Digitální knihovnaUPCE
 

Habilitační práce / Habilitation theses FES

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/3854

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 15
  • Náhled
    Habilitační práceOmezený přístup
    Brownfieldy jako výzva pro veřejný sektor
    (Professional Publishing, 2023) Turečková, Kamila
  • Náhled
    Habilitační práceOtevřený přístup
    Význam sociálního kapitálu pro budování inovačních ekosystémů
    (Univerzita Pardubice, 2021) Prokop, Viktor
    Předchozí výzkum potvrdil důležitost vytváření spolupracujících sítí pro dosahování inovativních výstupů. V době otevřených inovací, kdy se ekonomiční aktéři nespoléhají pouze na interní kapacity, ale jsou stále více otevřeni okolnímu prostředí, však nemusí spolupráce stačit, aby si tyto entity vybudovaly konkurenční výhodu. Budování interního a externího sociálního kapitálu vedoucí k vytvoření přidané hodnoty proto představuje klíčový úkol jednak pro vrcholový management firem, protože do těchto procesů zavádí prvky důvěry, které mohou v dlouhodobém horizontu hrát klíčovou roli, ale také pro tvůrce veřejných politik, kteří se starají o vytváření vhodného pro-inovativního prostředí. Setkávání kooperujících partnerů (interních i externích) jsou proto považována za zásadní součást života firem, protože umožňují tok znalostí a budování sociálního kapitálu ve společnosti a s externími partnery. Tato habilitační práce proto vychází z teorií sociálního kapitálu, otevřených inovací a vyšších vrstev a zkoumá vliv tvorby interního a externího sociálního kapitálu formou osobních setkávání top manažerských týpů na klíčové firemní výstupy (produktové inovace a růst prodejů) a na inovační aktivity firem.
  • Náhled
    Habilitační práceOtevřený přístup
    Regionální specifika lokalizace, atraktivity a chování strany poptávky: příklad nákupních center brněnského regionu
    (Univerzita Pardubice, 2020) Kunc, Josef
    Maloobchod patří do obslužného sektoru, jenž je v současnosti nejsilnějším a nejdynamičtěji rostoucím sektorem světového hospodářství. Český maloobchod prochází obdobím největších změn v celé své historii. Fenomén nákupních center je patrně nejvýraznějším projevem současného maloobchodu v České republice. Nejedná se pouze o často nepřehlédnutelný fyzický vzhled, ale zejména o ekonomický, společenský a kulturní fenomén nákupního centra, které generačně změnilo dlouhodobě zaběhlé vzorce nákupního chování a spotřebitelských preferencí většiny populačních skupin. Předložená práce využívá multidisciplinární přístup, který je pro uchopení řešeného tématu relevantní. Texty se opírají o vybrané aspekty blízkých vědních disciplín, jimiž jsou primárně ekonomická a regionální geografie a prostorová a regionální ekonomie, ale jsou také rozšířeny o prvky sociologie a psychologie, ale jsou také rozšířeny o prvky marketingu a managementu, vždy s prostorovým/regionálním akcentem. Práce tedy propojuje tři základní přístupy – prostorový, ekonomický a společenský. Práce je složena ze dvou celků. První část textu je věnována teoreticko-metodickému ukotvení řešené problematiky, přičemž se (za stručným vstupním souhrnem transformace maloobchodu v ČR) zaměřuje na teoretické a metodické aspekty lokalizace, lokalizačních strategií, dojížďky a prostorové mobility, atraktivity a úspěšnosti, marketingu a managementu, nákupního chování a motivací ze strany poptávky (spotřebitelů) a také aktuálních společenských a ekonomických výzev a budoucnosti; propojujícími prvky jsou oborově regionální rozvoj, regionální/prostorová ekonomie, ekonomická/regionální geografie, nákupní chování a sledované ekonomické subjekty – nákupní centra. Druhou část tvoří soubor devíti odborných textů publikovaných v časopisech indexovaných v databázi Web of Science a Scopus. První tři texty mají spíše teroretický, přehledový a komparační charakter, přičemž spojovacím článkem je maloobchod, zejména fenomén nákupních center a jeho prostorové (lokalizační), ekonomické a společenské aspekty. V dalších textech jsou již představeny vybrané konkrétní výsledky rozsáhlých výzkumů v modelovém území brněnské aglomerace/Brněnské metropolitní oblasti, přičemž se jednalo o zkoumání prostorových/regionálních, ekonomických a společenských vazeb, nákupního chování a spotřebitelských trendů a také marketingových a manažerských výzev zohledněných ze strany poptávky. Výzkumy byly prováděny jak v obcích v (širším) zázemí Brna, tak uvnitř městské struktury, respektive v rámci maloobchodních jednotek, především nákupních center.
