Analýza volných aminokyselin v medu pomocí kapilární zónové elektroforézy

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Staněk, Václav
dc.contributor.author Havlová, Andrea
dc.date.accessioned 2011-06-01T13:34:14Z
dc.date.available 2011-06-01T13:34:14Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/38759
dc.description.abstract Cílem této práce byla analýza volných aminokyselin vyskytujících se ve vzorcích medu pomocí kapilární zónové elektroforézy ve spojení s UV detekcí při 245 nm. Standardní roztoky aminokyselin a roztoky vzorků medu byly před vlastní CZE separací derivatizovány reakcí s fenylisothiokyanátem. Stabilita připravených derivátů byla ověřena v rozmezí sedmi po sobě jdoucích dnů. Nejlepší separace analyzovaných fenylthiokarbamoyl derivátů sledovaných aminokyselin bylo dosaženo ve fosfátovém pufru o koncentraci 0,030 mol/l a pH 7,40 s přídavkem beta-cyklodextrinu o koncentraci 0,004 mol/l. V devíti vzorcích medu od českých komerčních výrobců a soukromých včelařů byly identifikovány přítomné aminokyseliny. cze
dc.format 61 s., XII s. obr. příl. cze
dc.format.extent 2643572 bytes
dc.format.mimetype application/pdf
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce bude přístupná bez omezení od roku 2021 cze
dc.subject Kapilární zónová elektroforéza cze
dc.subject aminokyseliny cze
dc.subject med cze
dc.subject cyklodextrin cze
dc.subject Capillary zone electrophoresis eng
dc.subject amino acids eng
dc.subject honey eng
dc.subject cyklodextrin eng
dc.title Analýza volných aminokyselin v medu pomocí kapilární zónové elektroforézy cze
dc.title.alternative CZE Analysis of Free Amino Acids in Honey eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Metelka, Radovan
dc.date.accepted 2011
dc.description.abstract-translated The goal of this thesis is the analysis of free amino acids occurring in honey samples by capillary zone electrophoresis with UV detection (245 nm). Standard solutions of amino acids and sample solutions were pre-capillary derivatized by phenylisothiocyanate. Derivatives stability was verified in seven consecutive days. The best separation of phenylthiocarbamyl amino acids derivatives was achieved in 0.030 M phosphate buffer (pH = 7.40) containing 0.004 M beta-cyclodextrin. Free amino acids were positively identified in nine different Czech commercial honey samples and samples acquired from private bee-keepers. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D23814
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy zkušební komise. cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet