Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses ARPKVD FR (MgA.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/41413

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 15
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Knižná väzba na českých tlačiach behom 18. storočia z fondu benediktínskej kláštornej knižnice v Broumove.
    (Univerzita Pardubice, 2020) Havlenová, Eva; Slovik, Radomír
    Cieľom práce je poskytnúť odbornej verejnosti nové poznatky o českej knihe a knižnej väzbe 18. storočia. Na základe možného prístupu ku knižnému fondu z benediktínskej kláštornej knižnice v Broumove bol realizovaný typologický a reštaurátorský prieskum. V rámci diplomovej práce bol prevedený záznam údajov, spracovanie získaných informácií a ucelenie poznatkov. Praktická časť záverečnej práce zahŕňa prieskum konkrétneho obdobia a reštaurovanie starej tlače z daného knižného fondu.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Slepotisková výzdoba knižních vazeb Vývoj techniky, terminologie a metod dokumentace
    (Univerzita Pardubice, 2019) Zychová, Martina; Slovik, Radomír
    Cílem této diplomové práce je podrobné "seznámení" odborné i laické veřejnosti s technikou slepotisku, jednou z nejstarších a nejpoužívanějších výzdobných technik usňových knižních vazeb. Práce se zaměřuje na popis dané techniky jak po stránce provedení, tak po stránce chemicko-technologické, historii jejího vývoje, možné metody dokumentace (frotáž, digitální fotografie, 3D skener, 3D mikroskop, sterolupa), nejčastěji se objevující poškození a restaurování knižních vazeb se slepotiskovou výzdobou. Snahou bylo sumarizovat dosavadní poznatky o slepotiskové výzdobě jak z české, tak zahraniční literatury, obohatit je o své poznatky a vytvořit tak ucelenou práci, která může sloužit jako "odrazový můstek" pro další badatele zabývající se danou problematikou. Pro účely tvorby této diplomové práce jak po stránce doprovodné obrazové přílohy, tak po stránce studia knižních vazeb se slepotiskovou výzdobou byl využit fond piaristické knihovny v Litomyšli, který je od roku 2018 ve správě Fakulty restaurování Univerzity Pardubice. Součástí diplomové práce je katalog slepotiskové výzdoby gotických knižních vazeb z fondu piaristické knihovny v Litomyšli, který dokumentuje jak jednotlivé použité nástroje, tak celé kompozice.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Historický vývoj oboru Konzervátorství restaurátorství papírových dokumentů a knižní vazby, používaných metod a vzdělávacích institucí v Československu a České republice
    (Univerzita Pardubice, 2018) Vanišová, Milana; Slovik, Radomír; Tomšů, Jana
    Diplomová práce je věnována historickému vývoji oboru Konzervátorství restaurátorství papírových dokumentů a knižní vazby na území Československa a České republiky. Na základě studia historických pramenů předkládá ucelený přehled jeho vzniku. Od archivů, kde se obor začal formovat, až po jasné vyspecifikování jeho významu a náplně. Práce shrnuje konzervátorskou a restaurátorskou metodiku minulosti a konfrontuje ji se současnými metodami i přístupy, a to ve smyslu poučení, z dnešního pohledu nevhodných řešení, ale především také pochopení příčin minulých úvah a rozhodnutí. Práce jako složku vývoje oboru zpracovává přehled historického a současného vzdělávání v této oblasti. Součástí práce jsou osobní vzpomínky pamětníků na své působení a činnost v prvních oficiálních konzervátorských a restaurátorských dílnách i vzdělávacích institucích. Praktická část diplomové práce je věnována provedení rekonzervace historického rukopisu. Na něm dokládá současný respekt k historickým hodnotám památek, na jejich proměny v minulosti a srovnává posun ve vývoji restaurátorských metod.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Zošľachtené papiere. Ich vývoj a použitie v knihe na príkladoch z fondu benediktínskej kláštornej knižnice v Broumove
    (Univerzita Pardubice, 2017) Ulbríková, Lucia; Slovik, Radomír; Krušinský, Rostislav
    Diplomová práca je zameraná na vývoj a použitie zošľachtených papierov v knihe na príkladoch z fondu benediktínskej kláštornej knižnice v Broumove. V rámci prieskumu bolo objavených a spracovaných približne 4660 zväzkov. Zo získaných poznatkov, s využitím dostupnej literatúry je vytvorený prehľad historických druhov zošľachtených papierov. Práca sa zaoberá výskytom zošľachtených papierov v knihe, vývojom jednotlivých techník, terminológiou a pracovným postupom. Text je doplnený obrázkami, ukážkami z knižnice a nákresmi, ktoré pomáhajú vysvetliť danú problematiku. Druhú samostatnú časť diplomovej práce tvorí vzorník zošľachtených papierov. Tvoria ho obrázky vzorov získaných fotodokumentáciou vytypovaných kníh z knižnice.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Celokovové vazby
