dc.contributor.advisor |
Česla, Petr |
cze |
dc.contributor.author |
Černá, Zuzana |
|
dc.date.accessioned |
2014-06-19T10:14:26Z |
|
dc.date.available |
2014-06-19T10:14:26Z |
|
dc.date.issued |
2014 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/55806 |
|
dc.description.abstract |
Cílem této diplomové práce bylo ověření vlivu uhlíkatých nanostruktur na ovlivnění selektivity separace přírodních antioxidantů kapilární elektroforézou. V teoretické části byly shrnuty vlastnosti nanotrubic a možnosti modifikace jejich povrchu. Dále byly diskutovány aplikace nanotrubic v micelární elektrokinetické chromatografii. V experimentální části práce byly použity čtyři typy uhlíkatých nanotrubic. U dvou typů nanotrubic byla provedena modifikace povrchu nanotrubic. Modifikované nanotrubice byly charakterizovány pomocí infračervené spektrometrie a skenovací elektronové mikroskopie. U všech typů nanotrubic byl proměřen a diskutován vliv na selektivitu separace a rozlišení přírodních antioxidantů. |
cze |
dc.format |
143 s. |
cze |
dc.format.extent |
15766637 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 9.5.2024 |
cze |
dc.subject |
Nanočástice |
cze |
dc.subject |
uhlíkaté nanotrubice |
cze |
dc.subject |
kapilární elektroforéza |
cze |
dc.subject |
micelární elektrokinetická chromatografie |
cze |
dc.subject |
separace flavonoidů |
cze |
dc.subject |
selektivita separace |
cze |
dc.subject |
funkcionalizace uhlíkatých nanotrubic |
cze |
dc.subject |
Nanoparticles |
eng |
dc.subject |
carbon nanotubes |
eng |
dc.subject |
capillary electrophoresis |
eng |
dc.subject |
micellar electrokinetic chromatography |
eng |
dc.subject |
separation of flavonoids |
eng |
dc.subject |
selectivity of separation |
eng |
dc.subject |
functionalized carbon nanotubes |
eng |
dc.title |
Optimalizace elektroforetické separace s využitím uhlíkových nanostruktur |
cze |
dc.title.alternative |
Optimization of electrophoretic separation using carbon nanostructures |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Mikysek, Tomáš |
cze |
dc.date.accepted |
2014 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis was to study the influence of carbon nanotubes on the separation selectivity of natural antioxidants by capillary electrophoresis. In the theoretical part, the properties of nanotubes and the possibilities of the modification of their surface were reviewed. Further, possibilities of their application in micellar electrokinetic chromatography were discussed. The four types of carbon nanotubes were used in the experimental part. The surface modification of two types of nanotubes was carried out. Modified nanotubes were characterized using infrared spectrometry and scanning electron microscopy. The influence of the nanotubes on the separation selectivity and resolution of natural antioxidants was evaluated and discussed for all types of nanotubes. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D31079 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student přednesl obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
24165 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |