Digitální knihovnaUPCE
 

Vysokoškolské kvalifikační práce / Theses, dissertations, etc.

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/4

Tato kolekce obsahuje záznamy všech bakalářských, diplomových a disertačních prací obhájených na Univerzitě Pardubice od roku 1992. Plné texty jsou povinně odevzdávány od roku 2008. Tištěné verze jsou k nahlédnutí v Univerzitní knihovně. This collection contains all thesis and dissertations submitted at the University of Pardubice since 1992. Fulltext are obligatory added since 2008. Printed versions are available in the University library.

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 40850
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Výzkum limitů lidských schopností u pilotů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vilkov, Artem; Němec, Vladimír; Hůlek, David
    Cílem této bakalářské práce bude výzkum faktorů ovlivňujících lidskou výkonnost pilotů v civilním letectví. Bude zde provedena analýza příčin vedoucích k vyčerpání pracovní schopnosti a prognózování vyplývajících následků. Dále bude analýza rozšířena o zkoumání vyvinutých systémů a metodik zaměřených na zlepšení vzájemné spolupráce členů posádky. Tato analýza vyústí ve vlastní návrhy, které umožní optimalizovat lidskou výkonnost v pracovních podmínkách a zvýšit úroveň bezpečnosti během letů.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Výroba a testování vzorků leteckých kompozitních materiálů v podmínkách DFJP UPCE
    (Univerzita Pardubice, 2024) Filippov, Ruslan; Švanda, Pavel; Hůlek, Zdeněk
    Tato bakalářská práce je zacílená na vytvoření způsobů výroby vzorků kompozitních materiálu a jejich následné odzkoušení v podmínkách Univerzity Pardubice, Dopravní fakulty Jana Pernera. Teoretická část popisuje kompozitní materiály, způsoby jejich výroby, druhy matric a pojiv, stanovení rozměru vzorku a parametrů pro provedení mechanické zkoušky a vyhodnocení výsledků měření vyrobených vzorků. Praktická část se zaměří na výrobu vzorků, provedení pevnostních zkoušek a vyhodnocení výsledků.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Teoretické využití technologických nástřiků při generálních opravách podvozků B737 ve společnosti CZECH AIRLINES TECHNICS, a.s.
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hönig, Jakub; Hůlek, David; Horálek, Pavel
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na technologické nástřiky v leteckém průmyslu, konkrétně na jejich využití při generálních opravách podvozků letounů typu Boeing 737. Práce se zabývá konstrukcí podvozků, druhy materiálů použitými v jejich konstrukci, povrchovými úpravami a speciálními technologiemi, jako jsou HVOF, pokovení zinkem/niklem, metoda Cold Spray a plazmové pokovování. Dále se věnuje environmentálním aspektům a změnám v průmyslu s ohledem na ochranu životního prostředí. Cílem práce je poskytnout ucelený přehled o této problematice a zhodnotit využití technologických nástřiků v údržbě letadlových podvozků.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Inerciální Referenční Systém (IRS) a jeho využití v letecké navigaci
    (Univerzita Pardubice, 2024) Lněnička, Jaroslav; Leuchter, Jan; Šustr, Martin
    Cílem bakalářské práce je popsat a vysvětlit princip fungování Inerciálního Referenčního Systému (IRS) a jeho možnosti ve využití v letecké navigaci. Bude nutné se zabývat porovnáním se systémem INS (Inerciálním Navigačním Systémem) a zhodnotit přínosy především s důrazem na analýzu přesnosti ve srovnání se systémem INS. Dále by tato práce měla zhodnotit možnosti systému IRS v součinnosti s jinými navigačními systémy (např. GPS, GLONASS). Nakonec by práce měla vyhodnotit chybovost IRS v jednotlivých fázích letu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Srovnávací analýza konvenčního ocasního rotoru vrtulníku a Fenestronu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Jakl, Daniel; Němec, Vladimír; Mrázek, Petr
    Práce popisuje postupný vývoj vrtulníkové technologie se zaměřením na systém vyvažování reakčního momentu. Vysvětlí funkci těchto systémů, shrne historii jejich vývoje a popíše jejich technické řešení. Druhá část práce se zaměří na porovnání dvou dnes nejrozšířenějších systémů vyvažování reakčního momentu, konvenčního ocasního rotoru a Fenestronu. Práce poukáže na odlišnosti systémů z hlediska letových výkonů, bezpečnosti, vlivu na životní prostředí a ovladatelnosti.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Námraza a její vliv na vznik leteckých nehod: Analýza minulých katastrof a rozvoj preventivních opatření
    (Univerzita Pardubice, 2024) Borisova, Anastasia; Hůlek, David; Kameníková, Iveta
    Tato bakalářská práce se zabývá vlivem námrazy na bezpečnost leteckého provozu. Práce kombinuje analýzu minulých leteckých nehod způsobených námrazou s posouzením existujících preventivních opatření. Výsledky naznačují, že námraza je významným faktorem přispívajícím k leteckým nehodám, a navrhují zlepšení technických a procedurálních opatření ke snížení tohoto rizika.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Self check-in na letišti Pardubice
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zeiner, Lukáš; Řeha, David; Endrizalová, Eva
    Bakalářská práce provede analýzu podmínek a možností pro implementaci self check -in kiosků na letišti Pardubice. Bude obsahovat analýzu o odbavovacích systémech napříč různými druhy dopravy. Detailně bude rozebrán proces odbavení. Na základě provedených zkoumání a zjištění bude práce obsahovat doporučení a návrhy změn pro zefektivnění procesu odbavení cestujících na letišti Pardubice.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Analýza a hodnocení balistických záchranných systému v provozu letounů kategorie Ultralight a LSA
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dvořáček, Lukáš; Řeha, David; Hůlek, David
    Bakalářská práce je zaměřena na analýzu a hodnocení balistických systémů u Ultralightů a lehkých sportovních letadel. V první části budu popisovat funkci a vlastnosti systému, dále analyzovat letecké nehody při kterých byl použit záchranný systém. Ve druhé části se pokusím vytvořit statistiky a porovnat, který typ systému se nejčastěji používá a jaký má procento úspěšnosti při záchraně života. Na závěr bych chtěl ještě popsat použití záchranných balistických systémů u bezpilotních letounů.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Analýza personálního zabezpečení LZS v ČR
    (Univerzita Pardubice, 2024) Fleiberk, Jaroslav; Němec, Vladimír; Mrázek, Petr
    Práce se zabývá personálním zabezpečením LZS a její organizací v České republice. Je popsán současný stav a porovnán s vybranými zahraničními státy. Kromě všeobecného nadhledu zahrnuje legislativní rámec a požadavky na personál. V rámci většího přiblížení byly provedeny rozhovory s personálem LZS na základně Kryštof 6.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Možnosti využití starších Business Jetů v EU
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zaitsev, Arsenii; Němec, Vladimír; Mrázek, Petr
    Cílem práce bude na základě současně platné legislativy provedení analýzy počtu letadel dané kategorie a zhodnocení možnosti využití v komerční letecké dopravě při zachování úrovně bezpečnosti a konkurenceschopnosti vůči novým typům. Současně v práci bude ekonomické zhodnocení provozních nákladů a tím vytvoření jednoho z nástrojů pro rozhodování managementu provozovatele těchto letadel.