Přístup k e-verzi:Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 24.5.2023
Studijní obor:Hodnocení a analýza potravin
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá analýzou silic v bylinných čajích, a to se zaměřením
na metody mikroextrakci jednou kapkou a mikroextrakci tuhou fází s následnou analýzou na
plynovém chromatografu s plamenovým ionizačním detektorem (FID). Samostatná kapitola
je věnována i principům návrhů experimentu (Design of Experiment - DOE) využívaných při
optimalizaci experimentálních podmínek. Pro zjištění nejvhodnějších podmínek extrakce byla
každá z metod optimalizována dle principu CCD (Central Composite Design). Nalezené
podmínky byly porovnány s podmínkami již dříve nalezenými pomocí přístupu OVAT (One
Variable at a Time). Výsledná experimentální data byla statisticky vyhodnocena a jednotlivé
podmínky pro obě mikroextrakční metody byly vzájemně porovnány.