Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses ÚSII FES (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/3866

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 429
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Kybernetická bezpečnost a ochrana dat
    (Univerzita Pardubice, 2024) Oberfalcerová, Monika; Čapek, Jan; Hub, Miloslav
    Tato diplomová práce se věnuje problematice kybernetické bezpečnosti a ochrany dat ve vybraném podniku. Úvodní část práce představuje základní pojmy a principy v oblasti kybernetické bezpečnosti. Na základě konzultací s IT managementem dané společnosti byla provedena SWOT analýza a na jejím základě jsou dále navržena specifická opatření ke zlepšení kybernetické bezpečnosti, včetně organizačních, procesních a technologických doporučení. Práce poskytuje praktická doporučení, která mohou významně přispět k ochraně citlivých dat a zvýšení celkové bezpečnosti podniku. Výsledky práce nabízejí nejen nové poznatky o kybernetické bezpečnosti v konkrétním podniku, ale také metodiku pro zlepšení bezpečnostních opatření v podobných organizacích.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Kybernetická bezpečnost a ochrana dat ve vybraném podniku
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hroch, Michal; Příhodová, Kateřina; Horák, Oldřich
    Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku kyberbezpečnosti a ochrany dat ve vybraném podniku. V průběhu práce byla provedena analýza kybernetické bezpečnosti s pomocí metodologie, která zahrnovala analýzu ochrany dat, ochranu proti phishingu a ransomwaru, osobní rozhovory se zaměstnanci, simulaci phishingového útoku a skenování zranitelností. Práce identifikovala nedostatky v bezpečnostním systému a navrhla konkrétní nápravná opatření. Výsledky této práce přinášejí nejenom nové poznatky o kybernetické bezpečnosti v konkrétním podniku, ale také metodiku pro zlepšení bezpečnostních opatření v podobných organizacích.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Současné trendy v bezdrátových datových sítích z pohledu využití ve firmě
    (Univerzita Pardubice, 2024) Koula, Jiří; Horák, Oldřich; Čapek, Jan
    Tato diplomová práce se zabývá návrhem bezdrátové sítě pro modelový subjekt, a to celkem ve třech variantách, který využívá moderních vysokorychlostních technologií za účelem zvýšení rychlosti, spolehlivosti a snížení latence. V práci jsou nejprve shrnuty náležitosti, které jsou nezbytné pro provoz těchto bezdrátových sítí. V textu jsou dále prezentovány příklady využití těchto technologií ve světě. Práce obsahuje detailní popis konfigurace příjmové antény, routeru, switche a přístupových bodů od výrobců MikroTik, TP-Link, Ruijie Networks a Ubiquiti pracujících s mesh technologií. Nakonec je provedeno ekonomické zhodnocení a vyhodnocení nasazení síťových prvků.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Využití RGB obrazových dat pro monitoring vodních ploch
    (Univerzita Pardubice, 2024) Poskočil, Pavel; Komárková, Jitka; Sedlák, Pavel
    Diplomová práce se zabývá analýzou RGB obrazových dat pořízených z bezpilotních leteckých prostředků. Obsahem diplomové práce je teoretický popis dálkového průzkumu Země, digitálního zpracování obrazových záznamů a posouzení současné problematiky. Praktická část zahrnuje využití různých metod digitálního zpracování obrazu, především zaměřených na provedení automatické klasifikace pro vytvoření tematických map zemského povrchu a jejich hodnocení.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Usability and Accessibility Considerations as an Approach of Geoportals Improvement
    (Univerzita Pardubice, 2024) Jazi, Sharmine Tatenda; Komárková, Jitka; Hub, Miloslav
    The thesis focuses on the usability and accessibility considerations as an approach of geoportals improvement. The aim of this thesis is to examine how usability and accessibility concerns can support geoportals improvement, stressing the significance of user-centred design principles and accessibility standards. The study evaluated two web-GIS applications, Lithuania and Estonia, using heuristic assessment. The assessment involved experts examining the systems against predefined usability principles. The results showed significant differences between the two applications. Estonia had superior usability, with a more flexible scalebar feature, while Lithuania had a routing feature. Both applications had shortcomings in legend presentation, with Estonia having a broader range of layers and Lithuania's orthophoto layer offering up-to-date imagery.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Cloud Computing in the EU - Drivers and Challenges
    (Univerzita Pardubice, 2024) Htoo, Sann Thawdar; Kopáčková, Hana; Komárková, Jitka
    The thesis aims to present a comprehensive overview of cloud adoption in the European Union. It explores the benefits and challenges associated with cloud usage in selected member states. The subject has been thoroughly studied through both quantitative and qualitative research methods. The quantitative research utilized Eurostat data, while the qualitative research employed the PRISMA method for document analysis. The thesis provides valuable insights into the current state of cloud adoption across the EU member states. It offers statistical evidence to support the growth rates and spending patterns based on the enterprise size and time frame.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Využití informačních systémů pro zajištění bezpečí seniorů v domácnostech
    (Univerzita Pardubice, 2024) Olivová, Lenka; Hub, Miloslav; Kopáčková, Hana
    Práce je věnována možnostem využívání informačních systému při péči o seniora v domácnosti. Její součástí je dotazníkové šetření, které zkoumá současnou situaci a zabezpečovací strategie pečujících o seniora, nejčastěji z řad rodinných příslušníků. Dále jsou vytyčeny společné rysy zabezpečení domácnosti seniora, které se dále větví dle jeho specifických vlastností a potřeb.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Fyzická bezpečnost společenství vlastníků jednotek
    (Univerzita Pardubice, 2024) Paleček, Ondřej; Hub, Miloslav; Petr, Pavel
    Diplomová práce má za cíl navrhnout bezpečnostní politiku vybraného společenství vlastníků jednotek v souvislosti s jeho fyzickou bezpečností. Na základě analýzy fyzické bezpečnosti vybraného společenství dojde k identifikaci nedostatků v jeho zabezpečení. V samotném závěru diplomové práce je navrženo možné řešení těchto nedostatků.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Bezpečnost studentů Univerzity Pardubice při mimořádných událostech
    (Univerzita Pardubice, 2024) Pavlík, Daniel; Hub, Miloslav; Čapek, Jan
    Tato diplomová práce se zabývá bezpečností studentů Univerzity Pardubice při mimořádných událostech. Teoretická část je zaměřena na analýzu bezpečnostní politiky univerzity, legislativy, dostupných metodik a činností orgánů zapojených do řešení mimořádných událostí. Dále práce popisuje problematiku ochrany měkkých cílů a jsou vybrány a popsány tři amokové útoky z České republiky. Součástí práce je analýza polostrukturovaných rozhovorů se studenty univerzity a výběr alternativních bezpečnostních opatření. Závěrečná část práce se zabývá návrhem implementace navrhovaných opatření.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vulnerability management cloudového prostředí
    (Univerzita Pardubice, 2024) Láf, Jiří; Hub, Miloslav; Horák, Oldřich
    S přechodem organizací ke cloudovým technologiím se objevují nové bezpečnostní výzvy a hrozby, které vyžadují revizi a adaptaci správy zranitelností. Tato diplomová práce se zabývá problematikou detekcí a správy zranitelností v cloudovém prostředí na základě poznatků, ze stávajícího přístupu v tradičním datacentru. Cílem této práce je identifikovat specifika procesu správy zranitelností v cloudu, analyzovat nedostatky a výzvy spojené s tímto přechodem a navrhnout strategie a opatření pro zlepšení bezpečnosti v cloudovém prostředí.