  • Náhled
    Habilitační práceOtevřený přístup
    Metody informační podpory pro potřeby veřejného sektoru při utváření a realizaci veřejných politik
    (Univerzita Pardubice, 2019) Baťa, Robert
    Habilitační práce se zabývá oblastí veřejných politik v kontextu udržitelné energetiky. Zvolený pracovní postup vychází z přehledu determinantů, které v obecné rovině ovlivňují jak utváření náplně veřejných politik, tak jejich realizaci. Na tomto základě jsou navrženy a následně aplikovány modifikované metody managementu látkových a energetických toků pro potřeby veřejného sektoru. Ve třech případových studiích je demonstrováno, že v rámci vybraných okruhů, které představují předmět veřejných politik a následně jsou transformovány do jejich konkrétní náplně, lze poskytnout zejména realizátorům, ale i tvůrcům těch politik nástroje, které srozumitelným a objektivním způsobem prezentují informace o povaze procesů, jež jsou předmětem jejich rozhodování. Tento multioborový pohled, a v rámci něho navržené nástroje tak překlenují potenciální neefektivitu, která může být výsledkem politických rozhodnutí o procesech technického rázu a zvyšují tak efektivitu při dosahování cílů v oblasti veřejných politik, v tomto případě v oblasti udržitelné energetiky.
  • Habilitační práce
    Implementace inovační politiky v českých regionech
    (Univerzita Pardubice, 2019) Klímová, Viktorie
    Hlavním zdrojem konkurenceschopnosti vyspělých zemí a regionů jsou v současné době inovace, a proto je jim věnována náležitá pozornost v ekonomické teorii i politické praxi. Inovační politika ovlivňuje inovační procesy, usiluje o zvýšení inovační výkonnosti a napomáhá klíčovým aktérům překonat bariéry v inovačním prostředí. Inovace jsou považovány za teritoriální záležitost, neboť k jejich vzniku přispívají jedinečné podmínky regionů. To je důvodem, proč je implementace inovační politiky důležitá na národní i regionální úrovni. Inovační výkonnost regionů je ovlivněna podniky, neboť právě ty zavádí inovace na trh a generují ekonomické efekty z úsilí vloženého do výzkumných a inovačních aktivit. Habilitační práce se zabývá inovační politikou, a to zejména tou částí inovační politiky, jejíž hlavní cílovou skupinou jsou firmy. Jejím hlavním cílem je zpracovat a předložit komplexní teoretický pohled na inovační politiku. Cílem práce je také identifikovat, analyzovat a zhodnotit nástroje inovační politiky, které jsou aplikovány v České republice. Práce se zabývá vymezením inovační politiky, jejími nástroji a způsoby implementace na národní i regionální úrovni. Empirická část přináší analýzu nástrojů české národní inovační politiky a jejich souhrnnější hodnocení prostřednictvím různých vybraných metod. Důraz je položen na intenzitu využívání nástrojů v regionech. Práce se zaměřuje také na aktivitu českých krajů při provádění jejich vlastní inovační politiky. Na základě provedeného výzkumu jsou sestaveny implikace pro českou inovační politiku.
  • Habilitační práce
    Informační systémy pro spolupráci obyvatel a veřejné správy v konceptu chytrých měst
    (Univerzita Pardubice, 2019) Kopáčková, Hana
    Tato práce se zabývá analýzou procesu osvojování informačních systémů pro spolupráci občanů a veřejné správy v chytrých městech České republiky. Jako příklad takového systému je vybrán informačních systém hlášení závad (ISHZ), který umožňuje občanům nahlásit závady na obecním majetku, zhoršující se kvalitu života v obci. Součástí práce je realizace komplexní studie hodnotící úroveň rozšíření ISHZ v rámci České republiky, ověření Rogersovy difúzní teorie z hlediska rychlosti osvojování technologických inovací na úrovni obcí i obyvatel a realizace simulačního modelu pro ověření přínosů ISHZ.
