Digitální knihovnaUPCE
 

Knihy, skripta,... FR / Monographs, textbooks,... FR

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/48790

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 4 z 4
  • Náhled
    KnihaOtevřený přístup
    Sádrové odlitky: restaurování a péče o umělecká díla
    (Univerzita Pardubice, 2020) Ďoubal, Jakub
    Publikace zaměřená na restaurování a péči o sádrové odlitky, v nichž jsou uchovány reprodukce významných sochařských památek, ale i cenná autorská díla. Cílem publikace je shromáždit dosavadní poznatky a doplnit je praktickými zkušenostmi autorů.
  • Náhled
    KnihaOtevřený přístup
    Kamenné památky Kutné Hory: Restaurování a péče o sochařská díla
    (Univerzita Pardubice, 2015) Ďoubal, Jakub
    Kniha Kamenné památky Kutné Hory: Restaurování a péče o sochařská díla shrnuje poznatky získané v průběhu restaurátorské a pedagogické činnosti Jakuba Ďoubala, který měl vzácnou příležitost podílet se na obnově řady významných památkových objektů v Kutné Hoře a okolí a také účastnit se výzkumu v oblasti technologie a technik restaurování. Kutná Hora a její okolí je z hlediska dochovaných kamenných památek mimořádně zajímavý region. Publikace je rozdělená do dvou částí. První si klade za cíl zprostředkovat vědomosti, týkající se historie, restaurování a ochrany kamenných památek v regionu. Druhá část je věnovaná restaurátorským akcím, kde autor zachycuje poznatky shromážděné v průběhu restaurování vybraných památek (Chrám sv. Barbory, sochy před jezuitskou kolejí, Kamenná kašna a další). Přesto, že kniha je tematicky zaměřena na Kutnou Horu a její okolí, informace v ní obsažené lze do jisté míry aplikovat i v obecné rovině při péči o kamenné památky v dalších regionech.
  • Náhled
    KnihaOtevřený přístuppublished
    Kamenné památky Kutné Hory: restaurování a péče o sochařská díla
    (Univerzita Pardubice, 2015) Ďoubal, Jakub
    Kniha shrnuje poznatky získané v průběhu restaurátorské a pedagogické činnosti Jakuba Ďoubala, který měl vzácnou příležitost podílet se na obnově řady významných památkových objektů v Kutné Hoře a okolí a také účastnit se výzkumu v oblasti technologie a technik restaurování. K nejvýznamnějším projektům patří spolupráce na restaurování vnějšího pláště chrámu sv. Barbory, restaurování sousoší před jezuitskou kolejí nebo vedení restaurátorských prací na Kamenné kašně v rámci pedagogického působení na Fakultě restaurování Univerzity Pardubice. Tato publikace je rozdělená do dvou částí. První si klade za cíl zprostředkovat získané vědomosti týkající se restaurování a ochrany kamenných památek, které je možné aplikovat v obecné rovině při péči o památky v regionu i mimo něj. Druhá část je věnovaná vybraným restaurátorským akcím, kde autor zachycuje poznatky shromážděné v průběhu restaurování, které mohou být zajímavým příspěvkem do nekonečné skládačky historie památek Kutné Hory.
  • Náhled
    KnihaOtevřený přístup
    Malováno na fasády, tesáno do kamene: obrazová antologie sgrafitové výzdoby a malířských a sochařských dekorací historických sídel a staveb v českých zemích v období 16. - 20. století: čítanka pro posluchače humanitních oborů a kulturní historie
    (Univerzita Pardubice, 2015) Panoch, Pavel
    Skripta navazují na intermediální učební pomůcky Mluvící průčelí (projekt FRVŠ č. 1153/2007) a Poselství tesaná do kamene (projekt FRVŠ č. 2010/508), vzniklé a využívané při výuce kulturní historie a ochrany hmotných památek na Ústavu historických věd Fakulty filozofické Univerzity Pardubice. Skromnou ambicí těchto skript je zpřístupnit posluchačům humanitních oborů typologicky a námětově reprezentativní vzorek bohaté sgrafitové, sochařské a štukové dekorace městského veřejného prostoru, profánních veřejných i privátních budov a areálů parků a zahrad venkovských šlechtických sídel z období 16. století až 20. století. V tematicky odlišně koncentrovaných oddílech jsou zde zastoupeny sgrafitové, malířské, sochařské a štukové dekorace městských domů, paláců, zámeckých areálů i volně v krajině usazených drobných památek světské či náboženské povahy. Základní seznámení s obsahem památkového fondu tohoto typu výtvarných památek v českém a moravském teritoriu je v prvním oddíle, věnovaném sgrafitovým dekoracím, koncipováno do devíti ikonografických okruhů, v případě druhého oddílu, sledujícímu plastickou výzdobu sídel a jejich veřejných prostranství, staveb, zahrad a volné krajiny pak do deseti ikonografických okruhů, doplněných vesměs popiskami, seznamujícími s širším kulturně-historickým kontextem vzniku jednotlivých artefaktů. Výzdobu, která se uplatňovala v městském veřejném prostoru či na světských nebo sakrálních stavbách veřejné i soukromé povahy a plnila v tehdejší společnosti funkci svébytného informačního média, lze nesporněvnímat jako důležitý vizuální pramen pro studium novověké hmotné i duchovní kultury.