Digitální knihovnaUPCE
 

Vliv proměnlivé teploty na aktivitu vody a potravin

Diplomová práceOmezený přístup
Náhled

Datum publikování

2012

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Tato diplomová práce se zabývá vlivem proměnlivé teploty na aktivitu vody v potravinách. Teoretická část je zaměřena především na definici pojmu aktivita vody a vysvětlení jejího vlivu na stabilitu a údržnost potravin. Rovněž je zde uveden přehled metod jejího stanovení, včetně vysvětlení jejich principů, problematiky zpracování závislosti aktivity vody na teplotě a stručného popisu jednotlivých potravinových vzorků. V experimentální části zde byl na vzorcích čaje, škrobu, taninu celulosy a albuminu, experimentálně pozorován vliv proměnlivé teploty na vodní aktivitu, při různých relativních vlhkostech. Následně bylo metodou HPLC změřeno, zda má proměnlivá teplota vliv i na změnu obsahu významných antioxidantů, na jejichž separaci bylo použito gradientové eluce.

Rozsah stran

74 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 18.5.2022

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D26222

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

čaj, potraviny, vodní aktivita, teplota, HPLC, antioxidanty, fenolické látky, tea, food, water activity, temperature, HPLC, antioxidants, phenolic compounds

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced