dc.contributor.advisor |
Čegan, Alexander |
cze |
dc.contributor.author |
Koukalová, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2012-07-15T22:39:44Z |
|
dc.date.available |
2012-07-15T22:39:44Z |
|
dc.date.issued |
2012 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/45601 |
|
dc.description.abstract |
Předložená diplomová práce zkoumá závislosti složení mastných kyselin v jednotlivých lipidových frakcích plazmy a krevních markerů lipidového a sacharidového metabolismu. Cílem je přispět alespoň malou měrou k rozšíření poznatků o patogenezi a změnách metabolických pochodů při diabetes mellitus.
Vzorky krevní plazmy byly zpracovány nejprve tenkovrstevnou chromatografií, kterou byly lipidy rozděleny do jednotlivých tříd. Poté byl stanoven obsah jednotlivých mastných kyselin ve všech třídách lipidů pomocí plynové chromatografie.
Vzorky plazmy diabetiků 2. typu a zdravých dárců krve byly rozděleny do tří skupin podle hladiny glykovaného hemoglobinu na zdravé osoby, dostatečně a nedostatečně kompenzované diabetiky. U studovaných diabetiků byla prokázána dyslipoproteinémie a to bez ohledu na stupeň kompenzace onemocnění. Bylo zaznamenáno zřetelné snížení esenciálních polynenasycených mastných kyselin u diabetiků oproti zdravé skupině. Dále jsme zjistili, že koncentrace nasycených mastných kyselin má vzrůstající charakter. Nasycené mastné kyseliny jsou prokazatelně toxické a jsou příčinou pokračujících obtíží diabetiků. Významným nálezem je zvýšení koncentrace diacylglycerolů, které jsou důležitými signálními molekulami v přenosu inzulinového signálu. Jejich několikanásobně zvýšená koncentrace vede k poruše v přenosu tohoto signálu a následnému rozvoji inzulinové rezistence. |
cze |
dc.format |
104 s. |
cze |
dc.format.extent |
2503295 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
cze |
dc.subject |
diabetes mellitus |
cze |
dc.subject |
mastné kyseliny |
cze |
dc.subject |
lipidový metabolismus |
cze |
dc.subject |
glykovaný hemoglobin |
cze |
dc.subject |
tenkovrstevná chromatografie |
cze |
dc.subject |
plynová chromatografie |
cze |
dc.subject |
fatty acids |
eng |
dc.subject |
lipid metabolism |
eng |
dc.subject |
glycosidic hemoglobin |
eng |
dc.subject |
thin layer chromatography |
eng |
dc.subject |
gas chromatography |
eng |
dc.title |
Stanovení obsahu vyšších mastných kyselin v EDTA plazmě diabetiků |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of content of higher fatty acids at EDTA plasma of diabetic patients |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Kanďár, Roman |
cze |
dc.date.accepted |
2012 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This thesis examines the dependence of fatty acids composition in individual lipid fractions of plasma and blood markers of lipid and carbohydrate metabolism. The aim is to contribute at least a small contribution to the expansion of knowledge about the pathogenesis of metabolic pathways and changes in diabetes mellitus.
Plasma samples were proceseed by thin layer chromatography, which divided plasma lipids into individual classes and then the content of fatty acids in all lipidic classes were determined by gas chromatography.
Plasma samples of type 2 diabetics and healthy donors were divided into three groups according to levels of glycosidic hemoglobin to healthy ones, adequately and unadequately compensated diabetics. In diabetics dyslipoproteinemia, regardless of the degree of the compensation of the disease was demonstrated. There was observed a distinct reduction of essential polyunsaturated fatty acids in diabetic patients compared to healthy group. Furthermore, we found that the concetration of saturated fatty acids has increased character. Saturated fatty acids are verifiable to be toxic and cause ongoing problems of diabetics. An important findings is the increased concentration of diacylglycerols, which are important signailing molecules in transmission of insulin signal. Their increased concentration leads to failure in the transmission of this signal and the subsequent development of insulin resistance. |
eng |
dc.description.department |
Katedra biologických a biochemických věd |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analýza biologických materiálů |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Mgr. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D26619 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Speciální chemicko-biologické obory |
cze |
dc.description.defence |
1. Prezentace výsledků diplomové práce
2. Diskuze k posudkům vedoucího a oponenta diplomové práce
3. Diplomantka zodpověděla všechny dotazy a připomínky k DP |
cze |
dc.identifier.stag |
18281 |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |