Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses ÚVSP FES (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/3869

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 37
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Hodnocení kvality udržitelného rozvoje regionu pomocí agregovaných ukazatelů
    (Univerzita Pardubice, 2012) Altová, Pavla; Obršálová, Ilona; Baťa, Robert
    Práce se zabývá problematikou udržitelného rozvoje. Pozornost věnuje sledování a měření udržitelného rozvoje pomocí indikátorů, a to především agregovaným indikátorům. Závěr práce je zaměřen na analýzu ekonomického pilíře udržitelného rozvoje v Pardubickém kraji a na vytvoření a aplikaci vlastního agregovaného ukazatele.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Komparace alternativ využití obnovitelných zdrojů pro vytápění domácností z ekonomického hlediska
    (Univerzita Pardubice, 2012) Harantová, Michaela; Baťa, Robert; Brychtová, Šárka
    V první části této diplomové práce je pojednáno o obnovitelných zdrojích, legislativě,která je upravuje a rovněž o jejich výhodách. Dále jsou zde uvedeny také jednotlivé druhy obnovitelných zdrojů, kterými jsou solární energie, vodní energie, větrná energie, geotermální energie a není opomenuta ani energie biomasy a biopaliv. Tato diplomová práce se též zabývá neobnovitelnými zdroji energie i podporou využívání obnovitelných zdrojů a to jak na úrovni municipalit a státu, tak na úrovni Evropské unie. V této práci je také popsána charakteristika jednotlivých zařízení, které využívají obnovitelných zdrojů pro zajištění tepla pro rodinné domy a které je možné v našich geografických podmínkách využít. Poslední část je pak zaměřena na samotný návrh komparace těchto jednotlivých zařízení pro majitele rodinného domu, který uvažuje o modernizaci otopné soustavy a o využití obnovitelného zdroje. Při této komparaci je použita metoda párového srovnávání pro stanovení významnosti jednotlivých kritérií a užitková funkce pro samotnou komparaci.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Efektivnost systému separovaného sběru města Pardubic
    (Univerzita Pardubice, 2012) Doubek, Ondřej; Obršálová, Ilona; Baťa, Robert
    Cílem práce je na základě vypracované analýzy odpadového hospodářství města Pardubic a nástrojů jeho regulace posoudit efektivnost jednotlivých segmentů systému odpadového hospodářství města. První část práce podává informace o základních legislativních dokumentech v ČR a EU. Účelem druhé části je zasvětit čtenáře do problematiky odpadů a odpadového hospodářství, představit a vysvětlit základní pojmy týkající se tohoto problému. Třetí kapitola práce popisuje správné zásady pro vytváření dobře fungujícího integrovaného systému nakládání s odpady, jeho prvky, principy a obvykle využívané nástroje. Čtvrtá kapitola analyzuje jednotlivé složky odpadového hospodářství města Pardubic a uvádí návrhy na zlepšení systému.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Srovnání rozvojového potenciálu malých a velkých sídel
    (Univerzita Pardubice, 2011) Stehlík, Vojtěch; Šilhánková, Vladimíra; Maštálka, Martin
    Práce je zaměřena na srovnání rozvojového potenciálu malých a velkých sídel, a to jak po stránce teoretické, tak i po stránce praktické. Ta studuje daný problém na vybraných 13 obcích Pardubického kraje, kde na základě závěrečných účtů sledovaných za léta 2008 - 2010 bude analyzováno a porovnáno hospodaření těchto vybraných obcí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Strategický plán obce / města z pohledu rovných příležitostí (gender analýza strategického plánu)
    (Univerzita Pardubice, 2011) Rejmanová, Ludmila; Šilhánková, Vladimíra; Kučerová, Zita
    Práce se zabývá rovnými příležitostmi ve strategickém plánování. Jejím cílem je provedení genderové analýzy strategického plánu vybrané obce / města a její následné zhodnocení. Součástí je i navržení metodiky pro aplikaci genderové analýzy strategických dokumentů obcí, měst a regionů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Hodnocení škod na životním prostředí
    (Univerzita Pardubice, 2011) Králíčková, Zuzana; Obršálová, Ilona; Baťa, Robert
    Tato diplomová práce se zabývá problematikou hodnocení škod na environmentálních zdrojích a předkládá ukázku aplikace metody kontingentního oceňování na případu výstavby naučné stezky "Viselce". Teoretická část práce je zaměřena na seznámení a vysvětlení pojmů, které souvisí s environmentálním prostředím. Dále je zde uveden stručný historický přehled, také současné přístupy k pojetí hodnoty a v neposlední řadě charakteristika několika oceňovacích metod. Praktická část se věnuje aplikaci kontingentní metody oceňování prostřednictvím dotazníkového šetření, která je demonstrována na konkrétním příkladu vybudování naučné stezky v rekreační oblasti v okolí města Holice. V závěru je provedeno zhodnocení celého průzkumu a vyjádřeny návrhy na zlepšení řešené situace.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Český a evropský ombudsman jako ochránci před špatnou správou
    (Univerzita Pardubice, 2011) Bendová, Martina; Pomahač, Richard; Krupař, Milan
    Diplomová práce se zabývá činností evropského a českého ombudsmana. Jejím cílem je porovnání aktivit obou veřejných ochránců práv s důrazem na rozlišování mezi dobrou a špatnou správní praxí. Poslední část se zaměřuje na analýzu vybraných případů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vývoj krajského zřízení
    (Univerzita Pardubice, 2011) Janáčková, Jitka; Charbuský, Miloš
    Diplomová práce se zabývá historickým vývojem krajského zřízení a porovnáním Libereckého kraje s dalšími kraji. První část práce je věnována historickému vývoji krajského zřízení. Na to navazuje popis činnosti jednotlivých orgánů a odborů krajského úřadu Liberec. V poslední části práce je pomocí výpočtů a grafů provedeno porovnání Libereckého kraje s dalšími vybranými kraji. Cílem práce bylo potvrdit či vyvrátit hypotézu, že Liberecký kraj je srovnatelný s dalšími vybranými kraji.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Strategické dokumenty v každodenní praxi českých měst
    (Univerzita Pardubice, 2011) Kuricová, Petra; Maštálka, Martin
    Cílem této diplomové práce je zhodnocení praktického využití strategického plánu a jeho dopadů na život obyvatelstva města. První část se zabývá vývojem regionální politiky a strategického plánování. V druhé části je analyzován plán vybraného města - Hradce Králové a na dvou klíčových oblastech jsou hodnoceny praktické dopady strategického plánování na život lidí.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Zhodnocení využitelnosti obnovitelných zdrojů Pardubického kraje
    (Univerzita Pardubice, 2011) Novotná, Hana; Baťa, Robert
    Předmětem diplomové práce "Zhodnocení využitelnosti obnovitelných zdrojů Pardubického kraje" je analýza obnovitelných zdrojů energie, jejich rozsah a možnosti využívání v oblasti Pardubického kraje. Zjištění spotřeby elektrické energie v regionu. A výpočet technicky využitelného potenciálu našeho regionu. Dále pak zjištění celkového dostupného potenciálu obnovitelných zdrojů Pardubického kraje a vypracování doporučení pro úsporná opatření.