    (Univerzita Pardubice, 2016) Slovik Vávrová, Hana; Kaše, Jiří
    Diplomová práce navazuje na bakalářskou práci a zabývá se mapováním dochovaných celokovových mosazných vazeb ve sbírkách institucí České republiky. V rámci badatelské činnosti se nám podařilo zachytit celkem 147 těchto výjimečných vazeb, v rozmezí období konce 18. století až 20. let 20. století. Byly zpracovány knihy z 18 sbírkotvorných organizací. Sbírky jediných dvou institucí, a to Uměleckoprůmyslového muzeu v Praze a Muzea Chodska v Domažlicích nemohly být z důvodu probíhajících stavebních prací prozkoumány. Vedle základního zmapování a detailního popsání prozkoumaných vazeb se práce věnuje vývoji uměleckého zpracování (kovotepeckého a ryteckého), výzdobě a ikonografii těchto vazeb. V práci též představujeme možné inspirační zdroje z jiných umělecko-řemeslných výtvorů lidové kultury. O autorech celokovových mosazných vazeb se zmiňujeme v jejím závěru. Vzhledem k rozsáhlosti bude práce rozdělená na tři oddíly: samotný text diplomové práce, katalog celokovových vazeb a katalog ornamentů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Možnosti barvení usně pro účely restaurování
    (Univerzita Pardubice, 2016) Pavlovská, Radka; Ohlídalová, Martina
    Diplomová práce se zabývá problematikou barvení usní v současné restaurátorské praxi. V teoretické části práce na základě odborné literatury uvádí základní chemicko-technologické poznatky o materiálové podstatě usně, jejichž znalost je při zodpovědném restaurátorském zásahu nezbytná. Ze stejných důvodů je v teoretické části práce nastíněn také historický vývoj pokryvu knižní vazby. V experimentální části bylo na základě průzkumu trhu a dotazníkového šetření mezi restaurátory vybráno 13 barviv na useň, která byla testována pro vhodnost použití při restaurování usně. Výsledky testování jsou stěžejním přínosem této práce.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Problematika restaurování objektů z papírmašé. Restaurování loutek ze dvou inscenací ze sbírek Muzea loutkářských kultur v Chrudimi
    (Univerzita Pardubice, 2016) Šikolová, Kateřina; Slovik, Radomír
    Diplomová práce ve své teoretické části shrnuje historii, výrobu a použití papírmašé, a to na základě dostupné literatury. Dále jsou zde uvedeny příklady restaurátorských zásahů na různých dílech, jejichž realizace je popisována v zahraničních článcích. V praktické části se práce věnuje průzkumu a restaurování loutek vyrobených z papírmašé v kombinaci s dalšími materiály. Loutky byly vybrány ze dvou inscenací a jsou součástí rozsáhlé sbírky Muzea loutkářských kultur v Chrudimi.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Restaurování suchého pastelu
    (Univerzita Pardubice, 2015) Živná, Lucie; Čoban, Josef
    Tato práce se zabývá technikou malby suchým pastelem, technologií jeho výroby a jeho historií. Dále pak zpracovává rizika poškození, problematiku restaurování a ukládání děl provedených suchým pastelem. Práce je také doplněna o zhodnocení stavu a způsobu ukládání pastelů ve vybraných sbírkových institucích, přičemž fotografická dokumentace pořízená v těchto institucích slouží k doplnění teoretické části práce. Závěr práce je věnován popisu provedených restaurátorských zásahů na suchých pastelech od Karla Boháčka a Rudolfa Kremličky z majetku Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Knižní vazba na českých tiscích ze 17. a 18. století
    (Univerzita Pardubice, 2014) Bártová, Pavla; Slovik, Radomír; Voit, Petr
    Cílem práce je přinést odborné, ale i laické veřejnosti přehled různých typů knižních vazeb běžně užívaných v 17. a 18. století. Hlavní částí práce je typologie knižních vazeb, která vychází z průzkumu konkrétních dobových vazeb. Průzkum probíhal v několika institucích na různých místech České republiky. Pro pochopení dané problematiky je součástí práce množství nákresů a fotografií.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Ambrotypie ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Koncepce konzervačního zásahu u ambrotypií bez dochované původní adjustace
    (Univerzita Pardubice, 2013) Berdychová, Markéta; Cíglerová, Tereza
    Práce se zabývá detailním průzkumem sbírky ambrotypií v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze, jež čítá celkem osmdesát devět exemplářů této vzácné historické fotografické techniky. Je zde zkoumán nejen způsob adjustace ambrotypií, ale velká pozornost je věnována též poškození či přirozené degradaci. Hlavním výstupem je katalog ambrotypií,bohatě ilustrovaný fotografiemi a mikroskopickými snímky.Druhá část práce je zaměřena na koncepci konzervačního zásahu u ambrotypií bez dochované původní adjustace.