Digitální knihovnaUPCE
 

Krizový management 2011

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/42476

"Konference "Krizový management 2011" byla již jedenáctým ročníkem pořádaným pod tímto názvem. Tradičně byla pořádána Fakultou ekonomicko-správní Univerzity Pardubice ve spolupráci s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR Praha a Institutem ochrany obyvatelstva MV GŘ HZS ČR, Lázně Bohdaneč. Záštitu nad konferencí převzal brigádní generál Ing. Miloš Svoboda, náměstek generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a plánování. Zároveň se konference konala v jubilejním 10. roce platnosti tzv. Krizových zákonů. Smyslem těchto konferencí byla a je prezentace teoretických a praktických otázek ochrany společnosti za účasti odborníků z praxe (náměstci krajských ředitelů HZS pro prevenci a plánování), akademické sféry a dalších odborníků. Na prezentaci jednotlivých příspěvků navazovala diskuze k jednotlivým problémům a významné je i neformální setkání praktiků, pedagogů a teoretiků."
(úvodní slovo sborníku)

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 13
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Požadavky ATP_45(D) na hodnocení CBRN událostí
    (Univerzita Pardubice, 2011) Zabadal, Miroslav
    Článek pojednává o novelizované alianční taktické publikaci ATP-45 (D). Charakterizuje změny v pojmosloví, pracovních postupech a metodách, způsobech predikce prostorů ohrožení v případech úniků průmyslových chemických a průmyslových radioaktivních látek.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Povodně v Libereckém kraji v srpnu 2010
    (Univerzita Pardubice, 2011) Vízner, Jaroslav
    Příspěvek shrnuje události, které nastaly při povodni v Libereckém kraji v srpnu 2010. Popisuje průběh likvidace škod, jednotlivé úrovně řízení zásahu a pozitiva a negativa. Dále navrhuje opatření pro zlepšení krizové připravenosti obcí při dalších povodních.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Aplikace krizového řízení do výuky ochrany obyvatelstva na UK FTVS
    (Univerzita Pardubice, 2011) Vilášek, Josef
    V souvislosti s výukou předmětu Krizové řízení ve veřejné správě se u studentů projevují problémy s pochopením nejen odborné terminologie krizového řízení, ale i běžných pojmů z oblasti veřejné správy. Východisko spatřuje v intenzívní snaze správně vysvětlovat všechny pojmy, které jsou uvedeny jak v legislativě, tak i aktualizovaném Terminologickém slovníku krizového řízení.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Některé aspekty bezpečnosti a krizové řízení v dopravě
    (Univerzita Pardubice, 2011) Soušek, Radovan
    Text příspěvku poukazuje na význam dopravy za krizových stav a opatření proveditelná za krizových stav k snadnějšímu zvládání krizových situací. Charakterizuje vznik mimořádných událostí v dopravě vzhledem k jejich původu a jejich kvantifikaci.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Teorie pro praxi
    (Univerzita Pardubice, 2011) Roudný, Radim
    Pojednání se v prvé části zabývá problémem vztahem teorie a praxe. Dále je pojednáno o problematice modelování.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Stav připravenosti zdravotnického systému v České republice na mimořádnou událost a krizové řízení
    (Univerzita Pardubice, 2011) Navrátil, Leoš; Hon, Zdeněk; Halaška, Jiří; Sabol, Jozef; Rosina, Jozef; Ralbovská, Rebeka; Navrátil, Václav
    Současný stav připravenosti zdravotnického systému České republiky na mimořádné události, zejména při kontaminaci postižených osob po použití chemických, biologických, toxinových, radiologických či jaderných zbraní, toxických látek, jaderného materiálu, biologických agens a toxin , nebo jiných vysoce infekčních látek je nedostatečný. To může vést k vážnému ohrožení obyvatel. Je proto žádoucí provést urychlené kroky k nápravě a to jak po stránce materiální a organizační, tak i edukační a informační, včetně příslušného školení a praktického výcviku.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Rizika regionální politiky a rozvoje regionů
    (Univerzita Pardubice, 2011) Lacina, Karel
    Jednou z nejvýznamnějších politik Evropské unie je regionální politika. Jejím klíčovým cílem je zmírňování regionálních a interregionálních disparit oslabujících konkurenceschopnost celých oblastí a majících nebezpečné dopady do sociální sféry. K tomu, aby byla tato politika efektivně prováděna, musí mít volení představitelé a úředníci odpovídající profesní vzdělávání. Další podmínkou je partnerství a budování sítí mezi hlavními aktéry místního a regionálního rozvoje i odpovídající materiální a lidské zdroje. Jejich nedostatečná existence představuje hlavní rizika implementace zásad regionální politiky.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Novelizace krizového zákona
    (Univerzita Pardubice, 2011) Koleňák, Ivan; Miklós, Daniel; Rosinová, Marika
    Zhodnocení deseti let platnosti tzv. krizové legislativy. Zdůvodnění potřeby novelizace krizového zákona (zapracování Směrnice Rady Evropské unie o určování a označování evropských kritických infrastruktur a posuzování potřeby zvýšit jejich ochranu do právního řádu české republiky, vytvoření podmínek pro řešení problematiky kritické infrastruktury na národní úrovni a úprava nejasných vztahů a kompetencí v oblasti krizového řízení na krajské a obecní úrovni). Průběh legislativního procesu a stručný obsah novely krizového zákona, novely nařízení vlády $. 462/2000 Sb. a nově přijatého nařízení vlády ke stanovení průřezových a odvětvových kritérií pro určování prvků kritické infrastruktury.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Ochrana obyvatelstva a krizové a havarijní plánování v praxi a ve výuce
    (Univerzita Pardubice, 2011) Karda, Ladislav
    Ochrana obyvatelstva, v dřívější terminologii civilní ochrana/obrana a k ní přistupující krizové a havarijní plánování jsou nástroje i cíle pro pomoc obyvatelstvu v případě mimořádné události i krizové situace. V praxi používané metody práce je v průběhu let nutno korigovat a k tomu přispívá i novela krizového zákona. Výchova odborně zdatných pracovníků pro jejich pracovní zapojení do různých subjektů státní správy i samosprávy je úkolem školství a i zde je žádoucí provést úpravy v systému, obsahu i formě výuky.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Role znalostí v krizovém řízení
    (Univerzita Pardubice, 2011) Horčička, Aleš
    Soudobá společnost se často označuje jako „znalostní“ nebo „informační“. Do rozhodování manažerů vnáší pozitiva i negativa. Manažeři mají možnost rychle si opatřit velké množství informací s nízkými náklady. Na druhou stranu však velké množství informací může znemožnit efektivní rozhodování. Pro manažery je podstatné využít při rozhodování správné informace a dojít k rozhodnutí včas, k čemuž musí disponovat příslušnými znalostmi. Význam sdílení a používání znalostí vzrůstá v tzv. krizových situacích, které se stále častěji objevují v souvislosti s existencí nových hrozeb (přírodního, technického i lidského původu), a v nichž se manažeři musí rychle rozhodovat. Cílem příspěvku je zdůraznit význam znalostí při rozhodování v krizovém režimu, identifikovat principy práce s nimi a formulovat zásady pro zvýšení efektivity jejich využívání v rozhodovacích procesech krizových manažerů.