Digitální knihovnaUPCE
 

Vysokoškolské kvalifikační práce / Theses, dissertations, etc.

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/4

Tato kolekce obsahuje záznamy všech bakalářských, diplomových a disertačních prací obhájených na Univerzitě Pardubice od roku 1992. Plné texty jsou povinně odevzdávány od roku 2008. Tištěné verze jsou k nahlédnutí v Univerzitní knihovně. This collection contains all thesis and dissertations submitted at the University of Pardubice since 1992. Fulltext are obligatory added since 2008. Printed versions are available in the University library.

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 25206
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Výroba a testování vzorků leteckých kompozitních materiálů v podmínkách DFJP UPCE
    (Univerzita Pardubice, 2024) Filippov, Ruslan; Švanda, Pavel; Hůlek, Zdeněk
    Tato bakalářská práce je zacílená na vytvoření způsobů výroby vzorků kompozitních materiálu a jejich následné odzkoušení v podmínkách Univerzity Pardubice, Dopravní fakulty Jana Pernera. Teoretická část popisuje kompozitní materiály, způsoby jejich výroby, druhy matric a pojiv, stanovení rozměru vzorku a parametrů pro provedení mechanické zkoušky a vyhodnocení výsledků měření vyrobených vzorků. Praktická část se zaměří na výrobu vzorků, provedení pevnostních zkoušek a vyhodnocení výsledků.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Teoretické využití technologických nástřiků při generálních opravách podvozků B737 ve společnosti CZECH AIRLINES TECHNICS, a.s.
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hönig, Jakub; Hůlek, David; Horálek, Pavel
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na technologické nástřiky v leteckém průmyslu, konkrétně na jejich využití při generálních opravách podvozků letounů typu Boeing 737. Práce se zabývá konstrukcí podvozků, druhy materiálů použitými v jejich konstrukci, povrchovými úpravami a speciálními technologiemi, jako jsou HVOF, pokovení zinkem/niklem, metoda Cold Spray a plazmové pokovování. Dále se věnuje environmentálním aspektům a změnám v průmyslu s ohledem na ochranu životního prostředí. Cílem práce je poskytnout ucelený přehled o této problematice a zhodnotit využití technologických nástřiků v údržbě letadlových podvozků.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Srovnávací analýza konvenčního ocasního rotoru vrtulníku a Fenestronu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Jakl, Daniel; Němec, Vladimír; Mrázek, Petr
    Práce popisuje postupný vývoj vrtulníkové technologie se zaměřením na systém vyvažování reakčního momentu. Vysvětlí funkci těchto systémů, shrne historii jejich vývoje a popíše jejich technické řešení. Druhá část práce se zaměří na porovnání dvou dnes nejrozšířenějších systémů vyvažování reakčního momentu, konvenčního ocasního rotoru a Fenestronu. Práce poukáže na odlišnosti systémů z hlediska letových výkonů, bezpečnosti, vlivu na životní prostředí a ovladatelnosti.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Self check-in na letišti Pardubice
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zeiner, Lukáš; Řeha, David; Endrizalová, Eva
    Bakalářská práce provede analýzu podmínek a možností pro implementaci self check -in kiosků na letišti Pardubice. Bude obsahovat analýzu o odbavovacích systémech napříč různými druhy dopravy. Detailně bude rozebrán proces odbavení. Na základě provedených zkoumání a zjištění bude práce obsahovat doporučení a návrhy změn pro zefektivnění procesu odbavení cestujících na letišti Pardubice.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Námraza a její vliv na vznik leteckých nehod: Analýza minulých katastrof a rozvoj preventivních opatření
    (Univerzita Pardubice, 2024) Borisova, Anastasia; Hůlek, David; Kameníková, Iveta
    Tato bakalářská práce se zabývá vlivem námrazy na bezpečnost leteckého provozu. Práce kombinuje analýzu minulých leteckých nehod způsobených námrazou s posouzením existujících preventivních opatření. Výsledky naznačují, že námraza je významným faktorem přispívajícím k leteckým nehodám, a navrhují zlepšení technických a procedurálních opatření ke snížení tohoto rizika.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Možnosti využití starších Business Jetů v EU
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zaitsev, Arsenii; Němec, Vladimír; Mrázek, Petr
    Cílem práce bude na základě současně platné legislativy provedení analýzy počtu letadel dané kategorie a zhodnocení možnosti využití v komerční letecké dopravě při zachování úrovně bezpečnosti a konkurenceschopnosti vůči novým typům. Současně v práci bude ekonomické zhodnocení provozních nákladů a tím vytvoření jednoho z nástrojů pro rozhodování managementu provozovatele těchto letadel.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Analýza vlivu provedení a umístění lepených spojů na změnu geometrických rozměrů kapoty během procesu výroby
    (Univerzita Pardubice, 2024) Tutko, Martin; Tomek, Petr; Kasper, Robin
    Tato diplomová práce se zabývá provedením a umístěním lepených spojů a jejich vlivem na geometrické rozměry kapoty. První část je rešerše provedení svarových a lepených spojů a jejich použití v automobilovém průmyslu. Ve druhé části byl proveden experiment se zjednodušenými vzorky kapoty. Poslední částí práce analyzuje několik variant provedení lepených spojů na kapotě výpočtem MKP v programu Solidworks.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Světlostálost tištěných vrstev obsahujících stilbenové luminofory
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hricik, Dominik; Halenkovič, Tomáš
    Tato bakalarska praca sa zaobera .tudiom svetlostalosti tla.enych vrstiev obsahujucich DPA.DSB stilben. Boli formulovane dva typy tla.ovych farieb, ktore maju rozdielny sposobom zasychania. Pripravene farby boli natla.ene na .tandardizovany papier APCO a nasledne bola merana fluorescencia, reflexne spektra, suradnice CIE L*a*b* a farebna odchylka ..E. Bol posudzovany vplyv urychleneho starnutia v pristroji Q-sun Xe-1-B na zmenu fluorescencie v pripravenych vzorkach.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Příprava 1,3-disubstituovaných ferrocenů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Chuděj, Karel; Erben, Milan
    Teoretická část této práce shrnuje postupy používané při přípravě ferrocenových derivátů, důraz je kladen na sloučeniny vícenásobně substituované na jednom kruhu. Tyto molekuly lze získat pomocí elektrofilních substitucí, s využitím metallovaných ferrocenů, případně mohou být syntetizovány ze substituovaných cyklopentadienů a pentafulvenů. V krátkosti jsou shrnuty možnosti chemické přeměny N,N-dimethylkarbonylové funkční skupiny vedoucí k novým, doposud nepopsaným 1,3-disubstituovaným derivátům ferrocenu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOmezený přístup
    Syntéza a charakterizace iontových kapalin na bázi ferrocenu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Řehák, Matouš; Vinklárek, Jaromír
    Tato práce popisuje přípravu iontových kapalin na bázi monosubstituovaného ferrocenu a 1,1?-disubstituovaného ferrocenu obsahujících N,N?-dialkylimidazolium. Teoretická část shrnuje způsoby přípravy iontových kapalin a derivátů ferrocenu. Experimentální část popisuje vícekrokovou syntézu zvolených iontových kapalin. Prvním krokem byla příprava monosubstituované a 1,1?-disubstituované ferrocenkarboxylové kyseliny, po kterém následovala příprava jejich 3-brompropyl esterů, sloužících jako prekurzory iontových kapalin. Posledním krokem byla samotná syntéza iontových kapalin. K přípravě kyselin byly použity odlišné postupy, další kroky byly provedeny stejně u monosubstituovaných i 1,1?-disubstituovaných sloučenin.