Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.advisor |
Černý, Michal |
cze |
dc.contributor.author |
Levová, Hana
|
|
dc.date.accessioned |
2011-07-11T19:09:18Z |
|
dc.date.available |
2011-07-11T19:09:18Z |
|
dc.date.issued |
2011 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/39162 |
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce je zaměřena na hodnocení nutričního rizika u pacientů s nádory v oblasti ORL. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o nádorech v oblasti ORL, malnutrici, o nutričním rizikovém screeningu a o edukaci v oblasti výživy u onkologických pacientů. Východiskem průzkumného šetření bylo 129 ambulantních pacientů, kteří docházejí na dispenzární kontroly do ORL ambulance. Na základě antropometrických měření, analýzy zdravotnické dokumentace a rozhovoru s pacienty prokázala studie statisticky významnou nutriční rizikovost a signifikantní úbytek hmotnosti po léčbě nádorového onemocnění. Největší ztráty hmotnosti byly zjištěny u pacientů léčených multimodální léčbou, u pacientů po chirurgickém výkonu s blokovou disekcí krčních uzlin a u pacientů s diagnózou karcinom orofaryngu. Problémy s polykáním pevné stravy mělo 34% pacientů, 5% pacientů udávalo potíže s polykáním tekutin a 5% pacientů přijímalo stravu pomocí PEGu. Bylo zjištěno, že 37% pacientů toleruje menší množství stravy, než kolik bylo zvyklé přijímat před onemocněním. Nejčastější potíže při stravování byly dysfagie, odynofagie a sucho v ústech. Nutriční intervence (užívání nutridrinků, zavedení PEGu, nutriční poradna) byly realizovány u 25% pacientů. |
cze |
dc.format |
59 s. |
cze |
dc.format.extent |
1546236 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
cze |
dc.subject |
nádory ORL |
cze |
dc.subject |
malnutrice |
cze |
dc.subject |
nutriční rizikový screening |
cze |
dc.subject |
antropometrie |
cze |
dc.subject |
edukace o výživě |
cze |
dc.subject |
nutriční podpora |
cze |
dc.subject |
problémy při stravování |
cze |
dc.subject |
head and neck cancer |
eng |
dc.subject |
malnutrition |
eng |
dc.subject |
nutritional risk screening |
eng |
dc.subject |
anthropometry |
eng |
dc.subject |
education on nutrition |
eng |
dc.subject |
nutritional support |
eng |
dc.subject |
problems eating |
eng |
dc.title |
Hodnocení výživy u pacientů s nádory v oblasti ORL |
cze |
dc.title.alternative |
Nutritional assessment in patients with head and neck cancer |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Odrážka, Karel |
cze |
dc.date.accepted |
2011 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
This thesis is focused on the assessment of nutritional risks in patients with tumors in the ENT area. The theoretical part summarizes the findings on tumors in the ENT area, malnutrition, nutritional risk screening and on nutritional education on oncology patients. The starting point of the exploratory survey was 129 patients, who attend dispensary controls at the ENT clinic. Based on the anthropometric measurements, analysis of health documentation and interviews with the patients the study proved a statistically high nutritional risk and significant weight loss. The greatest weight losses were observed in patients treated with multimodal therapy, patients after surgery with block dissection of cervical lymph nodes and in patients with a diagnosis of carcinoma of the oropharynx. Problems with swallowing solid food were observed in 37% of patients, 5% of patients reported problems with swallowing liquids and 5% of patients accepted the food with PEG. It was found that 37% of patients tolerated less food than it used to take before the disease. The most common problems in the diet were dysphagia, odynophagia, and dry mouth. Nutritional interventions (nutritional drink use, introduction of PEG, nutritional counseling) were implemented in 25% of patients. |
eng |
dc.description.department |
Katedra ošetřovatelství |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Ošetřovatelství |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Mgr. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta zdravotnických studií |
cze |
dc.identifier.signature |
D23866 |
|
dc.thesis.degree-program |
Ošetřovatelství |
cze |
dc.description.defence |
Hodnocení vedoucího: výborně mínus Hodnocení oponenta: výborně mínus Doplňující otázky k obhajobě: 1. Zjistila jste nějaký vztah mezi malnutricí a stupněm pokročilosti nádoru (stádiem onemocnění)? 2. Doporučujete zahájit nutriční screening před onkologickou léčbou nebo v jejím průběhu? Obhajoba diplomové práce s prezentací výborná. |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|