  • Habilitační práce
    Umělé neuronové sítě a jejich využitelnost v praxi
    (2019) Kotyrba, Martin
    Tato habilitační práce se zabývá publikovanými výsledky autora a kolektivu spoluautorů na téma umělých neuronových sítí a jejich využitelnosti v praxi. Jejím cílem bylo popsat využití umělých neuronových sítí v aplikacích, které jsou použitelné v praxi s uvedením autorova přínosu. Jádrem habilitační práce jsou výsledky několika významných vybraných článků, které byly publikovány v mezinárodních časopisech a sbornících mezinárodních konferencí. Hlavním přínosem předložené práce je široká škála vlastních algoritmů a postupů aplikovaných na vybrané problémy převážně praktického uplatnění. V práci jsou uvedeny detailní popisy každého z uvažovaných přístupů zároveň s jejich analýzou. Publikace autora, které byly použity jako podklad pro vypracování předložené habilitační práce, byly vybrány tak, aby odrážely jeho řešitelský podíl, jak při formulaci a řešení studovaného problému, tak i při jeho implementaci.
  • Habilitační práce
    Optimalizačné heuristiky v komplexných sieťach
    (Univerzita Pardubice, 2018) Dirgová Luptaková, Iveta
    Predložená habilitačná práca podáva stručný všeobecný prehľad o problematike komplexných sietí so zameraním na heuristiky využívané v ich analýze, predovšetkým pri nájdení komunít a väzieb medzi nimi, prípadne aj pri využití algoritmov založených na nerónových sieťach. Aplikácie týchto prístupov se dajú nájsť od testovania robustnosti internetových či elektrických rozvodných sietí, návrhov stratégií dekompozície škodlivých sietí, až po hľadanie nových prístupov k atypickým variáciám problému obchodného cestujúceho.
  • Habilitační práce
    Grafická notace vizuálních programovacích jazyků v GIS
    (Univerzita Pardubice, 2016) Dobešová, Zdena
    Tato habilitační práce hodnotí z hlediska kognice workflow diagramů šest komponent vizuálních programovacích jazyků (VPL) různých desktop softwarů pro geografické informační systémy (GIS) a jeden software pro návrh geodatabází. Hodnocení grafické notace komponent pro VPL v GIS softwarech je založeno na principech teorie Physics of Notations. Výsledky hodnocení byly empiricky ověřeny testováním kognice workflow diagramů v eye-tracking laboratoři Univerzity Palackého v Olomouci. Výsledky eye-tracking testování potvrdily, že přednosti a nedostatky grafické notace v sémiotické čistotě, perceptuální rozlišitelnosti, sémantické transparentnosti, vizuální expresivnosti a ekonomii grafiky mají vliv na kognici workflow diagramů.
  • Habilitační práce
    Podpora prostorového rozhodování v prostředí GIS s využitím statických modelů, implementace ordinální proměnné a kategorizace znaků
    (Univerzita Pardubice, 2016) Ruda, Aleš
    Současný styl života a organizace společnosti vyžaduje celou řadu optimalizační a restrukturalizačních opatření a nutně tak potřebuje spolehlivé podklady pro další plánování a prostorové rozhodování. Ekonomicko-správní obory v různé míře využívají osvědčené postupy rozhodovacích technik implementované do prostředí programových prostředků. Informační technologie proto představují významnou platformu pro zpracování a vyhodnocování dat v rámci rozhodovacích procedur. Specifickou oblastí informačních technologií je aplikovaná geoinformatika implementující oborové poznatky a dostupné geoinformační technologie za účelem co nejefektivnějšího získávání přesného výsledku. Předkládaná habilitační práce se zabývá podporou prostorového rozhodování v rozvoji regionů, které situuje do prostředí geografických informačních systémů (GIS) a zaměřuje na aktuálně řešená témata ekonomicko-správní problematiky. podává a diskutuje aktuálně přijímané přístupy v teoretické rovině rozhodovacích procesů, přičemž akcentuje význam implementace prostorové dimenze do hodnotícího aparátu, který nelze smysluplně využít pouze za přispění metod klasické statistiky. Z celé řady vyvinutých metod (technik) prostorového rozhodování detailně komentuje ty, které jsou svou povahou odborně fundované a využitelné ve veřejné správě široce používané platformě ArcGIS (eventuálně programu Idrisi). Na příkladu doložených případových studií navrhuje různé modely procesního zpracování dat založeném na statických metodách a prostorových analýzách. Využívá různorodě aplikovatelné metody, např. kategorizace znaků, metody pořadově vážených průměrů, fuzzy standardizace vstupních dat či stanovení regresní závislosti proměnných nezbytných pro tvorbu požadovaného rozhodovacího modelu. V kontextu řešených studií a na základě provedeného dotazování na úrovni krajských úřadů navrhuje schéma implementace stávajících metod jak pro potřeby rychlého nalezení odpovědi za co nejmenší ztráty přesnosti, tak pro názornou geovizualizaci výsledků.