Chemické alergeny potravin

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin cze
dc.contributor.author Sychrovská, Tereza
dc.date.accessioned 2012-09-14T04:42:46Z
dc.date.available 2012-09-14T04:42:46Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/47551
dc.description.abstract Tato bakalářská práce je zaměřena na chemické alergeny potravin. V první časti je uvedena charakteristika potravinové alergie, pojmenování a diagnostika alergenů, klinické projevy alergií a způsoby léčby. Je zde popsána příslušná legislativa České republiky, která se týká potravinových alergenů a jejich uvádění na obalech potravin. V druhé části je uveden přehled nejběžnějších alergenních potravin živočišného a rostlinného původu. Jedná se například o kravské mléko, vejce, ryby, obiloviny, sóju nebo jablka. Třetí část je věnována metodám, které se používají při zjišťování výskytu alergenů v potravinách. Nejčastěji používanými technikami jsou enzymová imunoanalýza a polymerázová řetězcová reakce. cze
dc.format 45 s. cze
dc.format.extent 546083 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení cze
dc.subject potravinové alergeny cze
dc.subject anafylaktický šok cze
dc.subject prick test cze
dc.subject ELISA cze
dc.subject Food allergens eng
dc.subject Anaphylactic shock eng
dc.subject Prick test eng
dc.title Chemické alergeny potravin cze
dc.title.alternative Chemical substances as food allergens eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2012 cze
dc.description.abstract-translated This Bachelor thesis is focused on chemicals as food allergens. Characteristics of food allergy, nomenclature and diagnosis of allergens, clinical signs of allergy and methods of treatments are mentioned in the first part. This part also describes the relevant legislation of the Czech Republic, which relates on food allergens and putting them on food labels. The second part provides an overview of the most common allergenic foods of animal and vegetable origin (cow's milk, eggs, fish, cereals, soy or apples). The third part is devoted to methods that are used for identification of allergens in food. The most commonly used techniques are enzyme-linked immunosorbent assay and polymerase chain reaction. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D27419 cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 17838 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet