Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses ÚSSV FES (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/47885

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 166
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Aktivity veřejné správy v boji proti dezinformacím v České republice a Slovenské republice
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kovaříková, Kristýna; Fuka, Jan; Zdražil, Pavel
    Tato diplomová práce se zabývá bojem veřejné správy s dezinformacemi v České a Slovenské republice. V současné době se jedná o velmi diskutované téma. Nejdříve jsou vymezeny pojmy související s tématem práce a následně se práce zabývá typy, technikami a možnostmi obrany proti dezinformacím. Následně je problematika dezinformací analyzována v prostředí veřejné správy v České a Slovenské republice a poté jsou shrnuta a vyhodnocena zjištění a navrženo doporučení.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Ekonomická náročnost vybraných sociálně patologických jevů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Ralbovská, Michaela; Mandys, Jan; Retka, Tomáš
    Diplomová práce se zaměřuje na problematiku sociálně patologických jevů, které významným způsobem působí nejen na jednotlivce, ale i na společnost jako celek. Cílem práce je analýza konkrétních jevů z oblasti sociální patologie, jako jsou závislosti na návykových látkách, alkoholu a patologické hráčství z hlediska jejich ekonomické náročnosti.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Chráněný trh práce a zaměstnávání osob se zdravotním postižením
    (Univerzita Pardubice, 2024) Strnadová Kubešová, Jana; Mandys, Jan; Maštálka, Martin
    Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu chráněného trhu práce jako nástroje pro zaměstnávání obtížně umístitelných osob a v kontextu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením. Práce se zabývá konkrétními podniky a jejich přístupy k zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Cílem práce je zhodnotit účinnost chráněného trhu práce jako prostředku pro začleňování osob se zdravotním postižením do pracovního života a poskytnout doporučení pro zlepšení podmínek a přístupů v této oblasti.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Dopady investic ve vybraném regionu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Janoušková, Veronika; Maštálka, Martin; Zdražil, Pavel
    Diplomová práce je věnována vyhodnocení regionálních dopadů vybraných průmyslových zón, jež byly v minulosti podpořeny agenturou CzechInvest prostřednictvím Programu na podporu rozvoje průmyslových zón. Teoretická část se zabývá vymezením regionu, regionální politiky, ale důraz je kladen také na teoretické přístupy k regionální politice či na vymezení nástrojů rozvoje regionů. Praktická část této práce je poté věnována analýze a vyhodnocení regionálních dopadů vybraných průmyslových zón nacházejících se v Moravské Třebové a Svitavách.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Ekonomická resilience mikroregionů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Brožková, Dominika; Maštálka, Martin; Svoboda, Ondřej
    Diplomová práce se zabývá vyhodnocením ekonomické resilience vybraných mikroregionů. První část práce se zaměřuje na management rozvoje měst a regionů a současně na koncept resilience regionů. Druhá část práce analyzuje a hodnotí ekonomickou odolnost zkoumaných mikroregionů na základě specifických ukazatelů. Tento přístup umožňuje hloubkové porozumění faktorů, které ovlivňují ekonomickou resilienci a pomáhá vyhodnotit platnost stanovených hypotéz. Výsledky jsou prezentovány pomocí tabulek, grafů a mapových zobrazení, což zajišťuje přehlednou a srozumitelnou prezentaci situací v jednotlivých mikroregionech.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Analýza efektivnosti správního soudnictví v České republice
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vopršálková, Klára; Janderová, Jana; Bohadlo, David
    Cílem práce je analýza efektivity správního soudnictví v České republice prostřednictvím základních ukazatelů užívaných Evropskou unií a mezinárodními organizacemi pro hodnocení efektivity soudnictví a měření úrovně právního státu. Komparováno bude správní soudnictví v České republice a vybrané evropské zemi. Výsledky budou syntetizovány a v případě potřeby doporučeny úpravy de lege ferenda.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Přítomnost obecní policie v územně samosprávných celcích jako prevence krádeží (srovnávací případová studie)
    (Univerzita Pardubice, 2024) Kseňáková, Andrea; Baťa, Robert; Zdražil, Pavel
    Tato diplomová práce je deskriptivní a zároveň exploratorní, vícepřípadovou a srovnávací případovou studií, která odpovídá na výzkumnou otázku: "Má přítomnost obecní policie vliv na počet trestných činů krádeže?" Analýza je zaměřena na pomoc městům, městysům a obcím s rozhodováním při zřízení městské a obecní policie. Údaje a data byla pořízena na stránkách Policie ČR, mapy kriminality, Českého statistického úřadu a stránkách jednotlivých obcí a měst. Pardubický kraj má 451 obcí, z toho 38 měst a 12 městysů. Z 38 měst Pardubického kraje má 22 měst zřízenou městskou policii. Z 401 obcí má obecní policii zřízenou pouze 1 obec.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Implementace unijních politik ochrany spotřebitele do právního řádu České republiky
    (Univerzita Pardubice, 2024) Moudrý, Lukáš; Janderová, Jana; Šmíd, Martin
    Cílem práce je analýza míry implementace unijní politiky ochrany spotřebitele do práva České republiky se zaměřením na klíčové směrnice a nařízení, které upravují oblast obecné bezpečnosti výrobků a oblast dozoru nad trhem. Důraz bude kladen na nové předpisy reagující na používání nových technologií a nárůst online prodeje. Zkoumána bude úspěšnost implementace těchto předpisů a jejich aplikace, přičemž budou identifikovány případné nedostatky a problémy, které brání jejich řádné implementaci.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Systém odměňování zaměstnanců ve vybraném podniku
    (Univerzita Pardubice, 2024) Holomková, Aneta; Šmíd, Martin; Kovářová, Barbora
    Práce se zaměřuje na systém odměňování zaměstnanců ve vybraném podniku. První část diplomové práce se věnuje odměňováním zaměstnanců z pohledu práva, kde popisuje zásady a principy pracovního práva související s odměňováním. Dále se tato část práce věnuje odměňováním zaměstnanců z pohledu personalistiky, která se zaměřuje na metody hodnocení a možnosti odměňování zaměstnanců. Druhá část práce je věnována průzkumu odměňování zaměstnanců pro vybranou organizaci. Je proveden kvalitativní a kvantitativní výzkum. Závěr práce obsahuje vyhodnocení a návrhy a doporučení pro vybranou organizaci.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Pravomoci ČOI coby orgánu dohledu na úseku ochrany spotřebitele
    (Univerzita Pardubice, 2024) Brodská, Daniela; Janderová, Jana; Šmíd, Martin
    Cílem práce je zhodnocení rozsahu pravomocí ČOI v kontextu ochrany spotřebitelů. Pro dosažení výsledků budou pravomoci ČOI komparovány s pravomocemi orgánů ochrany spotřebitele ve vybraných členských zemích Evropské unie. Tato komparace umožní identifikovat klíčové rozdíly a podobnosti v právních rámcích a poskytnout základ pro posouzení účinnosti ochrany spotřebitelů v České republice a to i v mezinárodním kontextu. Zároveň nastíníme i výsledky provedených kontrol za určité časové období ve vybraných členských státech EU.