Chemické alergeny potravin
Bakalářská práceOtevřený přístupDatum publikování
2012
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato bakalářská práce je zaměřena na chemické alergeny potravin. V první časti je uvedena charakteristika potravinové alergie, pojmenování a diagnostika alergenů, klinické projevy alergií a způsoby léčby. Je zde popsána příslušná legislativa České republiky, která se týká potravinových alergenů a jejich uvádění na obalech potravin.
V druhé části je uveden přehled nejběžnějších alergenních potravin živočišného
a rostlinného původu. Jedná se například o kravské mléko, vejce, ryby, obiloviny, sóju nebo jablka.
Třetí část je věnována metodám, které se používají při zjišťování výskytu alergenů v potravinách. Nejčastěji používanými technikami jsou enzymová imunoanalýza a polymerázová řetězcová reakce.
Rozsah stran
45 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D27419
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
potravinové alergeny, anafylaktický šok, prick test, ELISA, Food allergens, Anaphylactic shock, Prick test