dc.contributor.advisor |
Červenka, Libor |
cze |
dc.contributor.author |
Netíková, Eliška |
|
dc.date.accessioned |
2014-06-19T10:16:03Z |
|
dc.date.available |
2014-06-19T10:16:03Z |
|
dc.date.issued |
2014 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (archiv) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/56074 |
|
dc.description.abstract |
Práce se zabývá stanovením závislosti obsahu relativní rovnovážné vlhkosti na aktivitě vody pro vzorky obalového materiálu na bázi bílkovin při teplotách 5, 25 a 40 °C statickou gravimetrickou metodou. Závislost relativního obsahu vlhkosti na aktivitě vody byly popsány různými matematickými modely adsorpčních izoterem, jejichž parametry jsou získány pomocí nelineární a lineární regrese. Dále je provedena interpretace naměřených dat a vzájemné porovnání vzorků. Nakonec je učiněn závěr, který vzorek je nejvhodnější k použití v potravinářské technologii z hlediska růstu plísní. |
cze |
dc.format |
83 s. |
cze |
dc.format.extent |
1742228 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 9.5.2024 |
cze |
dc.subject |
aktivita vody |
cze |
dc.subject |
obsah vlhkosti |
cze |
dc.subject |
adsorpční izotermy |
cze |
dc.subject |
obalový materiál |
cze |
dc.subject |
lineární a nelineární regrese |
cze |
dc.subject |
water activity |
eng |
dc.subject |
moisture content |
eng |
dc.subject |
adsorption isotherm |
eng |
dc.subject |
food package |
eng |
dc.subject |
linear and nonlinear regression |
eng |
dc.title |
Adsorpce vlhkosti kolageních střívek: tvorba adsorpčních izoterem |
cze |
dc.title.alternative |
Moisture Adsorption of collagen casings: Construction of Isotherms |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Švecová, Blanka |
cze |
dc.date.accepted |
2014 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This work is focused on determination of moisture adsorption isotherms for food package based on proteins at 5, 25 and 40 °C using static gravimetric method. The relationship of equilibrium moisture content on water activity of the samples was described by different mathematical models for the adsorption isotherms, and the parameters were computed using nonlinear and linear regression technique. An interpretation of the experimental data and comparison among samples was performed. Finally, a discussion about the suitability of the samples in relation to their moisture adsorption process and possible fungi spoilage has been made. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D31073 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student přednesl~obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
23730 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |