Digitální knihovnaUPCE
 

Přežívání arkobakterů v některých nápojích

Diplomová práceOmezený přístup

Abstrakt

Teoretická část diplomové práce obsahuje kapitoly, které se zabývají charakteristikami rodu Arcobacter spp., jejich výskytem, a s tím spojenými alimentárními dopady. V dalších kapitolách je věnován prostor pro antimikrobiální látky a vlivy působící na mikroorganismy, antioxidační sloučeniny, charakteristiku a technologii výroby piva a pro antimikrobiální vlivy piva a vína. Experimentální část diplomové práce je zaměřena na přežívání Arcobacter spp. v některých nápojích. Byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace ethanolu pro některé druhy arkobakterů. Dále bylo zjišťováno přežívání vybraných arkobakterů v testovaných vzorcích několika druhů piv a v modelu žaludečního obsahu. Výsledky jsou porovnány se stanoveným obsahem typických antioxidačních sloučenin metodou kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí a s hodnotami antioxidační aktivity stanovené různými metodami.

Rozsah stran

129 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce bude přístupná bez omezení od roku 2021

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D23825

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Arcobacter spp, antimikrobiální látky, antioxidanty, antioxidační aktivita, HPLC fenolických sloučenin, inaktivace, vliv ethanolu, model žaludku, pivo, Arcobacter spp, antimicrobial compounds, antioxidants, antioxidant activity, HPLC of fenolic compounds, inactivation, effect of ethanol, model stomach, beer

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced