Přístup k e-verzi:Práce bude přístupná bez omezení od roku 2021
Studijní obor:Hodnocení a analýza potravin
Abstrakt:
V teoretické části se tato diplomová práce zabývá popisem vlastností, rozdělením a výskytem silic. Také je zde uvedeno využití silic a jejich vliv na lidské zdraví. Další kapitola je věnována metodám kapalinové mikroextrakce. Důraz je kladen na metodu mikroextrakce jednou kapkou, její historii, princip, instrumentaci a aplikaci v potravinářském průmyslu. V experimentální části byla provedena jednoduchá validace metody mikroextrakce jednou kapkou s přímým vzorkováním (DI-SDME) pro analýzu složek silic v nealkoholických nápojích. Analyzováno bylo 10 vzorků bylinných čajů a 5 vzorků ledových čajů. Dosažené výsledky byly porovnány s hodnotami získanými destilační metodou. Sledované složky silic byly analyzovány na plynovém chromatografu s plamenovým ionizačním detektorem. Také byla provedena optimalizace způsobu přípravy nápoje a senzorické hodnocení vybraných bylinných čajů.