Potravinové alergeny - výskyt, charakteristika, analýza
Bakalářská práceOmezený přístupDatum publikování
2011
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato bakalářská práce se zabývá potravinovými alergeny. V první části je uvedena charakteristika potravinové alergie, pojmenování, evidence alergenů a diagnostika potravinových alergenů. Ke zjišťování potravinových alergií jsou prováděny diagnostické testy např. Prick test, provokační test potravin kontrolovaný dvojitě slepým placebem, atopický epikutánní test atd.
Ve druhé části práci je uveden výskyt alergenů ve vybraných druzích potravin jako např. kravské mléko, ryby, vejce, ořechy, obiloviny a mnoho dalších. Třetí část je věnována stanovení potravinových alergenů a to zejména metodám ELISA, hmotnostní spektrometrií nebo elektroforézou.
Rozsah stran
44 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Pouze v rámci univerzity
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D25030
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
alergeny, potraviny, Prick test, ELISA, Allergens, foodstuffs, Prick test, ELISA