Mykotoxin ochratoxin A a jeho možný vliv na lidské zdraví
Bakalářská práceOmezený přístupDatum publikování
2011
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Ochratoxin A je mykotoxin produkovaný druhy rodu Penicillium a Aspergillus. Jedná se o mykotoxin, který byl nalezen v celé řadě potravin a který představuje pro člověka závažné zdravotní riziko. Byly popsány jeho nefrotoxické, imunosupresivní, teratogenní a karcinogenní vlastnosti. Ochratoxin A se váže na bílkoviny krevní plazmy, což přispívá k jeho dlouhému biologickému poločasu. Přeměny ochratoxinu A v lidském těle nebyly doposud úplně prozkoumány. Mezi jeho nejvýznamnější metabolity patří ochratoxin alfa, epimery hydroxyochratoxinu a derivát s otevřeným laktonovým kruhem. Ochratoxin A je dle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny klasifikován do skupiny 2B (podezřelý karcinogen pro člověka) a je tedy žádoucí snížit jeho přívod na minimum, tzn. zabývat se tzv. řízením rizika s cílem minimalizace zdravotních dopadů u člověka.
Rozsah stran
41 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Klinická biologie a chemie
Studijní program
Speciální chemicko-biologické obory
Signatura tištěné verze
D24980
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
ochratoxin A, Aspergillus, Penicillium, nefrotoxicita, karcinogen, ochratoxin A, Aspergillus, Penicillium, nephrotoxicity, carcinogen