Dále jsou popsány vybrané skupiny antioxidantů a polyfenolických látek, a to včetně metod izolace antioxidantů a jejich stanovení. V experimentální časti byla provedena optimalizace metody extrakce na tuhou fázi v pipetovací špičce pro izolaci vybraných antioxidantů z bylinných čajů s následným stanovením vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s detektorem diodového pole. Optimalizované podmínky byly aplikovány na reálné bylinné čaje.
Rozsah stran
87 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 19.5.2024
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D31063
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
bylinné čaje, antioxidanty, extrakce na tuhou fázi v pipetovací špičce, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, herbal teas, antioxidants, solid phase extraction in pipette tips, high-performance liquid chromatography