Analýza volných aminokyselin v medu pomocí kapilární zónové elektroforézy
Diplomová práceDatum publikování
2011
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Cílem této práce byla analýza volných aminokyselin vyskytujících se ve vzorcích medu pomocí kapilární zónové elektroforézy ve spojení s UV detekcí při 245 nm. Standardní roztoky aminokyselin a roztoky vzorků medu byly před vlastní CZE separací derivatizovány reakcí s fenylisothiokyanátem. Stabilita připravených derivátů byla ověřena v rozmezí sedmi po sobě jdoucích dnů. Nejlepší separace analyzovaných fenylthiokarbamoyl derivátů sledovaných aminokyselin bylo dosaženo ve fosfátovém pufru o koncentraci 0,030 mol/l a pH 7,40 s přídavkem beta-cyklodextrinu o koncentraci 0,004 mol/l. V devíti vzorcích medu od českých komerčních výrobců a soukromých včelařů byly identifikovány přítomné aminokyseliny.
Rozsah stran
61 s., XII s. obr. příl.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce bude přístupná bez omezení od roku 2021
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D23814
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Kapilární zónová elektroforéza, aminokyseliny, med, cyklodextrin, Capillary zone electrophoresis, amino acids, honey, cyklodextrin