Digitální knihovnaUPCE
 

Využitie mikrovlnného žiarenia pri chemických modifikáciách polysacharidov

Konferenční objektOtevřený přístuppublished
Náhled

Datum publikování

2012

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Príspevok je zameraný na prípravu nových biopolymérov z karboxymetylcelulózy (CMC) a hydroxyetylcelulózy (HEC) modifikáciou s kyselinou škoricovou v rôznych reakčných prostrediach účinkom mikrovlnného žiarenia. Ich charakterizáciu FT-IR a UV spektrami, ktoré potvrdili prítomnosť esterovej skupiny a štúdium vybraných povrchovo-aktívnych vlastností (povrchové napätie, kritická micelárna koncentrácia a emulgačná účinnosť). Použitím mikrovlnného ohrevu sa podarilo výrazne skrátiť reakčné časy prípravy nových derivátov CMC a HEC v porovnaní s konvenčným spôsobom ohrevu. Pripravené deriváty vykazovali výborné emulgačné účinnosti porovnateľné so štandardom Tweenom 20, avšak povrchové napätie znižovali len mierne.

Rozsah stran

s. 65-68

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

open access

Název akce

TechMat ´12. Perspektivní technologie a materiály pro technické aplikace (15th November 2012, Svitavy, Czech Republic)

ISBN

978-80-7395-537-3

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

mikrovlnné žiarenie, polysacharidy, kyselina skořicová, povrchovo-aktívne vlastnosti

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced