dc.contributor.advisor |
Beňová, Blanka |
|
dc.contributor.author |
Brynda, Jaroslav
|
|
dc.date.accessioned |
2011-06-01T13:27:51Z |
|
dc.date.available |
2011-06-01T13:27:51Z |
|
dc.date.issued |
2011 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/38746 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá identifikací a kvantifikací vybraných těkavých látek ve vzorcích sudových vín. V teoretické části je uveden přehled chemického složení látek vyskytujících se ve víně, jejich charakteristika a možnosti analytického stanovení. Jsou zde i popsány základy plynové chromatografie a mikroextrakční techniky. Experimentální část zahrnuje chromatografickou analýzu těkavých látek; zejména alkoholů, organických kyselin a jejich funkčních derivátů - esterů. Chromatografická analýza byla provedena na 11 vzorcích sudových vín; z toho bylo 7 vín červených, 3 vína bílá a 1 růžové. |
cze |
dc.format |
62 s. |
cze |
dc.format.extent |
5267877 bytes |
|
dc.format.mimetype |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce bude přístupná bez omezení od roku 2021 |
cze |
dc.subject |
plynová chromatografie |
cze |
dc.subject |
mikroextrakce na tuhou fázi |
cze |
dc.subject |
těkavé látky |
cze |
dc.subject |
víno |
cze |
dc.subject |
gas chromatography |
eng |
dc.subject |
solid phase microextraction |
eng |
dc.subject |
volatile compounds |
eng |
dc.subject |
wine |
eng |
dc.title |
Chromatografická analýza vína |
cze |
dc.title.alternative |
Chromatographic analysis of wine |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Komárek, Karel |
|
dc.date.accepted |
2011 |
|
dc.description.abstract-translated |
This dissertation deals with the identification and quantification of selected volatile compounds in wine barrel samples. The theoretical section provides an overview of the chemical composition of substances present in wine, their characteristics and the possibility of analytical determination. There are also described the basics of gas chromatography and micro extract techniques. The experimental part includes chromatographic analysis of volatile compounds, especially alcohols, organic acids and their functional derivatives - esters. Chromatographic analysis of the determination was made on 11 samples from barrels of wine, of which there were 7 red wines, 3 white wines and 1 rose. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D23820 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student přednesl obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy zkubšení komise. |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |