Abstrakt:
Práce se zabývá testováním vsádkového typu čipového mikrokalorimetru nazývaného také IC-kalorimetr. Přístroj byl vyvinut na Technické Univerzitě ve Freibergu Dr. Lerchnerem. Jedná se o typ kalorimetru, který není komerčně dostupný, a proto bylo nutné provést řadu experimentů, které přispějí k detailnějšímu popisu a k dokonalejší znalosti zařízení, ke spolehlivému měření a vyhodnocování výsledků a nahradí tak absenci dostupné literatury. Hlavní měřící jednotkou kalorimetru je komerčně dostupný čip NCM-9924 dodávaný firmou Xensor Integration. Charakteristickou veličinou popisující každý čip je citlivost, kterou lze považovat za kalibrační konstantu. Studovanými parametry ovlivňujícími citlivost čipu, přesnost a správnost měření byly teplota, objem reakční směsi, intenzita vlhčení kroužku, individuálnost čipu, temperační doba a tloušťka membrány. Bylo zjištěno, že na stabilitu výstupního signálu mají největší vliv charakter látky na čipu a teplota. Získané poznatky byly využity ke studiu tří enzymatických reakcí: ureázy s močovinou, invertázy se sacharózou a trypsinu s a N?-benzoyl-L-arginin-p-nitroanilid hydrochloridem. U těchto reakcí byly stanoveny reakční entalpie za různých podmínek a studovány vlivy koncentrací enzymu a substrátu, pH, složení pufrů a teploty na rychlost reakcí. Všechny uvedené faktory významně ovlivňují rychlost enzymatických reakcí.