Digitální knihovnaUPCE
 

Problematika zkřížené alergie na pyly a potraviny

Bakalářská práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2012

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Práce je věnována alergickým onemocněním se zaměřením na zkřížené alergie potraviny–pyly. Příčinou zkřížené reaktivity mezi zdánlivě nesouvisejícími inhalačními a potravinovými alergeny je v tomto případě jejich vzájemná strukturní podobnost. Nejčastější projev potravinové alergie představuje orální alergický syndrom, který u silně reagujících pacientů může končit až život ohrožujícím anafylaktickým šokem. Z důvodu možného předejití těmto závažným komplikacím je zapotřebí správná diagnostika onemocnění. Velký pokrok je pak pozorován především v oblasti léčby ve formě tzv. imunoterapie, která představuje možnou budoucnost léčby alergických onemocnění, avšak u zkřížené alergie je zatím spíše ve fázi výzkumu.

Rozsah stran

52 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Klinická biologie a chemie

Studijní program

Speciální chemicko-biologické obory

Signatura tištěné verze

D27357

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

zkřížené alergie, orální alergický syndrom, IgE, homologie alergenů, cross-allergy, oral allergy syndrome, IgE, homologous allergens

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced