dc.contributor.advisor |
Staněk, Václav |
|
dc.contributor.author |
Havlová, Andrea
|
|
dc.date.accessioned |
2011-06-01T13:34:14Z |
|
dc.date.available |
2011-06-01T13:34:14Z |
|
dc.date.issued |
2011 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/38759 |
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce byla analýza volných aminokyselin vyskytujících se ve vzorcích medu pomocí kapilární zónové elektroforézy ve spojení s UV detekcí při 245 nm. Standardní roztoky aminokyselin a roztoky vzorků medu byly před vlastní CZE separací derivatizovány reakcí s fenylisothiokyanátem. Stabilita připravených derivátů byla ověřena v rozmezí sedmi po sobě jdoucích dnů. Nejlepší separace analyzovaných fenylthiokarbamoyl derivátů sledovaných aminokyselin bylo dosaženo ve fosfátovém pufru o koncentraci 0,030 mol/l a pH 7,40 s přídavkem beta-cyklodextrinu o koncentraci 0,004 mol/l. V devíti vzorcích medu od českých komerčních výrobců a soukromých včelařů byly identifikovány přítomné aminokyseliny. |
cze |
dc.format |
61 s., XII s. obr. příl. |
cze |
dc.format.extent |
2643572 bytes |
|
dc.format.mimetype |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná bez omezení od roku 2021 |
cze |
dc.subject |
Kapilární zónová elektroforéza |
cze |
dc.subject |
aminokyseliny |
cze |
dc.subject |
med |
cze |
dc.subject |
cyklodextrin |
cze |
dc.subject |
Capillary zone electrophoresis |
eng |
dc.subject |
amino acids |
eng |
dc.subject |
honey |
eng |
dc.subject |
cyklodextrin |
eng |
dc.title |
Analýza volných aminokyselin v medu pomocí kapilární zónové elektroforézy |
cze |
dc.title.alternative |
CZE Analysis of Free Amino Acids in Honey |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Metelka, Radovan |
|
dc.date.accepted |
2011 |
|
dc.description.abstract-translated |
The goal of this thesis is the analysis of free amino acids occurring in honey samples by capillary zone electrophoresis with UV detection (245 nm). Standard solutions of amino acids and sample solutions were pre-capillary derivatized by phenylisothiocyanate. Derivatives stability was verified in seven consecutive days. The best separation of phenylthiocarbamyl amino acids derivatives was achieved in 0.030 M phosphate buffer (pH = 7.40) containing 0.004 M beta-cyclodextrin. Free amino acids were positively identified in nine different Czech commercial honey samples and samples acquired from private bee-keepers. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D23814 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy zkušební komise. |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |